Dronning Eufemias Gate 42. Clădirea pop-out de la fiordul orașului Oslo
Arhitectul Geir Haaversen , membru fondator al biroului norvegian A-lab finalist în cadrul World Architecture Festival 2017, va prezenta în cadrul ediției din toamnă a SHARE Bucharest 2017 proiectul DEG 42 (Dronning Eufemias Gate 42) sau, așa cum este cunoscut, The Wedge – un turn de birouri cu design inovator, parte a cunoscutului masterplan BARCODE, care preia forma și dimensiunile atipice ale terenului pentru a crea un mediu de lucru „outside the box”.
BARCODE este un proiect de revitalizare al fiordului orașului Oslo, dezvoltat de birourile norvegiene A-lab și Dark Arkitekten în colaborare cu cel olandez MVRDV definind un centru ce îmbină funcțiunea office cu cea rezidențială. În total aici sunt prevăzute spații de birouri pentru 10000 de persoane și 400 de apartamente. Arhitecții au redefinit conceptual orașul și calitățile sale principale: deschidere, spațiu public, oportunitate, viață, umanitate, design, bun gust.
Proiectul The Wedge pe care Geir Haaversen îl va prezenta în cadrul expo-conferinței RIFF 2017, la SHARE Bucharest, este un turn low-energy de birouri pentru firme mici și este ultima clădire din seria de douăsprezece turnuri ale “codului de bare”, construite de birouri de renume mondial precum Snohetta, MVRDV, Solheim Jakobsen, etc. Proiectul a câștigat Golden A’ Design Award “Architecture, Building and Structure Design” în 2016 și completează premiile pe care A-lab le-a primit pentru implicarea în proiectarea masterplanului: World Architecture Festival WAF 2014 la categoria Rezidențial și nominalizarea în cadrul MIPIM Awards 2014 pentru The Carve – cealaltă clădire BARCODE pe care aceștia au proiectat-o, Cityprisen 2013 pentru proiectul masterplan-ului.
Printre celelalte distincții care sunt parte din portofoliul A-lab se numără calificarea ca finalist în cadrul World Architecture Festival 2017 la categoria Rezidențial pentru proiectul Sæter Terrasse, câștigarea Premiului World Architecture Festival 2013 –la categoria Office, nominalizare la MIPIM Awards 2013, Byggherreprisen 2012, WAN Award 2012 la sectorul Comercial și câștigarea World Architecture Festival 2009 la categoria Proiecte viitoare pentru proiectul Statoil Regional and International offices.
Ceea ce este reprezentativ pentru această clădire ce completează noua serie de bare a fiordului este faptul că se încadrează într-un teren foarte îngust de 4x10 metri și exploatează această constrângere transformând-o bineînțeles într-o caracteristică iconică! Cele 11 etaje ale turnului combină spațiile comune de lucru ce vor facilita interacțiunea și o utilizare flexibilă cu sălile de întâlnire scoase în consolă, desenând într-un mod dinamic fațada estică a imobilului – soluția ingenioasă la problema suprafațelor reduse de nivel, urmărind un principiu democratic – a oferi condiții excelente de muncă tuturor celor care închiriază spații în clădire.
Contrapunctul acestei compoziții este reprezentat de un alt element arhitectural care animă fațada lunga a imobilului: o scară de incendiu dispusă la exterior care ocolește în zig-zag consolele și care, pe lângă funcțiunea de evacuare în caz de incendiu, face posibilă conexiunea pe verticală între spațiile publice situate la parterul clădirii, diferitele etaje, restaurantul și zona de lounge aflate la al zecelea nivel și grădina de la ultimul nivel destinată angajaților.
Finisajul din cărămidă roșie aparentă, o referință la imaginea caracteristică a arhitecturii orașului, contrastează cu gri-ul antracit al scării exterioare și oferă o imagine jucăușă, imobilul devenind o adiție ludică în cadrul BARCODE-ului.
O scară de incendiu urcă printre aceste cutii ce adăpostest sălile de întruniri, sporind și mai mult expresia iconică și sculpturală a clădirii care se întoarce către Parcul Mediaeval și centrul orașului Oslo – aceasta devine o concluzie corespunzătoare pentru lungul șir de fațade din Barcode. Aici va exista un grup divers de companii, fapt care va încuraja inovația și cooperarea multi-disciplinară între categorii profesionale diferite. În acest fel, o clădire de dimensiuni modeste va putea de fapt să sporească și să promoveze o mai mare diversitate a utilizărilor decât ceea ce vom găsi în celelalte imobile de birouri din vecinătate, au declarat arhitecții.
În plus, aceștia au echipat clădirea cu facilități precum parcări și vestiare pentru bicicliști sau platforme de încărcare pentru mașinile electrice, situate la subsol încurajându-i pe cei care aleg să folosească mijloace ecologice de transport către birou.
Înscrie-te la SHARE Forum 2017 accesând http://bucharest.ieriff.eu/2017-register-en/, pentru a afla totul despre proiect, chiar de la arhitectul său – Geir Haaversen! Evenimentul va avea loc in perioada 6-7 noiembrie la JW Marriott Grand Hotel.
Forumul Internațional de Arhitectură și Inginerie SHARE Bucharest 2017 este cel mai amplu eveniment adresat arhitecților, inginerilor și contractorilor și reunește în ediția sa din noiembrie Expo-conferința internațională de arhitectură RIFF – Izolații, Fațade, Pardoseli, prezentarea live a proiectelor finaliste Romanian Building Awards 2017 și desemnarea câștigătorilor de către juriul internațional, precum și prezentarea câștigătorilor concursului organizat de Fundația Kronospan. Forumul este organizat de Asociația PRO Event, AB Plus Events și de Ordinul Arhitecților din România și prezintă anual studii de caz, noutăți naționale și internaționale pe principalele domenii de interes: Educație – cultură, Sănătate, Spații publice, Spații comerciale, Spații rezidențiale.