Etichetarea eficientei energetice in cazul sistemelor de incalzire, obligatorie incepand cu septembrie 2015
Trei obiective ale Uniunii Europene pana in anul 2020
1. Gazele cu efect de sera reduse cu 20%
Pentru a putea implementa cele trei obiective, Uniunea Europeana a emis trei directive in domeniul sistemelor de incalzire. Directiva privind Performanta Energetica a Cladirilor 2012/27/UE a avut drept scop cresterea eficientei energetice globale a cladirilor. Standardele energetice minime si angajamentul pentru emiterea certificatelor energetice definite in aceasta directiva au fost implementate deja in Romania.
2. Energia regenerabila cu pondere de +20%
In Romania se discuta de cativa ani despre cresterea ponderii consumului de energie regenerabila. Unul dintre cele mai cunoscute exemple de implementare prin intermediul politicii a fost legea privind subventiile acordate de catre Ministerul Mediului pentru implementarea tehnologiilor cu energie regenerabila. Unul din factorii ce au stat la baza legii este Directiva Uniunii Europene privind energia din surse regenerabile, in care tarile membre se obliga sa utilizeze energie regenerabila la un nivel mediu de 20%.
3. Eficienta - crestere cu 20%
Incepand cu Septembrie 2015, pe langa directiva privind etichetarea energetica (ErP), se vor stabili si cerintele minime in ceea ce priveste caracteristicile generatoarelor de caldura cu aplicare in domeniul protejarii mediului. Aceasta etichetare, cunoscuta de la masinile de spalat, becuri si alte produse electrocasnice, este implementata in Romania impreuna cu Legea privind etichetarea produselor cu impact energetic si Legea marcajului CE.
Etichetarea clasei energetice pentru sistemele de incalzire incepand cu anul 2015
Binecunoscuta eticheta pentru clasa energetica va fi aplicata incepand cu anul 2015 si sistemelor de incalzire si componentelor sale (de ex. preparatoarelor de apa calda). Astfel este prevazut in directiva Uniunii Europene in ceea ce priveste etichetarea clasei energetice. Scopul este acela al prezentarii eficientei reale a cazanelor pentru sistemele de incalzire.
Directiva ErP se aplica si sistemelor de incalzire
Cunoastem etichetele de clasa energetica de la becuri, televizoare, frigidere si masini de spalat. Au la baza noua directiva in proiectarea ecologica aplicabila in Uniunea Europeana. Aceasta stabileste cerintele in ceea ce priveste eficienta energetica a diverselor produse “relevante din punct de vedere al consumului de energie” (adesea mentionata ca directiva ErP). Eticheta trebuie sa permita observarea in mod direct a eficientei energetice reale a produsului respectiv, pentru a compara diverse echipamente si pentru a determina producatorii si distribuitorii sa dezvolte sisteme de incalzire cat mai eficiente.
Eticheta de clasa energetica este aplicabila sistemelor de incalzire incepand cu 26 Septembrie 2015
Incepand cu 26 Septembrie 2015, etichetarea obligatorie se aplica si echipamentelor de incalzire cu capacitate pana in 70 kW: cazane, boilere, centrale termice, preparatoare apa calda, pompe de incalzire si pompe de caldura. Cazanele cu functionare pe biomasa (folosind peleti si lemn) si echipamentele casnice de ventilatie sunt excluse acestor reglementari, pentru moment. Cu toate acestea, s-a decis deja extinderea cerintelor pentru a include si aceste produse. Directiva privind etichetarea clasei energetice se aplica tehnologiei incalzirii incepand cu 6 Septembrie 2013, dar exista o perioada de tranzitie pana la data de 26 Sep- tembrie 2015. Acest lucru permite tuturor entitatilor de pe piata sa se pregateasca suficient pentru noile reglementari. Eticheta de clasificare utilizeaza litere si culori. Cea mai buna clasa este “A++”. Incepand cu anul 2019, va aparea clasa “A+++” si va fi eliminata clasa “G”, cel putin in ceea ce priveste cazanele de incalzire. Pentru producerea apei calde menajere se aplica alte clasificari.
Eticheta de energie pentru sisteme combinate si integrate
Datorita altor legi, cum ar fi Legea privind caldura din surse regenerabile sau reglementarea privind economisirea energiei, sistemele combinate incluzand diferite tipuri de generatoare de caldura devin tot mai cunoscute.
