Eveniment DOKA SAFETY NETWORK 2017
Evenimentul Doka Safety Network organizat in parteneriat cu dl. Bogdan Tadio (coordonator SSM) a fost impartit in doua serii, pe data de 3 si 4 Mai. Locatia aleasa a fost la sediu Doka Romania din Soseaua de Centura 34, com. Tunari, jud. Ilfov, unde este sediul si depozitul Doka. Prin aceasta initiativa, Doka incearca sa sustina si sa promoveze un mediu de lucru sigur.
Evenimentul este deschis de dl. Helmut Weissengruber, Doka Business Safety Development, care a vorbit despre efectul costurilor/pierderilor financiare legate de defectele de calitate si de accidentele din industria Constructiilor.
De asemenea, a vorbit despre beneficiile investitiei in protectie si prevenire, si conversia investitiei “1 Euro investit in preventie = 2,4 Euro intors in profit”. ISSA Research - Report The return on prevention: Calculating the costs and benefits of investments in occupational safety and health in companies: http://publikationen.dguv.de/dguv/pdf/10002/23_05_report_2013-en--web-doppelseite.pdf.
Evenimentul a continuat cu prezentarea beneficiilor utilizarii corecte si complete a echipamentelor de cofrare.
Expunerile au inclus diverse situatii concrete, intalnite in bogata exeprienta Doka in domeniul constructiilor, de incidente/accidente, soldate cu consecinte grave si/sau pierderi materiale insemnate, datorate utilizarii unor echipamente neconforme sau a utilizarii incorecte a echipamentelor Doka.
In a doua parte a evenimentului, prezentarea a fost sustinuta de partenerul Doka, dl. Bogdan Tadio. Acesta este coordonator SSM cu o bogata experienta in constructii si expert in solutii de prevenire, care a vorbit despre masurile de prevenire si beneficiile utilizarii unor solutii complete pentru eliminarea riscurilor.
De asemenea s-a discutat despre statistica accidentelor si imbolnavirilor profesionale in industria constructiilor, despre ierarhia eficientei masurilor de prevenire. S-a aratat faptul ca EIP-ul nu poate fi luat in calcul ca si masura reala/eficienta de prevenire.
Prezentarea a continuat cu expunerea unor situatii periculoase intalnite frecvent in santiere in paralel cu solutia oferita de Doka. S-a aratat ca in cele mai multe cazuri, utilizandu-se solutia corecta, se poate atinge. Cea mai eficienta masura de prevenire si anume eliminarea riscului.
Discutia fiind interactiva au participat atat publicul cat si specialistii Doka.
De asemenea, s-au facut trimiteri la materialele (documentatii tehnice) puse la dispozitie de Doka si disponibile pe www.doka.com. Prezentarea neavand scopul sa incarce memoria participantilor cu detalii tehnice despre solutiile Doka, ci doar sa faca cunoscute anumite solutii si situatiile in care acestea pot fi utilizate, urmand sa se studieze documentatia tehnica. Pentru solutii personalizate participantii au fost incurajati sa consulte specialistii Doka.
La eveniment au participat atat experti din domeniul sigurantei in lucru, precum si responsabili cu protectia muncii din cadrul unora din marile firme de constructii.
Participantii din ambele zile ale evenimentului s-au aratat multumiti de informatiile oferite si de organizarea evenimentului si au oferit un feedback pozitiv aratandu-si interesul pentru participarea si la alte evenimente asemanatoare.
Evenimentul a continuat cu vizita in incinta depozitului si a bazei de pregatire si reconditionare a echipamentelor Doka.
Apoi participantii au vizitat zona de expozitie, in care au fost expuse cateva din sistemele Doka in varianta optima de montare. Tot aici au fost prezentate si cateva accesorii care s-au dovedit a fi de un real interes, observandu-se clar avantajele pe care acestea le-ar avea in oferirea unei metode de lucru sigura si rapida.
Concluzie: Productivitatea poate fi crescuta prin utilizarea unor solutii complete si sigure de cofrare.