Etaj sau mansarda?
Acesta este un subiect des discutat in ultimul timp. Din acest motiv este bine sa dezvoltam acest subiect pentru a putea avea toate informatiile atunci cand trebuie sa luam o decizie legata de casa noastra.
Tendinta in lumea arhitectilor este de a propune solutii cu mansarde locuibile, solutie care duce la cresterea suprafetei locuibile pe aceeasi suprafata a casei.
DEX-ul defineste astfel cele doua cuvinte:
- ETÁJ, etaje, s. n. 1. Fiecare dintre parțile unei cladiri de deasupra parterului, cuprinzand incaperile situate pe acelasi plan orizontal; cat, nivel.
- MANSÁRDA, mansarde, s. f. Incapere sau ansamblu de incaperi locuibile, asezate imediat sub acoperis (avand tavanul si peretii oblici si neregulati); etaj situat imediat sub acoperisul unei cladiri.
Etajul este acea parte a unei cladiri construita deasupra parterului, avand peretii amplasati perpendicur peste planul planseului. Etajul se inchide cu un planseu peste care se monteaza acoperisul sau terasa cladirii. Inaltimea camerei poate fi variabila avand un minim de 2,5 - 2,6 m. Compartimentarea trebuie facuta aproximativ la fel la toate nivelurile casei. Obligatoriu la etaj este necesara construirea planseului din beton armat, de sub acoperis, costurile fiind semnificativ mai mari.
Mansarda este spatiul de sub acoperis, tavanul urmand exact configuratia invelitorii. Invelitoarea poata sa porneasca de la nivelul planseului sau rezemata pe pereti construiti pe conturul cladirii cu o anumita inaltime. Peretii pot fi din caramida si inchisi pe deasupra cu o centura din beton, sau din dulgherie din lemn peste care se monteaza acoperisul. Suprafata de locuit este sensibil mai mica pentru varianta cu acoperisul montat pe pereti laterali, sau mult mai mica pentru varianta cu invelitoarea montata la nivelul planseului (consideram suprafata locuibile zona in care omul de inaltime medie se poate deplasa fara a atinge nici un element din structura invelitorii).
Avantajele alegerii solutiei cu mansarda locuibila sunt urmatoarele:
- Joaca dublu rol atat de etaj cat si de pod
- Mansarda permite optimizarea sptiului din “pod-ul melocuibil”
- Aspectul elegant al cladirilor cu mansarda
- Casa cu mansarda este mai usoara
- Posibilitatea de a compartimenta (si recompartimenta) zona dupa bunul plac si nu urmand structura peretilor ca la etaj
- Cheltuieli sensibil mai mici pentru realizarea ei
- Constructia dureaza mult mai putin
- Iluminarea in mansarda se face mult mai natural(lumina intra aproape perpendicular prin ferestrele de mansarda)
- Taxe mai mici pentru autorizatia de construire
- Impozite mai mici decat in cazul unui etaj suplimentar
- Economie la materiale de constructie
- Cu o termoizolatie interioara facuta profesional costurile cu incalzirea sunt cu mult mai mici
- Este mult mai “sic” decat o camera cu patru pereti din beton
- Acest spatiu iti ofera intimitatea mult dorita, fiind un spatiu ideal pentru creatie si odihna
- Si nu in ultimul rand sa nu uitam cate comori ale culturii universale s-au nascut intr-o mansarda (Mircea Eliade in tinerete, Emil Cioran, Constantin Brancusi, etc)
- Mansarda este si subiect ale unor opere universale (Opera Boema de Giacomo Puccini)
Obiectul este ascuns