Fabrica veche de 100 de ani este acum un camin modern pentru studenti
Echipa de arhitecti de la Macro Sea din New York a realizat proiectul de reconversie al complexului industrial Roka din Berlin iar imobilul in cauza este acum un camin studentesc cu atmosfera efervescenta, in care au fost combinate elemente traditionale de design bavarez cu mobilier finlandez. Aceasta zona a devenit atractiva pentru tineri, astfel ca in cartierul Kreuzberg studentii straini gasesc un mediu propice atat pentru studiu cat si pentru relaxare.
Incorporand o serie de materiale si elemente pastrate de la structura originala a vechii fabrici intr-un design modern, ergonimic si confortabil, caminul de studenti se remarca prin crearea unui mediu placut, care incurajeaza interactiunea sociala. G27 Global Institute este amplasat intr-o cladire existenta care poate parea rece si impersonala, dar acest concept de camin studentesc ofera o experienta complet diferita. Organizarea interioara a spatiilor si designul este o reproducere la alta scara a cartierului in care este amplasat caminul, menite sa incurajeze un mod de viata durabil si eficient precum si un design minimalist dar adaptat cerintelor actuale de confort.
Pentru realizarea proiectului echipa de la Macro Sea a lucrat impreuna cu Consiliul pentru Schimburi educationale Internationale, una dintre cele mai mari organizatii non-profit ale studentilor care invata in alte tari. Complexul industrial are o suprafata de 7 900mp iar proiectul a propus ca imobilul de la strada sa gazduiasca spatiile administrative si apartamentele profesorilor in vreme ce cladirea din spate sa fie destinata studentilor. Intre cele doua cladiri avand cinci, respectiv sase niveluri s-a definit o curte interioara deschisa, care a fost amenajata cu spatii de relaxare, terase si zone verzi.
Camerele studentilor au fost amenajate simplu, pastrandu-se cateva elemente ale vechii fabrici pentru a aminti de trecutul cladirii si pot fi personalizate in functie de preferintele fiecaruia. In cladire pe langa cele 200 de camere au fost prevazute si sali de clasa, spatii comune relaxare si pentru servit masa, care actioneaza ca un „incubator social” ajutand studentii sa se cunoasca mai bine si sa isi impartaseasca din experientele proprii.
David Belt, presedinte fondator al biroului Macro Sea declara cu privire la acest proiect urmatoarele: „M-am bucurat de fiecare etapa a acestui proiect, de la primele schite pe care le-am realizat pe un servetel la 10 000m altitudine, pe drumul de intoarcere de la un alt santier. Sotia mea este din Berlin, asa ca a fost o ocazie deosebita sa pot petrece ceva timp acolo, in special in Breuzberg, unul dintre cele mai interesante cartiere ale Berlinului.”
Mai multe informatii gasiti la www.inhabitat.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa