Ergonomie... in bucatarie
Chiar si cei carora nu le place deloc sa gateasca, recunosc ca bucataria reprezinta inima caminului lor: e vorba de cel mai dinamic spatiu al casei, mereu plin de activitate, de energie... din pacate, este si locul in care ai cele mai mari sanse sa te accidentezi. Iata de ce amenajarea acestei incaperi nu este doar o chestiune de estetica, ci si una de ergonomie.
Dincolo de mobilier, de design si de culorile pe care le alegem in bucatarie, sa ne gandim la functia principala a acesteia: putem lua masa oriunde in casa sau ne putem aduna impreuna cu intreaga familie si in living, insa intr-un singur loc preparam mancarea sau macar o cafea. Iar gatitul implica un dram ceva mai mare de pericol decat orice alt gest casnic. Foc, apa clocotita, obiecte ascutite, suprafete alunecoase... Pentru a reduce la minim riscurile si pentru a crea in acelasi timp un „front de lucru" in care sa te misti usor, cu maxima eficienta, la amenajarea bucatariei tine cont de urmatoarele reguli clasice.
Regula triunghiului
Cand prepara mancarea, cel care gateste se misca in mod natural intre trei puncte de lucru: zona de gatit, zona de curatat alimentele si locul de depozitare al acestora. Mai precis, aragazul, chiuveta si frigiderul. Imaginati-va un triunghi care le uneste pe toate trei: pentru a va putea misca repede si comod, acest spatiu cuprins in triunghi trebuie sa fie liber, fara mese sau colturi pe care sa trebuiasca sa le ocoliti. El este „inima" bucatariei voastre si laturile tringhiului ar trebui sa aiba, in mod ideal, minim 1,2 m lungime, dar nu mai mult de 3 m.
Abia dupa ce ati stabilit acest perimetru, puteti aranja celelalte elemente de mobiler. Desigur, blatul sau blaturile de lucru sunt urmatoarele elemente importante: ideal este ca ele sa fie pozitionate intre chiuveta si aragaz, dar orice spatiu situat intre doua puncte de lucru din cele trei mentionate anterior este potrivit. De asemenea, e posibil sa existe nu doar unul, ci doua sau trei blaturi ori mese pe care sa se poata prepara mancarea (lucru uneori dificil, insa, in spatiile inguste sau mici). Pe planul trei al importantei vine locul de aruncare a resturilor menajere: galeata de gunoi se pozitioneaza, in mod ideal, sub chiuveta sau sub zona de preparare a mancarii, dar cat mai aproape de chiuveta. Dulapurile, fie ele pentru vase sau alimente stau foarte bine sub sau deasupra acestor spatii de lucru. Desigur, zona de servire a mesei este amenajata separat de frontul de lucru (acolo unde o permite spatiul, pentru ca adesea acest lucru se poate face in camera de zi).
O asemenea organizare va va permite sa faceti minim de miscari posibile... cu efecte maxime: aparent nu scutiti decat cateva secunde intre un gest si altul, dar fluiditatea miscarilor este la fel de importanta si pentru evitarea accidentelor, si pentru o economie importanta de timp si gesturi. Pana la urma, lejeritatea si naturaletea cu care gatim sunt cu siguranta esentiale in obtinerea unui fel de mancare rapid si, evident, gustos!
Tipuri de bucatarii
Nu toate bucatariile permit o organizare clasica, precum cea de mai sus. Cum adaptam, deci, regula triunghiului in diverse spatii? In functie de forma bucatariei, avem mai multe posibilitati de aranjare a mobilierului. In principiu, formele clasice, de dreptughi si patrat, permit o organizare destul de usoara. Altele, cu spatiu imai ingust, cu forme de L, U sau G cer o adaptare, planurile facandu-se in functie si de distanta care ramane intre balturile de lucru. Bucatariile de trecere, cu doua usi, sunt un caz aparte. Ilustratiile de mai jos redau solutii clasice pentru bucatariile cu forma regulata, cu o usa sau cu doua, iar mai departe aveti descrise cateva solutii practice pentru fiecare forma in parte.
Bucatarii inguste si lungi Mai ales in cazul garsonierelor, unde abia exista loc pentru un singur bucatar, amenajarea in triunghi este dificila, daca nu chiar imposibila. Se poate adopta, atunci, organizarea liniara a celor trei puncte de lucru (de pilda: frigider, chiuveta, blat de lucru, aragaz). Pentru ca aici e dificil sa se faca prea multe combinatii, singura regula stricta este ca nu se pozitioneaza niciodata aragazul lipit de frigider, pe de o parte pentru ca cele doua se strica mai repede, pe de alta pentru ca exista un risc mai mare de accidente (din pricina contrastului rece-cald).
Bucatarii in forma de L Adesea ne confruntam, mai ales la bloc, cu provocarea de a amenaja o bucatarie din care lipseste un colt, de obicei destinat camarii. Partea buna este ca aceasta forma permite foarte bine delimitarea a doua spatii mari: unul desinat triunghiului de lucru si unul destinat luarii mesei. In general, acest gen de bucatarie are doua dintre punctele de lucru pe un singur perete: aragazul si chiuveta. Asezarea uzual recomandata este cu frigiderul pus tot in linie, la unul dintre capete, in timp ce aragazul sta la capatul celalalt. Și mai bine, frigiderul poate sta pe peretele opus, iar intre aragaz si chiuveta se amenajeaza baltul de lucru si, deasupra sau dedesubtul lui, spatiile de depozitare a veselei.
Bucatarii in forma de U Acest gen de bucatarie are trei pereti functionali, iar adesea chiuveta este pozitionata pe cel din mijloc, in timp ce aragazul si chiuveta sunt asezate fata in fata, pe peretii opusi. Aceasta aranjare face posibila crearea unui spatiu de lucru amplu, cu blaturi dintr-un capat in altul, pe care sa stea toate accesoriile alectrocasnice, dar si piese de vesela asezate chiar la indemana. Din pricina formei si a excesului de mobilier un astfel de spatiu poate fi insa mult mai intunecat, de aceea se acorda o mai mare atentie iluminarii, se foloseste mobilier deschis la culoare si se incearca pastrarea macar a unui colt liber, aerisit, decorat cu plante.
Bucatarii cu doua usi Astfel de bucatarii au dezvantajul unui trafic mult mai mare, ele fiind si un fel si zone de trecere dintr-o incapere in alta a casei. Spatiul de lucru se amenajeaza in coltul cel mai ferit, dar ideal este ca cel care gateste sa nu stea cu spatele la „trafic", pentru ca astfel el poate fi usor luat prin surprindere si riscul de accidente ar creste. De aceea, blatul se aranjeaza separat; eventual se poate prepara mancarea pe o masa mai inalta, care delimiteaza cumva spatiul de lucru de restul incaperii. In bucatariile in forma de T sau G se pot amenaja si doua „insule" de lucru - una destinata aragazului clasic, alta destinata aparaturii electrocasnice (cuptor cu microunde, filtru de cafea etc.), unde alte persoane sa poata veni sa incalzeasca ceva sau sa faca un ceai fara a il deranja pe cel care gateste.
Alte elemente de luat in calcul
• Pozitia in timpul gatitului - nivelul la care e pozitionat blatul de lucru trebuie sa fie apreciat in asa fel incat persoana sau persoanele care gatesc cel mai des sa nu stea aplecate sau cu mainile indoite. De asemenea, blatul trebuie sa fie suficient de lat ca sa permita folosirea intr-un mod confortabil a ambelor maini (minim 1,2 m). Seria de imagini de mai jos ilustreaza cateva principii ergonomice de care sa tineti cont cand calculati distanta dintre pieslee de mobilier sau alte detalii esentiale pentru a va misca confortabil in bucatarie.
Principii ergonomice
• Ordonarea si organizarea spatilor de depozitare - pozitionarea spatiilor de depozitare si o buna organizare a acestora ajuta, de asemenea, la economia de gesturi. Cele mai potrivite spatii de depozitare pentru vesela sunt sub blatul de lucru sau deasupra acestuia. Desigur, deasupra aragazului nu se pozitioneaza nici un dulap, iar hota este aproape intotdeauna necesara (doar daca nu se gateste permanent cu geamul deschis, un geam situat in imediata vecinatate a aragazului). Pentru a aseza sau reaseza obiectele de mobilier intr-un mod ergonomic, puneti-va urmatoarele intrebari: unde trebuie sa stea vasele si condimentele ca sa nu ma ghemuiesc/intind prea des?; in ce directie se deschid ferestrele, usa, usile dulapurilor sau usa frigiderului?; cum elimin cat mai multe dintre colturile ascutite sau cum le scot din drum?
