Ely Court sau întoarcerea acasă - o dezvoltare rezidențială marca Alison Brooks Architects prezentată de Nelson Carvalho la SHARE Forum 2017
Nelson Carvalho, membru al biroului londonez Alison Brooks Architects, este invitat să susțină o conferință la RIFF 2017 București, în cadrul SHARE Forum din această toamnă. Arhitectul va fi alături de noi în cele două zile ale evenimentului la JW Marriott Grand Hotel și va prezenta dezvoltarea rezidențială Ely Court, unul dintre proiectele finaliste ale ediției din acest an a Premiului Mies van der Rohe.
Proiectul reprezintă un ansamblu de 44 de locuințe care face parte din masterplanul de regenerare urbană a ariei South Kilburn din districtul londonez Brent și care, alături de alte două proiecte similare, alcătuiește faza inițială a programului care se dorește a fi implementat.
“Consiliul din Brent a achiziționat toate proprietățile din această zonă și a pornit un proiect de regenerare extrem de ambițios. Probabil că începând cu sfârșitul anilor 1980 au apărut și problemele sociale legate de obicei unor astfel de zone locuite de comunități închise. Nimeni nu ajungea aici dacă nu era și rezident în zonă sau dacă nu nimerea aici accidental. Am învățat din experiența anilor 1960 că este nevoie ca astfel de proiecte mari să fie abordate în bucăți mai mici, împărțite în proiecte reduse ca anvergură. Am ajuns astfel la o serie de etape de construcție din care să învățăm pe măsură ce avansăm astfel încât la următoarele faze să putem aplica ce am acumulat până atunci. Astfel că regenerarea pe care o propunem nu crează un ansamblu imobiliar închis, ci mai degrabă o colecție de proiecte și de locuri.” - Richard Barrett, Operational Director, Property and Projects, Brent Council.
Nelson Carvalho s-a alăturat biroului în 2010 și încă de atunci s-a ocupat de aceste prime etape ale dezvoltării din Kilburn. Având de-a face cu o zonă defavorizată a Londrei, arhitecții au încercat să creeze o legătură simplă, dar eficientă între clădirile propuse și spațiul public adiacent. Ca atare, ideea diversificării utilizărilor și a profilului social al utilizatorilor a fost urmărită și în procesul de alegere a unor tipologii de locuire și a unor configurații care să ducă printre altele la o mai mare accesibilitate și permeabilitate a spațiului public.
Ansamblul lucrează cu trei tipuri de clădiri care dau o formă nouă străzii și cu un spațiu public verde care este acum accesibil printr-o nouă rută pietonală. Necesitatea întroducerii acesteia a apărut pentru a transforma un spațiu „verde” rezidual în care predomina un sentiment de delăsare și nesiguranță într-un parc în care oamenii să-și dorească să iasă – piațeta-grădină așa cum o denumesc locuitorii, a devenit imediat un punct focal al cartierului prin posibilitatea pe care o oferă de a-l parcuge în diverse moduri.
Cele doua blocuri lungi utilizează o tipologie rezidențială hibrid cuplând unități de tip duplex la parter și primul etaj și apartamente la urmatoarele două etaje. Intervenția punctuală însă, care caută să creeze o legătură cu un imobil de colt existent datând din secolul al XIX-lea, propune o locuire colectivă cu un apartament pe etaj.
Importanța pe care intervenția o are la nivelul străzii este dată de configurarea acceselor individuale în cazul duplexurilor și a celor care deservesc apartamentele situate deasupra acestora – o așezare care ritmează și populează în același timp spațiul public prin densitate vizuală și socială. În același timp, aproprierea și formarea legăturilor în comunitate sunt încurajate prin imaginea pe care arhitecții au propus-o și care înglobează ideea unei acumulări progresive – tipologia hibrid duce la o componentă vizuală eterogenă dând iluzia unui proces evolutiv de construcție a clădirilor în care apartamentele de la ultimele etaje par a fi apărut într-o perioadă ulterioară unităților dezvoltate pe două etaje de la parter.
O notă disonantă în cadrul contextului urban o reprezintă mai mult ca sigur liniile frânte desenate prin alcătuirea clădirilor – o caracteristică morfologică utilizată spre a acomoda o densitate mai mare a locuirii fără a crea neplăceri și spre a da o accesibilitate vizuală aparte a unităților de locuire către grădina publică Mai mult, în aceeași categorie a relațiilor vizuale cu exteriorul se încadrează și dotarea fiecărui apartament cu o logie proprie de dimensiuni considerabile, fapt care transformă această intervenție în ceva mai mult decât un proiect convențional de locuințe sociale – așa cum susțin cei ce locuiesc aici.
Planul de regenerare propus de către administrația din Brent este rezultatul cooperării multor entități având o agendă urbană. De aceea un astfel de caz reprezintă un exemplu de urmărit, iar evenimentul SHARE Forum din aceasta toamnă ne oferă această ocazie.
Înregistrarile pentru RIFF 2017 sunt în plină desfășurare, însă prima perioadă de înscriere este aproape gata! Luni pe 4 septembrie se închide înscrierea specială pentru ediția din toamnă a forumului dedicat spațiului construit, în care membrii OAR cu drept de semnătură se pot înregistra gratuit.
Te așteptăm să ni te alături pe 6-7 noiembrie la JW Marriott Grand Hotel când îl vom primi pe arhitectul Nelson Carvalho; până atunci însă, îți lăsăm o prezentare video a proiectului Ely Court: