Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Principalele concluzii ale CFO Conference București

Ce strategii trebuie să folosească un director financiar pentru a răspunde intertitudinilor, a menține stabilitatea și a urmări obiectivele de dezvoltare ale business-urilor, în contextul macroeconomic actual – aceasta a fost tema principală a ediției de la București a proiectului „CFO Conference”.

Principalele concluzii ale CFO Conference București

Organizată de BusinessMark pe 28 martie 2025, CFO Conference a adus pe scenă 18 lideri din departamentul financiar, ce au împărtășit participanților din practicile prin care pot promova o cultură a adaptabilității, strategii și structuri organizaționale flexibile pentru a face față complexității aduse de volatilitate și schimbare.

PRIMA SESIUNE

Alina Popa, CFO, OMV Petrom, a deschis prima sesiune a evenimentului vorbind despre procesul de simplificare ca direcție strategică a companiei.

Focusul nostru s-a mutat din zona de cifre spre zona de oameni. Avem 10.000 de angajați și trei segmente de activitate. Viitorul este legat de o strategie de transformare și un obiectiv de emisii de carbon reduse. Investim în regenerabile, în biocombustibil. Undeva la o treime din investițiile noastre sunt în resurse regenerabile. Competențele tehnice, dar și cele digitale, cât și soft skill, vor fi diferite în viitor. Avem programul «Skills of the Future», prin care colegii noștri au un plan clar de dezvoltare. Celălalt proiect se numește «Connected». Prin acesta, încurajăm colaborarea, încurajăm legătura strânsă dintre oameni. Ne uităm și la simplificarea proceselor și digitalizarea funcției financiare. Avem credința că este absolut inutil să eficientizezi sau să digitalizezi un proces care nu ar trebui să existe deloc. Înainte să începem să ne apucăm de optimizări, ar trebui să ne întrebăm dacă chiar ne este necesară această activitate. Procesele noastre sunt foarte lungi și greu de optimizat, astfel că fiecare pas trebuie să aibă sens”, a spus ea.

În continuare, Cristian Ungureanu, CFO, Executive Board Member, Brico Depôt Romania a susținut o prezentare cu titlul: „Change Readiness & Strategic Adaptive Dynamics”.

Finance, astăzi, înseamnă business, iar business înseamnă risc. Aceste riscuri rămân în cadrul companiei, iar noi trebuie să ne adaptăm. Riscul înseamnă o schimbare, însă trebuie să îl transformăm într-o oportunitate. Pentru aceasta, trebuie să ne pregătim mental, să fim acolo, să creăm competențe, să avem grijă de oameni, să îi motivăm. Datele pe care le avem sunt din ce în ce mai multe și trebuie să vedem care sunt relevante și care nu sunt relevante pentru business. Dacă ne gândim la un singur magazin, avem un număr foarte mare de date. Trebuie să înțelegem cine este clientul nostru și cum putem cuantifica aceste date, cum să ne pregătim pentru schimbare. Cum putem genera valoare, noi, ca zonă financiară? Putem folosi datele, putem folosi lucrurile care ne impactează, astfel încât, într-un mod structurat, să le prezentăm și să înțelegem opțiunile care funcționează cel mai bine. Trebuie să învățăm, să ne pregătim, pentru a putea face față unor incertitudini de viitor. Viteza cu care se întâmplă lucrurile nu mai poate fi gestionată manual – avem nevoie de aceste sisteme tehnologice care să ne ajute. Zona de financial controlling este un must, trebuie să existe, mai ales pentru procesele noi. Trebuie să ai procese și proceduri in place, dar să fie simplificate, pentru că, dacă construiești pe o bază rigidă, construiești cu multe costuri”, a spus el.

Un alt subiect abordat în cadrul sesiunii a vizat acțiunile SUA în materie fiscală și motivele probabile care au generat aceste acțiuni, abandonarea de către SUA a posibilității adoptării Pillar 1 si 2, bătălia tarifelor SUA-UE/China/Canada/Mexic și posibilele consecințe fiscale și economice pentru EU/România.

