Vrei să colorezi natural și sănătos vopseaua de perete, uleiul sau ceara? Folosește pigmenții Kreidezeit!
Putem face camera copiilor veselă și plină de culoare chiar dacă am ales varul pentru a-i feri de alergii. Totul este posibil datorită gamei de pigmenți naturali Kreidezeit. Culorile provenite din natură nu conțin metale grele sau compuși chimici adăugați, putând fi amestecate fără probleme în vopselele naturale de var, ulei sau ceară.
O gamă bogată de culori, cu nuanțe variate și plăcute
Pigmenții Kreidezeit sunt amestecuri de produse de colorare din natură, procesate fără adaos de substanțe chimice sau auxiliari care să le deturneze caracterul natural. Culorile sunt plăcute și ne duc cu gândul în trecut, la frumoasele țesături și carpete. Dar, spre deosebire de acele culori, acestea nu conțin metale grele. Natura poate fi frumoasă și periculoasă în același timp, lucru dovedit de vopsele cu conținut plumb și alte metale grele folosite în trecut. Acum, toate substanțele colorante din natură sunt analizate cu mijloace moderne și astfel orice risc este îndepărtat.
În gama Kreidezeit sunt 14 culori de bază, unele având mai multe nuanțe, ceea ce face ca în total să fie 28 de pigmenți. Sunt culori de la alb la negru sau de la ocru la brun, dar și verde, albastru sau violet. Concret, în gama de pigmenți Kreidezeit veți găsi alb titan, ocru (galben și auriu), galben (spinel și soare), portocaliu (ocru, oxid și spinel), roșu (ocru, Siena și umbra), terra di Siena (natur și ars), maro umbra (roșiatic și căprioară), umbra (natur, închis și ars), verde (închis, umbra, spinel și menta spinel), turcoaz spinel, albastru (spinel și ultramarin), violet ultramarin, venge umbra și negru oxid. Majoritatea pigmenților pot fi amestecați între ei sau adăugați în diferite procente obținându-se astfel o infinitate de nuanțe și culori.
Culori variate și naturale, multe dintre ele rezistente și la exterior
Compușii naturali de fier sunt baza culorilor ocru, galben, portocaliu, roșu, brun, negru. Ocrul galben și cel auriu sunt obținuți din hidroxid de fier extras din roci naturale. Pentru a obține ocru roșu se arde cel galben și astfel hidroxidul de fier se transformă în oxid feric, cu culoare diferită. Roșul de Siena este extras din renumitul pământ de Siena, fiind un amestec de oxid feric și silicați. Umbrele sunt amestecuri de hidrați de fier cu hidroxizi de mangan și silicați de aluminiu. Oxizii de fier dau cea mai largă gamă de culori, de la galben până la negru. Toate aceste culori provin din roci naturale, sunt rezistente la lumină și pot fi folosite la exterior.
Albul de titan nu are bioxid de titan adăugat ci este extras dintr-un mineral natural, netoxic, numit rutil. Are putere mare de acoperire și este rezistent la exterior. Albastrul ultramarin și violetul ultramarin se obțin prin tratarea la diferite temperaturi a unui amestec de argilă, sodă și sulf. Aceste materiale sunt din natură, dar pigmenții nu există ca atare în natură. Sunt mai puțin rezistenți la lumină decât cei naturali și de aceea nu este recomandată folosirea lor pentru exterior.
Spinelii sunt minerale de origine magmatică formate la temperaturi foarte înalte. Culorile vii și variate sunt rezultatul înglobării în magmă a ionilor rezultați în urma erupției vulcanice.
Cum se colorează cu pigmenți Kreidezeit vopseaua de var, uleiul și ceara
În urma colorării vopselei de var se obțin culori pastelate. Cantitatea adăugată este de maximum 100 g/l vopsea, pentru interior și maximum 10 g/l vopsea pentru exterior. Toată cantitatea de pigmenți se amestecă cu o cantitate mică de apă pentru a forma o pastă care se adaugă apoi în cantitatea totală de vopsea. Nu trebuie folosită o cantitate mai mare decât cea recomandată pentru că există riscul ca pigmentul să se separe sau să se ia pe haine după uscare. Este bine să se testeze înainte culoarea pe o suprafață mică.
Uleiul poate fi colorat transparent (3-5% cantitate de pigment adăugată), semitransparent (10-15%) sau opac (20-35%). Pigmenții au putere de acoperire diferită, de aceea cantitatea adăugată poate fi diferită de la culoare la culoare. Pigmentul se adaugă într-o cantitate mică de ulei, se amestecă bine și apoi se diluează cu restul de ulei. Da, pigmentul se amestecă la fel de bine și cu apa și cu uleiul. Nu trebuie adăugată o cantitate mai mare decât cea recomandată pentru că nu va fi înglobată de ulei și se va lua pe mână sau pe haine. Din cauza folosirii intense sau a intemperiilor (la exterior), uleiul se consumă treptat și pigmentul poate rămâne fără liant. Dacă lemnul capătă un aspect uscat și culoarea pare că se ia pe mână, este suficient să aplicăm deasupra un strat de ulei transparent și pigmentul va fi fixat din nou.
Ceara se colorează cu atât mai bine cu cât este mai moale, mai fluidă. Amestecarea se face tot într-o cantitate mică care apoi se diluează cu restul de ceară. Dacă pigmentul se adaugă în ceară solidă, amestecarea se face cu o spatulă sau un cuțit cu lama lată pe o suprafață plană (sticlă sau inox). Pentru a rezulta o pastă uniform colorată, ceara se întinde în strat foarte subțire de mai multe ori. Pentru ca amestecul să fie mai fluid se poate adăuga o cantitate mică de ulei.
Cu ajutorul pigmenților Kreidezeit vă veți descoperi latura artistică, iar casa va fi veselă, caldă și primitoare.