Transformarea podului în mansardă locuibilă
Exista in acest moment, la noi, o tendinta tot mai accentuata in lumea arhitectilor, constructorilor si dezvoltatorilor imobiliari de a maximiza spatiul util pus la dispozitie clientilor, iar acest obiectiv poate fi realizat foarte usor prin transformarea podurilor in mansarde locuibile.
Si pentru o tanara familie, care nu are posibilitati financiare suficiente pentru a construi o casa, exista posibilitatea de a transforma podul casei parintilor intr-o minunata mansarda locuibila.
Exista teoretic trei situatii de transformare a podului in mansarda locuibila, in functie de configuratia actuala: daca casa este veche sau daca casa este noua, gandita de la inceput si prevazuta din proiect o mansarda locuibila.
Daca casa este veche exista trei situatii mai des intalnite:
1) Configuratia podului este generoasa si transformarea podului in mansarda nu necesita modificari constructive si de dulgherie.
2) Configuratia podului, respectiv inaltimea este prea mica si nu permite amenajarea unei mansarde decat daca ridicam toata dulgheria cu cca. 1 m, fara a modifica configuratia sarpantei.
3) Configuratia podului nu permite transformarea acestuia in mansarda, si din acest motiv este necesara reproiectarea formei dulgheriei invelitorii pentru a raspunde solicitarilor clientului pentru spatiu util.
In general arhitectii considera ca la o mansarda locuibila inaltimea libera trebuie sa se situeze intre minim 1.8 m si maxim 2.4 m.
Fiecare transformare a podului in mansarda va purta amprenta specificului fiecarui pod (dimensiuni pod, inaltime, stalpi, grinzi, popi, capriori, elemente de rezistenta la vedere, posibilitati de acces in pod etc). Pornind de la destinatia acestui spatiu (si anume de locuit, birou etc.) trebuie avute in vedere urmatoarele elemente:
1) Alegerea invelitorii sa tina cont de mai multi indicatori de calitate:
- Etanseitate
- Confort temic
- Rezistenta
- Durabilitate
- Greutate redusa
- Aspect si design placut
2) Alegerea tipului constructiv de executie a dulgheriei din lemn pentru a obtine spatiul liber interior maxim.
3) Realizarea unei termoizolatii interioare eficiente cu materiale premium
Pornind de la elementele prezentate vom parcurge urmatoarele etape:
- Dezafectare invelitoare si dulgherie veche (acolo unde se reconfigureaza dulgheria noua) si montarea dulgheriei noi.
- Realizarea montajului invelitorii in sistem complet (tigla metalica, accesorii, folie anticondens, sistem de drenaj)
Tinand cont de destinatia spatiului de sub invelitoare (mansarda locuibila) noi recomandam utilizarea unei invelitori cu tigla metalica cu acoperire de piatra naturala Decra ICOPAL, care sa asigure indicatorii de calitate prezentati mai sus pentru alegerea invelitorilor. Invelitoarea de la Decra asigura toti parametri de confort (fonic, termic), tehnici de montaj (etanseitate si rezistenta la vanturi puternice), durabilitate (protectiai anticoroziva aplicata tablei si rezistenta in timp la toti paramentrii pentru tigla metalica cu piatra naturala Decra au condus la asigurarea unei garantii de 30 ani nelimitativ, si o durata de viata de cca 120 ani).
Realizarea termoizolatiei interioare
Pentru a asigura confortul termic interior in mansarda este necesara realizarea profesionista a unei termoizolatii termice interioare, utilizand materiale premium, cu vata minerala bazaltica si o bariera de vapori cu performante exceptionale (ISOFLECT SILVER).
Referitor la sistemul de dulgherie, in cadrul compartimentului de proiectare, inginerii proiectanti specializati, utilizand soft-uri specializate, realizeaza proiecte complexe de dulgherie, cu realizarea descarcarii sarcinilor pe cosoroabe, realizand astfel spatii libere fara stalpi intermediari si alte sisteme de reazam. Inainte de montarea invelitorii se recomanda tratarea dulgheriei din lemn cu solutie de ignifugare si fungicizare, care sa mareasca rezistenta in timp a acesteia si totodata rezistenta la foc conform normativelor in vigoare.
Revenind, tendinta generala de utilizare judicioasa a tuturor spatiilor disponibile in conditii optime, atat la cladiri noi cat si la case vechi, are ca efect direct de marire a spatiului de locuit cu suprafete incredibile (sunt case vechi unde aproape s-a dublat suprafata locuibila), care asigura respectarea cerintelor de siguranta, protectie si confort corespunzatoare utilizarii specifice (de locuire).
Obiectul este ascuns