Utilizarea ferestrelor de evacuare a fumului la locuintele rezidentiale
Normele PSI (P 118 / 1999) indica necesitatea existentei ferestrelor de evacuare a fumului la incintele cu suprafata mai mare de 36 mp, utilizate pentru depozitare (dressing), in cladiri cu alta destinatie decat de depozit, si sa asigure o suprafata de desfumare de minim 1% din suprafata pardoselii.
Tot aceste norme indica ca obligatorii folosirea ferestrelor de evacuare a fumului la constructiile de gradul I, II si III de rezistenta la foc, pentru spatiile cu lumina artificiala in casele de scari inchise, fara ferestre care sa asigure desfumarea direct catre exterior si in oricare alt caz prevazut in scenariul de incendiu.
Aceste ferestre au un design asemanator cu al ferestrelor de mansarda si se pot monta intercalat, sunt prevazute cu balamale in partea inferioara si cu doua motoare electrice (24 V) care deschid fereastra la un unghi de pana la 750.
Amplasarea balamalelor in partea de jos are rolul de protectie impotriva vantului si de deschidere usoara a ferestrei pe timp de iarna, cand zapada este pe fereastra.
Montarea se face ca la orice fereastra de mansarda; automatizarea, pornirea manuala si legarea la centrala de alarma se vor face de catre personal specializat.
Montajul se face pe acoperisuri cu o panta cuprinsa intre 20° si 60° si poate fi realizat de doua persoane, manerele speciale facand posibila mutarea cercevelei in timpul montajului. Coltarele de montaj sunt fixate din fabrica pe toc. Dupa deschiderea cercevelei, muchia superioara nu trebuie sa depasesca in inaltime coama acoperisului.
Ferestrele de evacuare a fumului se recomanda a fi utilizate in casa scarilor.
Pentru o mai buna functionare a sistemului de evacuare a fumului, se recomanda montarea ferestrelor pe ambele parti ale acoperisului, asigurand formarea unui curent de aer la deschiderea acestora.
Obiectul este ascuns