Dimensiuni modeste, dar fără compromisuri
Un studiu a evidentiat faptul ca australienii isi construiesc printre cele mai mari case, un lucru deloc imbucurator nici pentru buzunarele lor si nici pentru mediul inconjurator. Echipa de la Austin Maynard Architects doreste sa atraga un semnal de alarma asupra acestui fapt drept urmare a propus beneficiarilor o casa moderna, ale carei suprafete sunt riguros calculate sa indeplineasca strictul necesar.
Privita in ansamblu casa THAT este considerabil mai mica decat constructiile invecinate, suprafata acesteia de doar 255mp reprezentand cam jumatate din suprafata medie a unei case. „Casa THAT reprezinta rezultatul de a construi in mod constient o locuinta cu o suprafata la jumatate fata de cele ale vecinilor, fara a face compromisuri la nivel spatial, functional si al calitatii lucrarilor” declarau arhitectii. „Teama de a nu avea suficient spatiu pentru toate sau de a omite ceva de care ulterior sa ai nevoie este foarte prezenta in randul beneficiarilor. Cu toate acestea, o casa de dimensiuni modeste care a fost proiectata corect si in care s-a pus accent pe calitatea spatiilor se poate dovedi o solutie eficienta si fara compromisuri.”
Volumul locuintei a fost impartit in doua niveluri care, privite de la exterior se traduc intr-o serie de prisme dreptunghiulare asezate unele peste celelalte. Parterul, care contine spatiile comune evita dezavantajele unui plan liber, deschis prin organizarea functiunilor in camere separate, accesate dintr-un foaier central. Primul nivel contine dormitorul matrimonial si alte dormitoare mai mici, impreuna cu baile si depozitarile aferente.
Pentru a echilibra raportul dintre spatiul construit si cel util, arhitectii au creat incaperi cu vitraje ample care sa se deschida spre terasele amenajate si gradina. Suprafetele mari de geam precum si finisajele albe ale peretilor propaga lumina la interior si creaza senzatia unor incaperi mai spatioase.
V-ati gandi ca niste suprafete vitrate atat de mari nu sunt indicate pentru case eficiente. Ei bine, arhitectii au pozitionat casa astfel incat acestea sa fie orientate predominant spre nord si au ales sa fie cu sticla tratata, dubla, pentru o mai buna izolare termica. Petru a asigura intimitatea familiei vitrajele au fost prevazute cu jaluzele orizontale, reglabile. Fatada vestica nu are nici un geam in vreme ce fatada dinspre est prezinta cateva ferestre. Ventilarea spatiilor se face in mod natural prin asigurarea unui flux de aer ce patrunde de la nivelul gradinii si este evacuat la nivelul etajului.
In vederea asigurarii eficientei energetice, casa a fost foarte bine termoizolata, terasele au fost finisate in alb pentru a reduce caldura absorbita de la radiatiile solare si au fost montate panouri solare pe acoperis. Apa de ploaie este captata de la nivelul acoperisului si depozitata in rezervorul ingropat din gradina, pentru a fi folosita in instalatia menajera si la irigatul gradinii. Pe parcursul lucrarilor de construire arhitectii au avut in vedere folosirea pe cat posibil a materialelor de provenienta locala reducand costurile de transport si sustinand economia.