Expoziție itinerantă dedicată stilului Art Nouveau din România. Prima oprire, Castelul Pelișor din Sinaia
Prima expoziţie itinerantă dedicată stilului Art Nouveau din România, „Manifestări ale artei totale. Art Nouveau, Szecesszió, Sezession, Jugendstil”, are loc la Castelul Pelişor de la Sinaia, în perioada 10 martie-19 iunie 2022.
Expoziţia organizată de Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) “poate fi admirată în holul de onoare al castelului și este completată de obiectele ce au aparținut Reginei Maria, creații atât proprii, cât și ale unor artiști europeni de prestigiu, aflate în colecția Muzeului Național Peleș”, a anunţat INP pe pagina de Facebook.
Castelul Pelișor, edificiu reprezentativ pentru Art Nouveau, este prima gazdă a expoziţiei, care va fi organizată după 19 iunie succesiv în mai multe clădiri din România care ilustrează la rândul lor acest stil.
“Tematica, modul de prezentare al expoziției și decizia de a o itinera au fost luate pentru ca publicul să poată să recunoască și să prețuiască moștenirea culturală Art Nouveau prezentă, în grade și versiuni diferite, pe teritoriul țării noastre.
Secțiunile expoziției cuprind, pe lângă ilustrarea unor clădiri reprezentative din România, serii de detalii grupate în tematici precum: arta tâmplăriilor din lemn, geometrii și modulări de pavimente, declinări decorative murale, expresivitatatea instalațiilor, măiestria pieselor spațiului interior, obiecte decorative. Elemente cu caracteristici asemănătoare care se regăsesc atât în arcul intracarpatic, cât și în cel extracarpatic au în comun efortul de a mărturisi, în ritmuri diferite, fenomenul arhitectural Art Nouveau - Szecesszió - Sezession - Jugendstil și modul în care au coexistat de la sfârșitul secolului al XIX-lea și până la începutul anilor ‘20 ai secolului al XX-lea în această parte a Europei”, detaliază INP.
Orașele reprezentate în expoziție prin patrimoniul Art Nouveau pe care îl dețin sunt: Arad, Baia Mare, Băile Govora, Borsec, Botoșani, Brașov, Brăila, București, Calafat, Cluj-Napoca, Constanța, Corabia, Covasna, Craiova, Deva, Ditrău, Gheorgheni, Iași, Miercurea Ciuc, Oradea, Ocna Sibiului, Odorheiu Secuiesc, Sfântu Gheorghe, Sinaia, Suceava, Târgu Mureș și Timișoara.
Proiect este cofinanţat din bani europeni.