• Aerisire si iluminare: fiind vorba de spatiul cu cel mai mare potential de „poluare olfactiva", foarte importante sunt si pozitionarea ferestrelor, precum si existenta si pozitionarea hotei aragazului. Sursele de lumina care vin din spatele bucatarului si il fac pe acesta sa-si arunce umbra peste mancare sunt stanjenitoare, dar cum adesea nu putem muta ferestrele sau sursa principala de lumina, e recomandabila instalarea unor spoturi desupra blatului de lucru si a aragazului (adesea, hota este dotata si cu o lumina proprie).
• Materialele folosite: podeaua, placarile peretilor, suprafetele de lucru nu trebuie sa fie alunecoase, pentru ca se pot transforma in adevarate patinoare la primele gesturi grabite in prejma chiuvetei. Podeaua trebuie sa fie rezistenta si la uzura, de aceea se practica placarea cu gresie: poate ca lemnul dintr-o podea veche, intr-o casa la tara, merita reabilitat pentru estetica, insa in mod sigur nu va fi cel mai potrivit material pentru un spatiu destinat exclusiv gatitului: macar zona de langa aragaz si chiuveta merita separata cumva de restul incaperii, prin utilizarea gresiei sau placilor de piatra in ton cu decorul incaperii.
Autor: Alina Miron
Alegerea plantelor este un aspect crucial care influențează atât estetica, cât și funcționalitatea grădinii:
• Plante native: Sunt adaptate la condițiile locale și necesită mai puțină
• Plante ornamentale: Pentru culoare, textură și formă. De exemplu, lavanda pentru borduri sau trandafirii pentru paturi de flori.
• Plante perene și anuale: Plantele perene oferă structură permanentă, în timp ce cele anuale adaugă culori sezoniere.
Integrarea elementelor structurale
Elementele structurale sunt esențiale pentru a da personalitate și funcționalitate grădinii:
• Pergole și arcade: Creează zone umbrite și suport pentru plante
• Fântâni și iazuri: Adaugă elemente de apă pentru relaxare și atragere a
• Muri de sprijin: Utilizați pentru a gestiona pantele și a crea terase
Implementarea unui sistem de irigații
Un sistem de irigații eficient este crucial pentru sănătatea grădinii:
• Irigare prin picurare: Ideală pentru economisirea apei și udarea precisă a
• Aspersoare automate: Utilizate pentru peluze și zone
Iluminarea exterioară
Iluminarea grădinii nu doar că extinde utilizarea acesteia pe timp de seară, dar și accentuează anumite caracteristici estetice:
• Lămpi solare: O soluție ecologică și ușor de
• Proiectoare LED: Pentru iluminarea e lementelor arhitecturale și a plantelor importante.
Întreținerea grădinii
O grădină bine proiectată necesită întreținere regulată pentru a-și păstra frumusețea și funcționalitatea:
• Tunderea și toaletarea: Plantele trebuie tăiate regulat pentru a încuraja creșterea
• Fertilizarea: Aplicarea de îngrășăminte organice sau chimice pentru a menține solul
• Controlul dăunătorilor: Utilizarea metodelor ecologice pentru a combate insectele și bolile.
Designul
Pentru multi dintre noi, aspectul semineului este foarte important, si pe buna dreptate. Daca ai ales un stil modern pentru interiorul casei tale, ar fi destul de nepotrivit sa instalezi un semineu rustic in living. Intre cele doua, totusi, termosemineul castiga un mare plus, deoarece, spre deosebire de centrala pe lemne, are si o functie decorativa, pe langa functia de centrala.
Pe scurt - ai si semineu, si centrala in acelasi timp. Iarna, nu exista tablou mai frumos decat a sta in fata focului unui termosemineu care creeaza o atmosfera speciala! Asta spun parerile oamenilor. Si in acelasi timp, iti incalzesti intreaga locuinta!
Locul unde poate fi amplasat
O centrala pe lemne necesita o incapere special destinata (o camera tehnica), pe cand un termosemineu poate fi amplasat in locuinta la vedere in aproape orice incapere (in living, sufragerie, birou, dormitor sau hol). De multe ori, aceasta incapere trebuie planificata inca din faza de proiectare, deoarece devine extrem de complicat sa transformi ulterior locuinta in acest sens.
Din perspectiva amplasarii, pentru o casa de vacanta sau o cabana, un termosemineu ar putea reprezenta o alegere inteleapta, insa pentru o locuinta in care locuiesti zilnic, decizia privind alegerea unei surse de incalzire trebuie sa fie bine echilibrata inainte!
