Festival de produse Saint-Gobain in EFdeN
Primele cantităţi de materiale Saint-Gobain au sosit în hala de construcţii metalice din cadrul Universităţii Tehnice de Construcţii din Bucureşti, iar lucrările de asamblare a modulelor pentru EFdeN - cea de a doua casă românească ajunsă în finala Solar Decathlon - au început deja.
De sorginte americană, dar adoptată şi de Europa şi devenită cea mai prestigioasă competiţie mondială de arhitectură solară şi tehnologii de construcţii integrate ce se adresează universităţilor şi instituţiilor de învăţământ, Solar Decathlon Europe se va desfăşura în acest an în La Cité du Soleil, Versailles, Franţa, de la sfârşitul lunii iunie. România este reprezentată în concurs de EFdeN, o casă solară eficientă energetic, durabilă şi inteligentă, dezvoltată de un colectiv multidisciplinar de voluntari, studenţi şi cadre didactice de la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” şi Universitatea Politehnica Bucureşti. Casa va fi construită în prima jumătate a lunii mai, expusă în Bucureşti, pe şantierul EFdeN de la Băneasa Shopping City, apoi dezasamblată, transportată şi reconstruită la Versailles.
“În calitate de sponsor Platinum, susţinem fără rezerve acest proiect, cu atât mai mult cu cât preocupările Grupului Saint-Gobain pentru dezvoltare economică durabilă, eficienţă energetică şi protecţia mediului înconjurător sunt şi ale echipei EFdeN”, a spus Constantin Hariton, Delegat General Adjunct al Grupului Saint-Gobain în România. “ În plus, în mod natural aş spune, date fiind complexitatea şi diversitatea gamelor noastre de produse, mare parte din materialele de construcţie, sistemele şi finisajele folosite în Casa EFdeN sunt produse de Saint-Gobain, cele mai multe chiar aici, în România. Un material folosit în premieră în România, care va înclina balanţa la capitolul “Inovaţie” în evaluarea casei EfdeN, este Rigips Alba® Balance, o placă cu ajutorul căreia se vor realiza pereţi cu inerţie termică redusă. Placa conţine un compus special, de tip PCM - Phase Changing Material - care, în funcţie de variaţiile de temperatură din interior îşi modifică starea de agregare, înmagazinând energie sau cedând-o. Beneficiul este economisirea energiei necesare încălzirii sau răcirii suplimentare şi confortul, pentru că variaţiile temperaturii zi-noapte sunt astfel reduse.”
În combinaţie cu profilele Rigiprofil® din tablă zincată gofrată de 0,6 mm grosime şi accesoriile corespunzătoare, plăcile din ipsos armat cu fibre celulozice Rigidur®, folosite deopotrivă la realizarea pereţilor şi a plafoanelor, vor asigura pe de o parte stabilitatea structurii, iar pe de altă parte rezistenţa acestor elemente constructive la montare, demontare, transport şi utilizare.
ISOVER, o altă divizie a Saint-Gobain Construction Products România, contribuie la EFdeN cu un set de produse mai puţin vizibile, dar foarte importante, deoarece asigură integral izolarea termică a acoperişului, pereţilor şi planşeelor - domeniu în care se vor atinge performanţe la nivelul caselor pasive. Setul de soluţii şi materiale propuse se compune din ISOVER Uniroll Plus şi SD pentru termoizolare; Ventiroll şi CO-AL pentru tubulatură; Vario KM Duplex pentru etanşare şi protecţia împotriva umidităţii, respectiv Akusto pentru izolare fonică.
Foarte vizibile şi îndeplinind mai multe roluri sunt în schimb elementele confecţionate din mai multe sortimente de sticlă produsă de Saint-Gobain Glass România, inclusiv elementul arhitectural central, sera multifuncţională. Astfel, EFdeN va folosi geamurile stratificate de siguranţă şi securitate de tip Stadip® şi Stadip® Opale produse în fabrica din Călăraşi, cât şi binecunoscutele sticle cu emisivitate scăzută şi control solar Planitherm 4S Evolution®, alături de Planilaque Evolution®, sticle lăcuite utilizate în interioarele moderne.
Despre Saint-Gobain
Cu o îndelungată istorie la nivel internaţional, începută în Franţa în anul 1665, Grupul Saint-Gobain este liderul mondial în domeniul Habitat-ului şi al materialelor de construcţii, oferind soluţii inovatoare provocărilor critice ale prezentului: dezvoltare economică durabilă, eficienţă energetică şi protecţia mediului înconjurător.
Grupul operează în 64 de ţări şi numără peste 190.000 de angajaţi la nivel mondial. În 2013 vânzările Saint-Gobain s-au ridicat la 42 miliarde de Euro. Inovaţia se află în centrul strategiei de dezvoltare a Grupului, care a fost inclus de Thomson Reuters printre cele mai inovatoare 100 de companii din lume. Bugetul destinat cercetării şi dezvoltării a atins în 2013 valoarea de 430 de milioane de euro.
Saint-Gobain este lider mondial, sau european, în toate domeniile sale de activitate.
În România, Saint-Gobain grupează patru societăţi (Saint-Gobain Construction Products cu diviziile Isover, PAM, Rigips şi Weber; Saint-Gobain Glass Romania cu diviziile Glass şi Abrazivi; MTI Impex Braşov şi Brodrene Dahl) cu circa 1100 de angajaţi şi operează douăsprezece unităţi de producţie în opt situri industriale localizate în Braşov, Brăneşti, Călăraşi, Ploieşti, Satu-Mare, Tulcea, Turda şi Suceava.
Pentru mai multe amănunte, vizitaţi: www.saint-gobain.ro