Doxar te îndrumă spre alegerea caselor și construcțiilor din lemn
Contrar prejudecăților manifestate de multe persoane care doresc să își construiască o casă, construcțiile din lemn nu au nici un dezavantaj față de construcțiile clasice (BCA, caramidă), chiar dimpotrivă, au mult mai multe avantaje. Cunoscând toate acestea, Doxar vă propune să parcurgeți rândurile de mai jos cu convingerea că, după aceasta, veți considera lemnul o variantă demnă de atenție.
1. Casele cu structură de lemn au o durată de viață la fel de mare ca și cele din materiale clasice.
Una dintre caracteristicile fundamentale ale lemnului este elasticitatea și durabilitatea. Acest lucru, combinat cu faptul că materialul este tratat contra mucegaiului, microorganismelor și cariilor, și cu faptul că prinderile structurii se fac cu ajutorul unor cuie speciale cu aderență chimică, iar ansamblul este consolidat pentru cutremure cu piese metalice, în spiritul normelor cele mai exigente, face ca acest tip de case să aibă o durată de viață la fel de mare ca cele construite din materiale tradiționale.
2. Casele cu structură din lemn nu sunt periculoase în caz de cutremur.
Structura acestor case de lemn este gândită ca un sistem spaţial de cadre elastice, nu sunt concentraţii de eforturi, ansamblul fiind echilibrat şi omogen. Casele realizate în acest sistem s-au comportat foarte bine şi la cutremure de gradul 7-8 pe scara Richter.
Casele nu sunt realizate artizanal, se realizează un calcul de rezistenţă confirmat de verificatori de proiecte autorizaţi, iar proiectarea componentelor se face pe calculator, totul în concordanţă cu EUROCOD 5.
3. Aceste tipuri de case nu sunt periculoase la foc.
Fără îndoială, lemnul este un material combustibil, dar au apărut noutăţi în ceea ce priveşte tratamentele de protecţie. Substanţele cel mai des folosite în tratamentele insectofungicide conţin componente care acţionează favorabil şi la sporirea rezistenţei la foc.
Lemnul este în mod obişnuit tratat prin imersie sau prin vaacum şi imersie, şi apărat de plăci rezistente la foc.
În TEST-ul revistei HAUSBAU, 2003, una dintre cele mai prestigioase reviste de specialitate din Germania, casele cu structură din lemn cu tratamente standard se încadrează în aceeaşi clasă de rezistenţă la foc cu cele din cărămidă (F 30 B), iar cele la care lemnul este tratat special, ajung la F 60, F 90 şi chiar la F120. lndicativul 30 – 120 arată timpul în minute până când componentele casei se aprind.
4. Nu veți avea cheltuieli de întreținere mai mari în acest tip de casă, iar confortul termic va fi același.
Soluţia standard de realizare a pereţilor exteriori (lemn 150 mm, OSB 12 mm, vată minerală 150 mm şi faţadă din polistiren de 50 mm), din punct de vedere al rezistenţei termice, este similară cu un perete de cărămidă de 1,66 m grosime, tencuit pe ambele feţe.
În TEST-ul revistei HAUSBAU, amintită mai sus, găsim situate pe același rang case din cărămidă, lemn, liapor (un BCA mai performant), toate executate de firme prestigioase în domeniu.
Consumul maxim anual admis pentru casele noi este de 86 Kw/mp, indiferent de soluţiile constructive adoptate.
Rezultatul testului: la casele din cărămidă, consumul mediu este de 70 Kw/mp per an, iar la casele cu structură din lemn şi soluţii, ca și cele descrise mai sus, este de 54 Kw/mp per an.
5. Aspectul caselor din lemn poate fi personalizat în funcție de preferințe.
Casele modulare cu structură din lemn au aspectul exterior şi interior absolut identic cu cel al caselor executate din zidărie.
Finisajele interioare au zugrăveli lavabile sau tapet, mochetă sau parchet, gresie, faianţă, învelitorile sunt din ţigle ceramice sau din oţel, tablă pe astereală etc.
Mai jos vă prezentăm câteva poze cu case din lemn masiv și case prefabricate, din proiectele Doxar, pentru a vă face o imagine mai clară asupra construcțiilor din lemn.