Usurinta in utilizare
Pentru omul contemporan, acest aspect este deosebit de relevant in zilele noastre. Astfel, in ceea ce priveste confortul, o centrala pe lemne poate oferi o solutie mai practica: nu este necesara alimentarea cu combustibil in interiorul casei, evitand astfel murdaria si neplacerile asociate! In cazul unui termosemineu, pentru a experimenta un nivel maxim de confort, este esential sa fie amplasat in apropierea unei usi de acces catre exterior (cum ar fi o terasa sau curte), iar lemnele sa fie stivuite si depozitate in proximitatea imediata.
Aceasta aranjare poate aduce un confort sporit in utilizare, cu un efort minim in ceea ce priveste alimentarea cu lemne!
Pierderile de caldura
Luand in considerare spatiile de amplasare ale celor doua dispozitive termice, in cazul termosemineelor nu exista pierderi de caldura, deoarece intreaga caldura eliberata prin grilele de aerisire sau prin sticla ramane in locuinta, respectiv in camera in care este instalat termosemineul si in incaperile adiacente acesteia.
Pe de alta parte, in cazul centralelor pe lemne, surplusul de caldura este pierdut deoarece ramane in camera tehnica, nefiind utilizat pentru incalzirea casei. Astfel, chiar daca centralele au un transfer mult mai eficient in apa si pierderi mai mici in incaperea in care sunt amplasate, in cazul termosemineelor "pierderea" de caldura este in beneficiul proprietarului, deoarece aceasta ramane in locuinta.
Alimentarea cu combustibil
Un termosemineu trebuie alimentat mai des decat la o centrala pe lemne, deoarece incinta nu este la fel de voluminoasa si lemnele trebuie taiate la dimensiuni mai mici. Desi acest aspect poate fi considerat un dezavantaj pentru termosemineu, exista solutii pentru a obtine un confort similar cu cel al centralei pe lemne. Pentru a beneficia de comoditate si autonomie ridicata, este necesar sa instalezi un puffer de acumulare, care functioneaza ca o baterie, stocand energia in timpul zilei si eliberand-o sub forma de caldura in timpul noptii, fara a fi necesara realimentarea cu lemne.
O alta optiune ar fi instalarea termosemineului in paralel cu o alta sursa de incalzire automatizata (gaz, electricitate, peleti etc.), care sa functioneze atunci cand nu este disponibila alimentarea manuala a termosemineului.
Costurile de achizitie si intretinere
Daca vorbim de cheltuielile de instalare si punere in functiune, costurile sunt similare atat pentru termoseminee pe lemne, cat si pentru centrale pe lemne, deoarece ambele necesita practic aceleasi componente si piese de instalatie.
Totusi, discrepantele apar atunci cand vine vorba de finisarea si imbracarea termosemineului, generand costuri suplimentare. Este important de remarcat ca in cazul unei centrale, costul proiectarii si construirii unei camere tehnice este semnificativ (implicand atat cheltuieli financiare, cat si alocarea unui spatiu special din totalul locuintei), ceea ce echilibreaza intr-o oarecare masura pretul intre cele doua optiuni. In plus, daca intentionati sa montati un semineu clasic in combinatie cu o centrala pe lemne, costurile se dubleaza cel putin.
Este esential sa tinem cont de faptul ca un termosemineu imbina functionalitatea estetica a unui semineu clasic cu cea practica a unei centrale, oferind un avantaj considerabil in economisirea banilor si spatiului!
Combustibilul
Intre o centrala termica si un termosemineu, nu exista diferente in ceea ce priveste combustibilul. Ambele trebuie alimentate cu lemn uscat (umiditate sub 20%), de esenta tare, sub forma de bustean. Asa ca trebuie sa folosesti cele mai bune lemne pentru foc! In cazul in care aceasta regula nu se rescpecta, randamentul nu va fi pe masura, iar in timp pot aparea probleme de functionalitate sau componente care vor necesita schimbarea/ inlocuirea. Abatarea de la regula, de obicei, consta in: folosirea de rasinoase, deseuri lemnoase, rumegusuri, bucati de pal melaminat si orice altceva decat lemn uscat, de esenta tare!
Timpul de pornire
Un termosemineu pe lemne va radia caldura imediat dupa aprinderea focului, in timp ce o centrala va incepe sa incalzeasca ceva mai greu deoarece circuitul trebuie sa se produca intregral. Asadar, un termosemineu poate fi o sursa de caldura ideala pentru proprietarii de case de vacanta sau de cabane, unde se locuieste neregulat, in anumite perioade scurte de timp, fiind nevoie de incalzire rapida!