Astfel, Dan Bărăscu, Head of Tax, Partener, BDO România, a explicat: „Noi, Uniunea Europeană, facem comerț cu bunuri și servicii de 1.6 trilioane de dolari cu Statele Unite. Suntem deficitari - importăm mai multe servicii din SUA decât exportăm. Ce avantaj are SUA din asta? La bunuri, putem pune taxe vamale, însă la servicii nu putem, pentru că nu ne lasă tratatele și pentru că nu se transportă. Cu toate acestea, Europa a introdus, în 2018, o taxă digitală, contrar tratatelor. Cum a început «cearta» Digital Service Tax (DST), în timpul administrației Obama: Franța și alte țări europene au decis că giganții tehnologici americani nu plătesc taxe în țările de consum ale serviciilor (target Google și Facebook). S-a propus aplicarea unui DST, calculat ca procent din veniturile publicitare globale atribuibile consumatorilor din țările respective. Administrația Obama nu a reacționat si nu a impus tarife în contrapartidă. UE a convins OCDE să rezolve bătălia DST (vizând giganții tehnologici din SUA). Pentru giganții tech în care consumul serviciilor digitale se face în mod majoritar în altă țară, baza de impozitare a CIT din țara producătoare se scade și se adaugă la țara consumatoare. Urmau să fie revizuite toate DTT. Nu s-a ajuns la un consens pentru introducerea Pillar 1 (deși recent OECD a menționat ca se vor continua negocierile). Multe țări au menținut DST (aproximativ. 30), altele l-au întrerupt până în ianuarie 2026/2027. Romania nu a introdus DST. În 20 ianuarie, Trump a anunțat că iese din Global Tax Deal. Trebuia să vină un raport cu țările neprietenoase din Pillar 2, însă nu a venit. Sunt 100 de țări care au introdus Pillar 2. Prin acest raport, Trump ar trebui să afle pe cine taxează mai mult și pe cine lasă în pace.

Theodor Artenie, Counsel, Head of Tax, Kinstellar, a prezentat modificările fiscale așteptate în a doua jumătate a anului 2025 și 2026, plecând de la raportul Băncii Mondiale și nu numai.

E bine să ne uităm puțin în viitor bazându-ne pe informațiile pe care le avem. Din păcate însă, într-o societate care se mișcă foarte repede, nu știu cât timp avem pentru gândire critică și pentru a verifica aceste informații. De exemplu, în Planul Fiscal Structural pe Termen Mediu din octombrie 2024, nu se vorbește despre creșteri de taxe, despre impozit progresiv, despre TVA, despre accize, ci se spune doar că trebuie să creștem veniturile bugetare. România a propus ca, din 2024 până în 2025, procentul din PIB pentru impozitul pe venit să crească de la 2.8 la 4%. E interesant și din ce va crește? Dacă ne uităm la TVA, ar trebui să crească de la 6.8% la 7.3% în 2026 față de 2025. Rămânem cu aceeași întrebare... Din ce? Pe de altă parte, în Raportul Băncii Mondiale din 2023, România a primit foarte multe recomandări pentru toate zonele de impozitare.

În ceea ce privește impozitele pe proprietate, se pare că aceste recomandări vor fi implementate chiar de la 1 ianuarie 2026 când se dorește ca baza de impunere să fie stabilită prin raportare la valoarea de piață. Cum va fi stabilită această valoare? Prin grilele notarilor, conform textului de lege existent. Nu știu dacă avem grile notariale pentru turnurile turbinelor eoliene, de exemplu, care sunt considerate tot clădiri. Recomandări au fost și în ceea ce privește impozitarea în energie, mai exact, creșterea accizelor pentru combustibilii fosili.

Nu în ultimul rând, raportul tratează amplu și zona impozitului pe veniturile persoanelor fizice. Aici recomandările sunt multiple (4 scenarii de reformă) bazate pe următoarele principii: lărgirea bazei de impunere (rezolvat de la 1 ianuarie 2025 prin eliminarea facilităților pentru anumite categorii profesionale), creșterea stimulentelor pentru lucrătorii cu venituri mici, creșterea progresivității («câștigi mai mult, plătești mai mult») și efectul neutru asupra veniturilor bugetare («luăm mai mult de la cei cu venituri mai mari și finanțăm stimulentele acordate celor cu venituri mai mici»)”, a spus el.

