Ferestre circulare imprimă un aer ludic fațadei unei biblioteci ce evocă apa
Apa și rolul ei ca loc de adunare a comunității i-au inspirat pe arhitecții de la Buchan atunci când au creat designul pentru o nouă bibliotecă în Geelong, Australia.
Construită în suburbia Armstrong Creek, de la care împrumută și numele, Biblioteca Biyal-a Armstrong Creek este un centru comunitar de 2.500 de metri pătrați care se remarcă prin aerul ludic pe care o sumedenie de ferestre cu forme circulare organice îl imprimă fațadei din beton aparent.
„Cursurile de apă ale poporului Wadawurrung au fost un punct natural de întâlnire de secole și au o bogată semnificație culturală și spirituală. Noua bibliotecă este concepută ca un loc care hrănește comunitatea, aducând oamenii împreună pentru a crea un viitor comun”, spune arhitectul Aleksander Borek.
La interior, spațiile deschise incorporează materiale naturale, cum ar fi lemnul folosit pentru rafturi, mobilier și elemente de decor. Un perete din pământ bătătorit texturat separă partea publică de zonele de utilități, în timp ce la nivelul pardoselii a fost creat un tipar care imită formele unui pârâu ce se desfășoară prin bibliotecă, până în piața orașului adiacentă. Motivul apei este reluat în ștreașina ce se întinde de-a lungul străzii principale oferind umbră și protecție.
Ferestrele ample aduc o cantitate generoasă de lumină naturală la interior, iar pe timpul nopții, când se aprind luminile, fac clădirea să lumineze asemenea unui felinar, întărindu-i statutul de reper.
Biblioteca prilejuiește activități pentru utilizatori de toate vârstele, de la zone special amenajate pentru copii la spații comune de lucru.
Îți propunem să revezi mai departe un proiect din același registru, și anume Biblioteca Municipală din Beijing, China, un spațiu imaginat ca o pădure a cunoașterii de studioul internațional Snøhetta. Clădirea cu pereţi din sticlă care înconjoară o pădure de coloane zvelte asemenea unor arbori se află în districtul Tongzhou din Beijing și face parte dintr-un efort mai amplu de a transforma această zonă a orașului într-o "destinație vie pentru arte și cultură". Găzduiește peste 8 milioane de cărți și are o capacitate de 2.400 de locuri, fiind, potrivit arhitecților, ”cel mai mare spațiu pentru lectură climatizat”: Biblioteca Municipală din Beijing, un design inspirat de un arbore străvechi