Vopsele de ulei pentru pelicule elastice și rezistente la exterior pe lemn, piatră, plută, ceramică
Vopselele pe bază de ulei de in erau cele mai folosite în trecut pentru că erau suficient de rezistente și puteau fi aplicate pe orice suport. Treptat, au fost însă înlocuite cu vopsele sintetice, mai ieftine și mai accesibile. În ultima perioadă, tendința de întoarcere către produsele naturale se simte și în acest domeniu. Vopselele pe bază de ulei au revenit în atenție, iar producătorii au găsit variante care să ducă spre obținerea unor produse naturale, rezistente și accesibile.
Firma germană Kreidezeit propune un sistem de finisare natural și sănătos pentru ca lemnul folosit la exterior - ferestre, obloane, mobilier, placări, pergole - dar și materiale precum pluta, ceramica sau piatra să fie rezistente și durabile. Rezistența este obținută din combinarea calităților uleiurilor de in și de tung din compoziție, cu rezistența dată de conținutul mare de pigmenți naturali. Sistemul cuprinde ulei de grunduit, vopsea semigrasă și vopsea grasă. Care este rolul fiecărui material și de ce trebuie aplicate în ordinea recomandată de producător, aflați în cele ce urmează.
Uleiului de grunduit pătrunde adânc în interior asigurând din interior protecția la umiditate
Grundul se folosește pentru ca uleiul să pătrundă foarte adânc în lemn sau alte materiale și să le protejeze din interior. Dacă vopsea pe bază de ulei ar fi folosită fără grund, conținutul de pigment din compoziție ar reduce cantitatea de ulei absorbită și protetecția as fi mai slabă. Cei care îți doresc produse foarte naturale nu trebuie să se sperie de faptul că uleiul de grunduit este mai diluat. Diluția nu se face cu solvenți organici ci cu ulei de balsam de terebentină, produs natural obținut din lemn de pin.
Grundul pe bază de ulei de absoarbe mult mai bine în material decât grundurile pe bază de rășini sintetice. Masa lei moleculară este de 50 de ori mai mică ceea ce facilitează absorbția în materiale dense ca lemnul dur, pluta, piatra sau ceramica. Umiditatea exterioară este ținută la distanță de lemnul saturat cu ulei. În acelați timp, conținutul de ulei nu împiedică apa în exces să iasă din lemn, evitând astfel apariția mucegaiului.
Uleiul de grunduit trebuie aplicat pe suportul curat și uscat. Este obligatoriu ca materialul să poată absorbi pentru a fi protejat. Dacă nu are această capacitatea, aplicarea uleiului de grunduit este inutilă. Uleiul de grunduit se aplică nediluat, la o temperatură a mediului de lucru de min 10 grd.C. Timpul de uscare este de aproximtiv 24 de ore.
Care este rolul stratului intermediar de vopsea semigrasă
Vopseaua semigrasă are un conținut mare de pigmenți naturali ceea ce permite o acoperire foarte bună a suprafeței. Pigmenții sunt cei care dau rezistența vopselei la radiația soalară și cu cât suportul este mai bine acoperit, cu atât rezistența lui este mai mare.
Un procent mare de pigment scade însă procentul de ulei din vopsea. Nu pot fi ambele în cantitate mare, în același timp. Dacă ar fi folosită direct vopseaua grasă, cu conținut mai mare de ulei și mai mic de pigment, ar fi necesare mai multe straturi. Manopera ar crește, la fel și timpul de uscare. Aplicând un strat de vopsea semigrasă, lemnul, piatra sau ceramica vor fi bine acoperite, iar uscarea nu va dura mai mult de 24 de ore.
Conținutul mare de ulei al ultimului strat de vopsea protejează foarte bine împotriva intemperiilor
Conținutul de ulei este cel care asigură rezistența la intemperii și umiditatea crescută din atmosferă. Cu cât este mai mare, cu atât vopseaua va fi mai rezistentă în timp. Vopseaua grasă Kreidezeit are conținut ridicat de uleiuri naturale rezistente și de foarte bună calitate care formează un scut de protecție împotriva apei și umidității atmosferice. Împreună cu restul straturilor formează o acoperire elastică care nu crapă dacă lemnul se modifică dimensional odată cu creșterea sau scăderea umidității exterioare.
Întreținerea acestui tip de acoperire este foarte simplă. Din cauza efectului de spălare produs de intemperii, o parte din ulei va fi îndepărtată, iar vopseaua va căpăta un aspect uscat, fără luciu. Pigmenții de la suprafața nu mai au liant, se transformă în praf și sunt îndepărtați de vânt. Aspectul tern, fără luciu, este semnul că suprafața trebuie revopsită. Stratul vechi nu trebuie îndepărtat ci doar spălat de murdăria acumulată. Apoi se aplică un strat nou de vopsea grasă.
Sistemul Kreidezeit pe bază de vopsele de ulei folosește produse naturale, sănătoare și prietenoase cu mediul pentru a obține acoperiri estetice și foarte rezistente în timp. Gama de pigmenți Kreidezeit folosiți la fabricarea vopselelor sunt naturali și nu conțin metale grele. Respectând întocmai tehnologia recomandată de producător se obțin acoperiri durabile, cu pelicule elastice, iar riscul apariției mucegaiului va fi eliminat.