Cum pot fi gestionare riscurile cibernetice și care este impactul lor asupra asigurărilor, a fost subiectul abordat de Johnty Mongan, Global Head of Cyber Risk Management, Gallagher, în cadrul prezentării sale.

Când o organizație se află în mijlocul unui incident, noi suntem cei care primim apelul. Scopul unei asigurări cibernetice este de a vă oferi o plasă de siguranță. În momentele dificile, vă poate oferi o soluție. Suntem mai anxioși în privința amenințărilor cibernetice, pentru că le vedem în fiecare zi. Unul dintre lucrurile pe care le facem este să sunăm clienții și să îi informăm când au o problemă în rețeaua lor, înainte ca aceasta să se transforme într-o situație majoră. Când vorbim despre siguranța cibernetică, ne referim la investirea capitalului pentru a vă proteja organizația și a preveni un incident. În primul rând, trebuie să vorbim despre evaluarea riscurilor cibernetice. De asemenea, trebuie să aveți un plan de răspuns la incidente, deoarece acesta vă va permite să fiți bine pregătiți pentru un incident. 85% din probleme sunt cauzate de o persoană care dă click pe un link. Prin urmare, trebuie să vă instruiți personalul și să îi învățați cum să acționeze dacă văd un link suspect”, a avertizat el.

În continuare, Adrian Secolof, Head of Finance North Europe, Nufarm Crop Protection România, Business Coach, a vorbit despre cum poate un CFO să își descopere potențialul și să conducă organizația cu impact.

„Experiența unui director financiar este corelată cu gândirea sa strategică, cu capacitatea de a conduce echipe și a le dezvolta și, nu îi ultimul rând, cu capacitatea sa de a crea valoare. Este foarte important să îți înțelegi business-ul. Totodată, relaționarea cu toți stakeholderii – celelalte departamente, colegii – asigură 50% din succesul unui CFO. Trebuie să depășim barierele de dezvoltare personală, să continuăm să ne dezvoltăm și trebuie să învățăm cum să transpunem ceea ce se întâmplă în business printr-un filtru de contabilitate financiar, astfel încât să rezulte o nouă realitate de business. Acesta este procesul de storytelling. Ne concentrăm foarte mult pe cifre, iar dacă lucrăm la storytelling putem avea o schimbare semnificativă. În agribusiness, foarte important este să asigurăm hrana pentru populația lumii. În 2050, ne așteptăm să fim undeva la 10 de miliarde, ceea ce înseamnă că trebuie să avem culturi mai eficiente. A înțelege marile tendințe ne ajută să luăm decizii financiare cât mai bune”, a punctat el.

Prima sesiune s-a încheiat cu prezentarea lui Adrian Dinu, CEO, creasoft.ro, care a vorbit despre cum soluțiile digitale pot facilita activitatea oamenilor din departamentul financiar. Astfel, el a precizat: „O mare parte din pierderea timpului de către angajați se face pentru activități de rutină, cum ar fi să afle câte zile de concediu mai au. Ne-am asigurat că facem semnarea de documente de muncă printr-un flux simplu; autentificarea angajatului se face prin email sau telefon personal. Ne folosim de aceste atribute ca să primească omul documentele necesare și, astfel, i se aplică semnătura electronică pe documente. Când vorbim de digitalizare, este important să avem și semnătură electronică. Trebuie făcute numeroase hârtii la angajare, iar prin intermediul soft-urilor digitale acest proces se poate face cu câteva click-uri. Codul Muncii, în 2021, a primit o modificare importantă în care se specifică foarte clar că documentele de muncă pot fi semnate electronic. Însă este foarte important să demonstrezi că angajatul este cel ce a semnat documentele. Poți avea care ai o mențiune într-un act adițional în care angajatul a semnat olograf, prin care acesta își dă acordul să semneze electronic, prin intermediul dispozitivelor electronice.