Cel mai frecvent exemplu este sistemul mixt care cuprinde incalzirea care utilizeaza tehnologia condensatiei si cea a energiei solare (cazan in condensatie+sistem solar). Desi un astfel de sistem protejeaza mediul prin emisii reduse de noxe si determina reduceri substantiale a costurilor cu incalzirea, este posibil sa creeze si confuzie in ceea ce priveste eticheta clasei energetice. O astfel de confuzie poate fi creata plecand de la faptul ca pentru cazan clasa energetica este de tip “B”, iar alte componente ale sistemului se incadreaza in clasa energetica “A”.
Din acest motiv directiva ErP include suplimentar etichetarea energetica a solutiilor de sistem, care reuneste toate componentele unitatii intr-o clasa dedicata intregului sistem, dar si pe fiecare element component in parte. In acest caz, generatorul de caldura principal constituie baza de calcul si toate celelalte componente sunt responsabile de aport sau reducere privind incadrarea intr-o clasa energetica globala a sistemului.
Impreuna cu directiva ErP se dezvolta o noua tendinta, care a fost luata in considerare de catre Hoval de mult timp. Aceasta se vede din know-how-ul sistemelor noastre destinate modernizarii si cladirilor noi. Am decis sa testam practic fiecare sistem posibil care include componentele noastre si sa oferim eticheta corespunzatoare ansamblului. Clientii care cumpara solutii complete de la Hoval, primesc eticheta integrata aprobata si actualizata. Cu Hoval poti fi sigur
Intrebari privind etichetarea ErP din Septembrie 2015
Eticheta clasei energetice a sistemele de incalzire include si informatii referitoare la costuri?
Nu, in principiu eticheta arata valori comparative plecand de la energia primara. Cu cat datele de pe eticheta sunt mai bune, cu atat sunt produsele sau sistemele mai inofensive pentru mediu. Exista multi factori individuali care pot afecta consumul si astfel costurile. Mentionarea acestora nu este permisa pe eticheta de clasa energetica.
Cine este obligat sa emita eticheta?
Toti producatorii si distribuitorii sunt obligati sa specifice clasa de eficienta a anumitor bunuri. Cand vine vorba despre solutii noastre complete (de ex. din lista de preturi a sistemelor), specificam eticheta sistemelor chiar din oferta. Distribuitorii care realizeaza sisteme integrate care utilizeaza produse de la mai multi producatori vor fi obligati sa specifice clasa energetica si sa isi asume responsabilitatea.
Ce se poate face cu privire la produsele deja livrate?
Toate produsele introduse pe piata inainte de 26 Septem- brie 2015 pot fi vandute, instalate si puse in functiune.
Care sunt produsele pentru care se aplica Directiva privind etichetarea clasei energetice?
Reglementarile directivei ErP sunt aplicabile generatoarelor de caldura de pana la 400 kW si rezervoarelor de pana la 2000 litri. In prezent, generatoarele de caldura pe combustibil lichid sau gaz de pana la 70 kW, pompele de caldura si sistemele bazate pe cogenerare sunt etichetate, de asemenea si sistemele solare si dispozitivele de reglare si control. In ceea ce priveste rezervoarele, obligatia de etichetare se refera la categoria de pana la 500 litri.
Care sunt dispozitivele care nu trebuie sa fie etichetate?
Reglementarea valabila incepand cu 26.09.2015 nu se refera in acest moment la sistemele de ventilatie, cazanele pe biomasa (cazane pe peleti, chips-uri si brichete de lemn) si rezervoare mai mari de 500 litri. Aceste echipamente trebuie sa respecte criteriile actuale de eficienta. Cu toate acestea, obligatia de etichetare a fost deja adoptata si se va aplica in anii urmatori.
Care este baza legala pentru etichetarea ErP?
Impreuna cu Directiva privind etichetarea clasei energetice (ErP), incepand cu Septembrie 2015, se vor stabili si cerintele minime in ceea ce priveste caracteristicile generatoarelor de caldura in domeniul protejarii mediului. Aceasta etichetare, cunoscuta de la becuri si alte bunuri electrocasnice, este implementata in Romania impreuna cu Legea produselor relevante in termeni de consum de energie si Legea marcarii produselor dpdv energetic.
Care sunt informatiile oferite de Hoval?
In afara fiselor tehnice ale produselor noastre oferim informatii privind clasa energetica a fiecarui produs. Pentru sistemele integrate trimitem informatii privind eticheta clasei energetice inca de la nivelul ofertarii. Pentru sistemele proiectate de catre terti, Hoval isi va asuma responsabilitatea emiterii etichetei de clasa energetica doar in cazul in care sistemele includ in integralitate produse Hoval.
Ce inseamna ErP?
Produse cu impact Energetic – eficienta energetica a produselor „relevante in termeni de consum de energie”.
Obiectul este ascuns