Ecologizarea Pământului ar putea combate schimbările climatice la fel de eficient ca și reducerea combustibililor fosili.
Plantarea copacilor, revitalizarea solului si alte actiuni naturale pentru protectia mediului s-ar putea dovedi la fel de eficiente in combaterea schimbarilor climatice ca incetare a utilizarii petrolului pe planeta, potrivit unui nou studiu publicat de o echipa internationala de oameni de stiinta din jurnalul American, Proceedings of the National Academy of Sciences.
“O mai buna administrare a terenului ar putea avea un rol mai important in combaterea schimbarilor climatice, decat se credea anterior”, a declarat echipa.
Protectia turbinelor de stocare a carbonului, gestionarea durabila a terenurilor, reimpadurirea si alte solutii naturale, ar putea reprezenta 37%din toate reducerile de emisii prevazute in Acordul de la Paris, pana in anul 2030.
Estimarile beneficiilor potentiale din solutiile naturale pentru schimbarile climatice sunt cu aproximativ 30% mai mari decat cele prognozate de un grup de cercetatori in domeniul schimbarilor climatice din cadrul ONU, din anul 2014.
In studiul recent publicat, oamenii de stiinta au concluzionat ca gestionarea mai durabila a resurselor naturale si a mediului ar putea genera pana in anul 2030, 11,3 miliarde de tone de emisii de dioxid de carbon, echivalentul emisiilor anuale ale Chinei.
Arborii, cat timp sunt in viata, sunt deosebit de importanti pentru acest sistem. Dupa ce mor, copacii se descompun si acest carbon este eliberat lent inapoi in atmosfera. Mai multi copaci si paduri mai rezistente inseamna o mai buna stocare a carbonului, printre alte beneficii pentru sanatate.
Desi planurile actuale din partea guvernelor din intreaga lume sunt insuficiente pentru a evita cresterea temperaturii globale de 2 grade Celsius, noul studiu ofera speranta pentru solutii alternative. “Din fericire, aceasta cercetare arata ca avem o sansa imensa de a remodela sistemele noastre de alimentare si utilizare a terenurilor.”, a declarat Paul Polman, CEO al Unilever.
“Daca suntem seriosi in ceea ce priveste schimbarile climatice, atunci vom fi nevoiti sa ne grabim sa investim in natura”, a declarat Mark Tercek, CEO al The Nature Conservancy.