A DOUA SESIUNE

Luisiana Dobrinescu, Managing Partner, Dobrinescu Dobrev SCA a deschis a doua sesiune a conferinței vorbind despre controalele și litigiile fiscale, în era vitezei digitale.

Voi prezenta câteva file din inspecțiile fiscale ale lunii martie. De exemplu, o persoană fizică cu venituri la gri pentru vânzare de locuințe, doar parțial fiscalizate, mi-a declarat că a realizat între 4 și 12 milioane lei anual, fără a declara. Criticăm ANAF, criticăm legislația extrem de deficitară, însă de fiecare dată când vorbim despre ea vă rog să aveți în vedere ambele realități. Sunt numeroși contribuabili care vând absolut orice, la valori foarte mari. Cu ce se confruntă cele două Românii? Avem un deficit bugetar enorm în 2024 și cu arierate fiscale la 30 septembrie 2024 duble față de ultimii patru ani. Suntem pe locul întâi la rata inflației în Uniune. Există câteva soluții. Una este creșterea impozitelor, care acum se numește consolidare fiscală. A doua este creșterea colectării. Colectarea în mod dificil se face prin inspecții fiscale bine țintite prin analize de risc. Trebuie să corelăm informațiile obținute din declarațiile fiscale, e-Factura, SAF-T. Trebuie, totodată, să avem un număr semnificativ de inspectori fiscali”, a spus ea.

În continuare, Cristina Săulescu, Partener, Cabot Transfer Pricing, a susținut o prezentare despre impozitul minim global și impactul asupra strategiilor financiare, cu accent pe ce ar trebui să știe CFO-ul despre schimbările fiscale internaționale.

Anul trecut, Antifrauda a verificat de trei ori același contribuabil, aceeași perioadă și același impozit. Digitalizarea a fost și este cu adevărat un lucru bun pentru toată lumea. Este greu de implementat, multe dintre ele sunt costisitoare dar, în momentul în care vor funcționa bine, va fi bine pentru toată lumea. Încă nu știm 100% ce se va întâmpla cu impozitul minim global, dar și în cazul acestui Pillar 2 România a dorit să fie pionier. Se presupune că anul acesta, în iunie, vor exista obligații de raportare, deși nu avem normele. Având în vedere contextul geopolitic actual, cred că se va amâna. Pe cine afectează Pillar 2? Pe toate grupurile impactate și de country by country report. În mod special este același pentru că, de fapt, despre impozitul minim global a început să se discute acum minim 10 ani. Se dorește să se creeze o impozitare minimă globală unitară pentru a fi eliminate paradisurile fiscale, iar strategiile de dezvoltare ale grupurilor să fie bazate pe raționamente economice, nu fiscale”, a punctat ea.

A urmat, Grigore Constantinescu, Internal Audit Partner, NOA, a vorbit despre auditul intern ca partener de business al CFO-ului, precizând: „Poziția Auditului Intern într-o companie este foarte importantă și cel mai bine este reprezentată prin modelul celor trei linii de apărare: managementul operațional reprezintă prima linie, a doua este reprezentată de Risk Management, iar cea de-a treia este Auditul Intern. Activitatea acestuia din urmă trebuie să respecte principiile de integritate, independență, confidențialitate, obiectivitate și competență. Auditul Intern trebuie să aibă o linie directă de raportare către administrator și către acționari și trebuie să înțeleagă activitățile și politicile de risc din cadrul Societății.

Trebuie să privim compania ca pe un întreg și să o divizăm pe arii de audit, arii pentru care înțelegem activitățile principale, riscurile potențiale, controalele existente. Ulterior, stabilim care sunt prioritățile și misiunile de Audit Intern. O misiune de Audit Intern începe de la definirea obiectivelor, cum și ce dorim să abordăm prin acea misiune. Astfel, reușim, prin Auditul Intern, să mergem de la o funcție de control la una de feedback. Și este necesar să avem un feedback sănătos pentru a putea evolua.

Ce preferă un CFO, un tax manager in-house sau externalizat? A întrebat Nadia Oanea, Owner, Tax & Training, explicând în prezentarea sa cum poate ține un director financiar echipa la curent cu toate modificările fiscale.

Sunt două întrebări esențiale la care voi încerca să răspund: ce preferă CFO-ul – un specialist pe taxe in-house sau externalizat și cum poate ține echipa financiară la curent cu toate modificările fiscale. A doua întrebare este legată de cum poate ține echipa financiară la curent cu toate modificările fiscale. Anul acesta sunt mai multe poziții de specialist, senior decât de manager. Am făcut un sumar al responsabilităților pe specialiști pe diverse impozite. Acolo unde nu se suplimentează in-house numărul specialiștilor fiscali, rămâne puțin în urmă partea de conformare fiscală pe prețuri de transfer. Desigur, partea de proiecte interne necesită inputul fiscalistului. Din păcate, fiscalistul in-house este foarte mult implicat în verificări documentare, controale anti-fraudă, răspunsuri la notificările de conformare. Răspunsul e corelat cu amprenta fiscală a unei companii, a unei afaceri. Trebuie să ne uităm la cât de complex este un model de business din perspectivă fiscală, atunci când alegem între un specialist pe taxe in-house sau externalizat”, a spus ea.

Tiberiu Rădulescu, Digital Business Advisor, Arggo Consulting, a prezentat strategiile prin care un CFO poate fi mai aproape de business.

Cum putem fi mai aproape de business și cum ne conecta mai bine cu business-ul? Fie că vorbim despre o radiografie sau de un raport financiar complex, ambele sunt foarte greu de interpretat pentru colegii noștri și, astfel, se creează o prăpastie între CFO și partenerii de business. De aceea, companiile aleg să implementeze sisteme integrate. Motivul real pentru care companiile implementează aceste soluții este ca departamentele să fie interconectate, raportările să fie eficiente, personalizate, însă implementările pot lua prin surprindere până și cele mai mari companii. Sunt câțiva pași clari și esențiali ce ne ajută în implementările ERP. Prima întrebare este legată de motivul pentru care implementăm software-uri: să avem obiective clare și identificabile. Aceste sisteme ne oferă posibilitatea să comunicăm eficient cu colegii, să automatizăm multe procese, ceea ce ne permite să câștigăm timp și să ne aducem aportul în business și altfel”, a spus el.

A doua sesiune s-a încheiat cu Daciana Popescu, Finance Director, Plexus, care a discutat despre cum arată un parteneriat de succes în business. Astfel, ea a precizat: „Noi am dorit să trecem de la partea conceptuală la cea practică a acestui parteneriat. Mai concret, cum mutăm funcțiunea de finance de la un score keeper la un parteneriat strategic CEO-CFO? Foarte important pentru noi, ca funcțiuni financiare, este să cunoaștem business-ul. Este foarte important să înțelegem operațiunile și, cel mai important, să înțelegem fluxurile de procese - în producție, de exemplu. Dacă cunoaștem bine operațiunile, ce dificultăți întâmpină aceștia, o altă arie este legată de informațiile despre clienți. De multe ori vedem lucrurile în segregare, însă este foarte important să înțelegem comportamentul clienților, pentru că astfel ajungem la informații extrem de importante pentru momentul când stabilim previziunile financiare. Cunoașterea lanțului de aprovizionare joacă, totodată, un rol important. Trebuie să ne întrebăm cum facem să fim prezenți în business. Noi am făcut o integrare cu echipele operaționale – avem echipe mixte, customer focused teams.

A TREIA SESIUNE

Emanuel Băncilă, Partener, Liderul Practicii de Litigii și Controverse fiscal, Băncilă, Diaconu şi Asociații SPRL, a deschis a treia sesiune a evenimentului vorbind despre inspecțiile fiscale cu focus pe aspectele practice sau ce ne aduc inspecțiile fiscale in 2025.

