Ergonomia si lucrul pe calculator
Activitatile pe care le desfasuram zilnic la birou implica, in principal, lucrul in fata monitorului unui calculator, timp de mai multe ore. Devenit, practic, indispensabil, calculatorul nu este nici pe departe inofensiv din punct de vedere al impactului pe care il poate avea asupra sanatatii. Pozitionarea defectuoasa a monitorului, combinata cu o postura incorecta pe scaunul de birou duce la oboseala ochilor (vedere incetosata, ochi uscati si iritati), la dureri articulare si musculare. Daca evaluam riscurile la timp si tinem seama de cateva principii de baza, problemele de sanatate specifice lucrului la birou pot fi prevenite.
Lucrul in fata calculatorului presupune o postura statica, deloc fireasca pentru corpul uman, pe care o adoptam inconstient, absorbiti fiind cu totul de ceea ce facem. Prelungita pe durata mai multor ore, aceasta pozitie rigida contribuie la instalarea durerilor musculo-scheletice in principal la nivelul cefei, umerilor, coloanei vertebrale si regiunii lombare, dar si la nivelul ochilor.
Ergonomia si lucrul pe calculator
Iata cateva recomandari utile care ne pot ajuta sa imbunatatim ergonomia spatiului de birou in care lucram la calculator:
Pozitia monitorului si directia corecta a privirii: monitorul trebuie sa fie astfel amplasat incat sa fim chiar in fata lui, iar marginea superioara sa fie la inaltimea ochilor sau putin mai jos. Cand ne uitam spre centrul ecranului, privirea trebuie sa cada in unghi de 30 de grade (deschiderea dintre marginea superioara a monitorului si centrul ecranului).
Distanta fata de monitor: majoritatea persoanelor prefera o distanta cuprinsa intre 50 si 80 de centimetri. In general, distanta nu are voie sa fie mai mica de 40 de centimetri pentru monitoarele mici (laptopuri cu monitor de 13 inch) si mai mare de 90 de centimetri pentru monitoarele mari (de 19 inch).
Lumina naturala si iluminatul artificial: monitorul trebuie sa fie astfel amplasat incat sa nu reflecte lumina, fie ea naturala sau de la lampa de birou. Monitorul nu se va aseza in nici un caz in fata unei ferestre, pentru a se evita efectul de contre-jour. Cel mai bine ar fi sa il putem aseza perpendicular cu fereastra sau cu alte surse de lumina.
Daca va simtiti ochii obositi, luati-va o pauza. Inchideti ochii sau priviti in alta parte decat pe ecran. In general, dupa fiecare ora de lucru in fata calculatorului este bine sa facem 5-10 minute de pauza.
In prezent, branduri de prestigiu, precum Teknion, brand importat in Romania de compania noastra, Hansen Office Design, propun o viziune globala asupra ergonomiei si concep nu numai mobilier ergonomic, ci si diverse accesorii cu design sustenabil, menite sa ne faca viata la birou mai usoara. Un exemplu elocvent in acest sens il reprezinta bratele de monitor si accesoriile ergonomice MAST, recompensate recent cu medalie de bronz la editia de anul acesta a Premiilor internationale pentru excelenta in design (IDEA), competitie sponsorizata de Societatea Designerilor industriali din America (IDSA). La inceputul anului, produsele au castigat un premiu Green Good Design din partea Chicago Athenaeum - Muzeul de Arhitectura si Design din Chicago si a Centrului European pentru Arhitectura, Arta, Design si Studii Urbanistice.
Ansamblul MAST, creatie a designerului Carl Gustav Magnusson, vine in intampinarea exigentelor in constanta evolutie in ceea ce priveste tehnologia la birou. Tendinta este sa se prefere monitoarele mai mari si mai subtiri si tabletele. MAST este conceput in jurul unui suport rezistent si stabil, potrivit pentru dispozitivele informatice de la birou. Bratele MAST se ajusteaza usor, sunt estetice, mascand eficient cablurile, si se potrivesc oricarui tip de monitor. Colectia include trei tipuri de brate pentru monitoare: un brat cu reglare manuala, un brat dinamic si un brat ce se poate ajusta atat manual, cat si automat, in functie de inaltimea dorita de utilizator.