Fabrica de vopseluri din Kolding, Danemarca devine un centru de studiu
Arhitectii danezi Schmidt Hammer Lassen au finalizat de curand proiectul de renovare si reamenajare al fostei fabrici GORI. Rezultatul, o noua institutie denumita IBC Innovation Factory care ocupa o suprafata de 12 800mp si care urmareste sa asigure servicii de invatamant specializat, intr-un mediu care sa incurajeze creativitatea. Pentru conturarea esteticii generale arhitectii s-au inspirat din cele sase elemente naturale: focul, apa, vegetatia, lumina, sunetul si aerul.
John Foldbjerg Lassen, Partener Fondator al echipei ofera mai multe detalii: “Prin cumpararea in vara anului 2010 a cladirii fabricii GORI conducerea colegiului IBC (International Business College) urma sa beneficieze de accesul la un mediu unic, caracterizat printr-un spirit inovator impresionant si o noua viziune. A fost prima fabrica din Danemarca unde productia si managementul se aflau in acelasai loc, permitand astfel contact vizual intre cele doua departamente.”
“Marile rezervoare folosite pentru depozitarea vopselurilor (GORI) au fost decorate de catre artistul francez Jean Dewasne mergandu-se pe ideea ca arta in spatiul de lucru ii va inspira pe angajati si le va oferi un mediu mult mai atractiv. Aceeasi idee a stat la baza includerii terenurilor de badminton si a meselor de Ping-Pong in zona de productie special pentru relaxarea angajatilor.”
Inaugurata pe 6 decembrie anul acesta, centrul IBC Innovation Factory a fost conceput pentru a stimula interactiunea dintre cladire si utilizatorii acesteia, prin inserarea diferitor elemente precum jocuri de apa, pasari in voliere si multa vegetatie. Peisajul “mobilat” de la interior a fost presarat cu o serie de spatii dedicate cursurilor sau studiului individual menite sa sustina sistemul dinamic de invatare. Un volum realizat din lemn de pin Douglas amplasat in centrul cladirii gazduieste o sala de curs, spatii de studiu, un amfiteatru si zone delimitate pentru recreere si relaxare.
Foldbjerg Lassen mai ofera cateva detalii despre noul centru educational: “Studentii, profesorii si mediul de afaceri se pot astfel intalni si interactiona pentru a invata unii de la altii in acest spatiu deosebit. Cladirea este menita sa incurajeze si sa sustina acest tip de intalniri. Conceptul arhitectural care a stat la baza acestei “mobilari peisagere” a fost special creat avand acest obiectiv final. Suntem convinsi ca experienta oferita de un spatiu de calitate, care induce buna-stare determina un grad sporit de creativitate.”
Mai multe informatii gasiti pe: http://www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa
Nu în ultimul rând, prin această metodă se reduce cantitatea de nisip necesară pentru prepararea betonului, în condițiile în care resursele de nisip se împuținează pe zi ce trece la nivel global.
Studiul a fost publicat în Journal of Cleaner Production.
”Inspirația pentru munca noastră a fost să găsim o metodă inovativă pentru a utiliza cantitățile mari de zaț de cafea în proiecte de construcții în loc să ajungă la groapa de gunoi – să-i dăm cafelei o a doua șansă (double shot) la viață”, spune Rajeev Roychand, principalul autor al studiului.
Se estimează că producem anual, la nivel global, 60 de milioane de tone de zaț, iar cea mai mare parte din această cantitate este aruncată.
Cercetării speră ca în baza rezultatelor obținute de ei resturile de cafea să poată fi folosite în viitor în construcții din întreaga lume. Mai multe consilii locale și-au exprimat deja interesul față de lucrările echipei, pe care a cooptat-o în proiecte de infrastructură viitoare.
În continuare, inginerii vor să testeze proprietățile noului beton pe termen lung și să vadă care sunt performanțele materialului dacă piroliza are loc la diferite temperaturi.
Showroom-ul este localizat pe Soseaua Unirii Nr 164 in Satul Caciulati, Comuna Moara Vlasiei, Ilfov. La noi se poate ajunge foarte usor din Bucuresti pe DN1 si A3, si suntem la sub 30 de minute distanta de toate localitatile din nordul bucurestiului precum Pipera, Otopeni sau Snagov.
Deschiderea a fost acompaniata de o petrecere la care au participat cei mai importanti clienti, parteneri si furnizori. De la arhitecti si reprezentanti ai firmelor de constructii pana la furnizori vechi si noi, toti ni s-au alaturat mai intai la showroom si mai apoi la Ferma Ancutei pentru a petrece aceasta importanta ocazie.
De asemenea, dorim sa multumim primariei si domnului edil al Comunei Moara Vlasiei, dl Andrei Filip, pentru suport si pentru dorinta lor continua pentru dezvoltare economica viabila in comuna.