Să vorbim despre restituirea impozitelor locale cu privire la clădirile nerezidențiale. Există un procent mult mai mare pentru acestea dar cu titlu de excepție, primarul, prin Consiliul Local, poate majora această cotă cu până la 50%, ceea ce se întâmplă în multe localități. Pentru aplicarea ei, trebuie să existe studii de fezabilitate, criterii bine delimitate, pentru a face această majorare. Consiliul local nu a fost interesat de aceste criterii și a majorat aceste impozite. Există o interpretare în sensul că, pentru contestarea acestor impozite locale am fi într-un termen de 60 de zile versus cel de 45 de zile. Contribuabilii pot contesta actele și cere restituirea impozitelor stabilite suplimentar, la care se adaugă dobânda legală și rata inflației”, a spus el.

Veronica Duțu, Tax Consultant & Owner, Unioncont Expert, a prezentat în cadrul evenimentului o serie de strategii prin care pot fi optimizate costurile într-o companie.

Eu vă recomand, în momentul în care șefii dvs. doresc să participe cu compania la târguri, să vă cheme la negocierea contractelor și să le spuneți care sunt clauzele mai bune și mai puțin bune. Trebuie să facem o evaluare a cheltuielilor curente și să identificăm zonele în care se pot reduce costurile, fără a afecta performanța.

Noi trebuie să facem și o analiză cost-beneficiu și, ori de câte ori acest cost-beneficiu o ia razna, să îi atragem atenția și să îl aducem pe drumul cel bun. Aș dori să vorbim și despre revizuirea contractelor cu furnizorii și a lanțului de aprovizionare. Prin negocierea condițiilor mai favorabile, printr-o abordare proactivă a furnizorilor și negocierea unor termeni mai favorabili, organizațiile pot reduce semnificativ cheltuielile inutile. E indicat să cumpărăm de la prima mână, chiar de la producător. Este foarte important, acolo unde este posibil să avem un proces de inovare a activităților pe care le desfășurăm”, a spus ea.

Ultima parte a evenimentului a fost dedicată unui panel moderat de Daniel Drăgan, Managing Partner, BusinessMark, la care au participat: Mihai Călin (Macromex), Ioana-Crina Socaci (Bristol Myers Squibb), Corina Roman (BACIU PARTNERS) și Adrian Secolof (Nufarm).

Ca un director financiar să fie invitat la masa deciziilor, trebuie să schimbe puțin perspectiva”, a spus Adrian Secolof, Head of Finance North Europe, Nufarm, Business Coach. „În multe organizații am văzut că directorii financiari au luat leadership-ul în această direcție. După acest moment, este văzut ca un partener de încredere și e invitat la masa decizională. Depinde și de abilitățile noastre de a ne împinge în această direcție (...) AI-ul este un mare bun în momentul actual. Există o teorie care spune că noi supraestimăm tehnologia pe termen scurt, dar o subestimăm pe termen lung. Cred că schimbările vor dura foarte mult, 10-15 ani. Companiile încă folosesc sistemele vechi de ERP, însă asta nu înseamnă că oamenii pe care îi căutăm acum nu trebuie să fie pregătiți pentru viitor.

Suntem înconjurați de incertitudine, însă un lucru e sigur: o companie care nu investește își pierde, treptat, din relevanță. Noi am început proiecte majore de investiții: investim în producția alimentară, înlocuim active și avem premise solide pentru a ne susține obiectivele ambițioase de creștere. Lucrurile se schimbă rapid. Vorbim și de nevoia de a face switch-ul spre a avea o direcție strategică, a face trecerea de la rolul istoric de raportare la a susține strategia de dezvoltare și, atunci, avem nevoie de tool-uri. Fiecare dintre noi se va adapta la aceste cerințe în cerere. Adoptăm soluții noi pentru a ne face treaba mai bine. E un skillset nou, care e în transformare. Schimbarea e dificilă și dureroasă și este una din provocările majore să ai skill-urile de care ai nevoie în echipă”, a spus Mihai Călin, Group CFO, Macromex.

