NOVEMBarh 2017 - primul hackathon cu arhitecți și, cu siguranță, nu ultimul
Sambata, 25 noiembrie 2017, am avut parte de o premiera in seria evenimentelor de arhitectura: la Metropolitan Club& Events, in Bucuresti, a avut loc primul hackathon cu si pentru arhitecti. Daca te intrebi “pai ce este un hackathon?”, afla ca reprezinta un concept in care specialisti ai unui domeniu (de regula, IT) se reunesc si colaboreaza pe echipe pentru a dezvolta proiecte ce rezolva anumite teme si probleme.
NOVEMBarh a dovedit ca hackathoanele nu sunt doar pentru IT-isti, ci si pentru arhitecti, iar solutiile pe care echipele le-au propus sunt o dovada excelenta. Ideea acestui hackathon ii apartine arh. Florin Enache, venind din experienta sa la un eveniment asemanator - Climathon 2016 - un hackathon dedicat schimbarilor de mediu.
Cei 300 de arhitecti participanti au fost grupati in 30 de echipe, fiecare echipa gandindu-se la solutii pentru una dintre cele 30 de teme. Pentru cei din afara sferei de lucru a arhitectilor, un hackathon de 16 ore, de la ora 7.30 la ora 24.00 poate insemna necesitatea unui efort supraomenesc; pentru arhitecti insa, timpul nu a fost o problema. Deadline-ul la mai putin de o zi distanta si lucrul “under pressure” n-au mai surprins pe nimeni, iar arhitectii au dovedit ca motivatia si determinarea de a face un lucru bine sunt tot ceea ce este necesar, pe principiul “nu exista nu pot, exista nu vreau”.
Temele pe care cele 30 de echipe le-au avut de dezbatut au fost:
#COD DEONTOLOGIC
#MONUMENTE ISTORICE
#ARHITECT SEF
#BIM – PRO SI CONTRA
#SAFETY P118
#CUTREMUR
#ARHITECTURA DE RETAIL
#SUSTENABILITATE
#MOBILITATE URBANA
#RASPUNDEREA JURIDICA CIVILA A ARHITECTULUI
#COMUNICARE POST-EVENIMENT
#TARIFE DE PROIECTARE SI REPERE IN ESTIMAREA INVESTITIILOR
#ARHITECT STAGIAR
#PI…DIN PIB
#PLAN OF WORK – PROJECT MANAGEMENT
#AVIZARE
#BIM – PASI PENTRU IMPLEMENTAREA BIM IN ROMANIA
#FISCAL * LEGAL * TEHNIC
#NZEB3ani
#STRATEGII ORGANIZATIONALE
#MISIUNEA ARHITECTULUI
#URBANISM – PUG/PUZ
#HOW THEY DO IT, IN ELVETIA
#REZIDENTIAL
#CALITATE IN ARHITECTURA
#SCOLI SIGURE
#AUTORIZARE SI EXECUTIE
#APARTAMENT NOU
#AMENAJARI INTERIOARE
#RE-RESTAURARE
Atmosfera pe durata intregii zile a fost una plina de energie si de pozitivism. Participantii au dovedit acelasi grad de implicare, indiferent de vechimea in profesie si de experienta, si merita spus ca echipele au fost formate din grupuri mixte de specialisti, de la studenti si arhitecti cu vechime in domeniu pana la persoane din alte profesii, dar a caror experienta si-a spus cuvantul. Dintre participanti in cadrul hackathon-ului ii mentionam pe arh. Matius Ichim, arh Adrian Pop, arh. Horia Bejan si prof. dr. Florin Colceag, supranumit si “antrenorul de genii”, ca speaker.
Participarea la hackathon a constituit un prilej pentru schimburi de experienta, pentru dezbateri intense si amanuntite, pentru analize ale diverselor situatii si, evident, pentru niste solutii ancorate in perspective cat se poate de obiective si realiste. Salonul Portofino al Metropolitan Club&Events a vibrat de dialoguri interesante si, cel mai important, productive. Printre sesiunile de brainstorming si-au facut loc si cateva discursuri ale unor speakeri importanti, pe teme precum stresul urban sau solutii anti-imbatranire.
Putem spune ca NOVEMBarh a reprezentat un pas inainte catre constientizarea unor probleme reale, ale arhitectilor si nu numai, caci se rasfrang catre viata de zi cu zi a intregii societati. Acum, ca lucrurile au inceput sa se puna in miscare, asteptam sa vedem cu pitch-urile finale ale celor 30 de echipe vor fi puse in opera.
Salutam initiativa NOVEMBarh si asteptam continuarea!
Foto: Viorel Plesca