Dimensiuni pe care este bine să le ştii înainte de a cumpăra mobilier sau decoraţiuni
Daca v-ati decis sa mergeti prin magazinele de profil pentru a achizitiona mobilier sau decoratiuni pentru casa este bine ca inainte sa va luati anumite masuri care se vor dovedi utile. Puteti sa spuneti ca aveti idee si reusiti sa aproximati destul de bine dimensiunile spatiului sau ale mobilei pe care o aveti deja acasa, dar nu strica niciodata sa fiti pregatiti. Cativa centrimetri in plus sau in minus pot sa strice complet amenajarea.
1) Masurati dimensiunile patului si ale saltelei inainte sa achizitionati lenjerie, paturi sau cuverturi
Poate va ganditi ca patul pe care il aveti are dimensiuni standard si atunci alegeti setul potrivit. Cu toate acestea trebuie sa luati in calcul si inaltimea la care este amplasat patul fata de pardoseala sau grosimea saltelei pe care o folositi pentru ca influenteaza in final dimensiunile asternuturilor sau ale cuverturii iar efectul de drapaj pe care doriti sa-l obtineti s-ar putea sa fie cu cativa centimetri mai scurt.
2) Inaltimea blaturilor si a meselor
Daca vreti sa cumparati niste scaune inalte pentru a le folosi in bucatarie sau in zona barului trebuie sa alegeti in functie de inaltimea blatului de acasa. Dimensiunile acestor scaune variaza, puteti chiar sa alegeti unele cu inaltime reglabila, dar cel mai bine este ca atunci cand alegeti modelul sa aveti in vedere pastrarea unei distante de 20-30cm intre sezut si blat astfel incat sa puteti sta comod cu picioarele.
3) Grosimea unui obiect
In general, atunci cand achizitionam accesorii sau obiecte de arta ne orientam in primul rand dupa inaltime si lungime, uitand parca de faptul ca obiectele sunt tridimensionale si au o anumita adancime/ grosime. Un tablou pe care doriti sa il cumparati pentru a-l agata deasupra patului sau a comodei poate sa iasa foarte mult in relief si astfel sa arate ciudat pe perete.
4) Dimensiunea unui scaun si inaltimea spatarului
Atunci cand cumparati scaune, fotolii sau canapele trebuie sa aveti in vedere dimensiunile elementelor de mobilier pe care le aveti deja. Ar fi ciudat ca intr-o incapere in jurul mesei sa aveti scaune cu inaltimi diferite, atat la sezut cat si la spatar. In privinta locului de discutii ar trebui sa urmariti sa aveti o linie unitara, cu eventual un singur fotoliu pe format si dimensiuni diferite care sa fie perceput ca un accent si nu ca un accident al amenajarii.
5) Inaltimea lampilor cu abajur
Daca va ganditi sa schimbati sau sa adaugati lampi intr-o camera, aveti grija la dimensiunea totala a obiectului. Lampile pot fi gasite intr-o varitate mare de dimensiuni si forme, iar abajurul poate sa adauge niste centimetri in plus atat la inaltime cat si la volumul spatiului ocupat. In functie de locul unde vreti sa le amplasati masurati spatiul pe care il aveti la dispozitie si abia dupa aceea ganditi-va la culoarea si materialul noii lampi.
6) Dimensiunile usilor si ale golurilor de trecere
Pentru a nu va confrunta cu problema transportului mobilierului nou achizitionat in diferitele camere ale locuintei verificati in primul rand daca respectivul produs vine dezasamblat si daca nu, ar trebui sa stiti ce dimensiuni de gol au usile din casa.