La rândul său, Ioana-Crina Socaci, Finance Lead, Bristol Myers Squibb, a precizat: „Suntem impactați masiv de politicile statului și cred că, în continuare, ca management trebuie să facem tot ce putem pentru a influența Guvernul pentru investiții în sănătate. Noi de doi ani suntem într-un proces de optimizare a cheltuielilor și îl simțim. Aceasta este direcția regională și încercăm să găsim soluții. Investim în asociațiile de pacienți, pentru ca ei să aibă acces la tratament mai repede. Încercăm să acoperim anumite testări, astfel încât să își descopere afecțiunile mai repede și să intre într-un program de terapii inovatoare. Trebuie să facem alegeri, să găsim soluții și încercăm, din ce în ce mai mult, să vedem unde este nevoia mai mare care nu este acoperită de alte companii farmaceutice din piață, astfel încât să putem ajuta.

Este foarte greu pentru companii, astăzi, să se adapteze la condiții care se schimbă constant”, a spus, la rândul său, Corina Roman, Partner, BACIU Partners. „Pe partea de investiții, avem un cadru legal care devine tot mai neprietenos și sperăm să se mai relaxeze puțin. Vorbim aici de investiții străine. Exista acest cadru potrivit caruia atunci când avem investiții de peste 2 milioane de euro în societate, în anumite domenii, va trebui sa cerem o avizare de la CEISD. La finalul anului 2024 s-a decis ca inclusiv investitorii romani să notifice mai întâi și abia apoi să facă investiția, altfel există riscul de a se anula investițiile sau de a fi sancționați. Ce putem face pentru a ne optimiza activitatea fiscală este ca, acolo unde avem datorii față de asociați să ne uităm cum le putem sanitiza. Sunt mai multe soluții care pot fi implementate, însă, în momentul în care ne pregătim de vânzare sau dacă vrem să atragem investitori, să vedem la ce putem lucra pentru a arăta cât mai bine în ochii celor care vor să investească”, a continuat ea.

Evenimentul a fost organizat de BusinessMark

Partener oficial: DP WORLD

Parteneri: BDO România, Cabot Transfer Pricing, NOA Group, EY România, Kinstellar, RENOMIA Gallagher, ARGGO, Dobrinescu Dobrev SCA, Unioncont Expert, Tax & Training, BACIU Partners, Creasoft.ro, Macromex, Bergenbier S.A

Parteneri de tehnologie: SCS, 4pay.ro

Traducere oferită de: Biroul de Traduceri Champollion

Partener de monitorizare: mediaTrust

Parteneri media: spotmedia.ro, Ziarul Bursa, Financial Market, Contzilla, Juridice.ro, 1asig.ro, Curierul Fiscal, Debizz, Transilvania Business, Jurnalul de Afaceri, EventsMax, digital-business.ro, PRwave, antreprenorinromania.ro, spatiulconstruit.ro, Club Economic, Economistul, România Durabilă, angajatorulmeu.ro, MATEK, BusinessVoice, Business Press, Revista Piața.

BusinessMark – events designed to make an impression!

Din 2013 organizăm evenimente business, în principal „concept propriu”, gândite și planificate de noi, de la idee și concept, până la implementare. Avem o abordare „all-industries” și dedicăm proiecte unei arii largi de industrii și domenii profesionale. Ne dorim să ne punem „amprenta” în viețile profesionale ale participanților, să producem un impact concret. Ne propunem să creăm contexte pentru schimb de experiență și creare de idei, contexte pentru dezvoltare, pentru a fi inspirat și a găsi partenerii potriviți.

Dincolo de evenimentele „concept propriu”, organizăm evenimente construite pentru partenerii noștri, evenimente gândite împreună cu aceștia și adaptate obiectivelor lor. Dacă ești în căutarea unei echipe profesioniste care să organizeze evenimente B2B, suntem alături de tine, pas cu pas. Poți conta pe experiența noastră în consultanță, suport în crearea și implementarea conceptului de eveniment, în managementul evenimentului de la creație, logistică, producție și până la optimizarea eficientă a bugetului.

Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.