Forme rotunde pentru amenajari interioare
Amenajarile in care regasim forme rotunde pot imprima o atmosfera nu doar reconfortanta, ci si plina de energie.
Formele rotunde sunt un simbol al simplitatii, al profunzimii, un simbol cu atat de multe asociatii sau semnificatii. Adevarul este ne-am obisnuit cu formele rotunde si le-am asimilat prezenta in existenta de zi cu zi, aceasta fiind cauza pentru care ne pot face sa ne simtim confortabil.
Pentru constructii si amenajari interioare, spatiile sunt cel mai adesea definite prin unghiuri, laturi si colturi. Nu dorim sa va spunem ca amenajarile clasice aduc probleme, ci argumentul nostru sustine ca imbinarea dintre continuitatea formelor rotunde si ordinea impusa de cele rectangulare reprezinta o amenajare echilibrata. Prezenta acestor forme sugereaza fluiditate, continuitate si o delimitare neintrerupta a spatiului; colturile rigide sunt parca netezite, iar atmosfera poate deveni mai prietenoasa. Mai mult, formele rotunde sunt un element principal al amenajarilor interioare bazate pe principiul chinezesc al Feng Shui-ului. Acesta propune imbinarea a cinci elemente, printre care si metalul. Astfel, metalul este reprezentat in amenajarile interioare prin rotunzime si se presupune ca aduce prospetime, claritate, echilibru si precizie.
Indiferent daca sunteti sau nu adepti ai filosofiei Feng Shui, formele rotunde pot transforma o incapere intr-un spatiu incarcat de energie. Continuitatea sugerata duce cu gandul la miscare, dinamism, activitate, asadar o camera in care au fost amenajate obiecte sau piese de mobilier cu forma rotunda ar putea rareori avea un decor plictisitor. Putem observa modul subtil in care formele rotunde actioneaza asupra celor care experimenteaza camerele astfel amenajate, desi reactiile nu vor intarzia niciodata sa apara.
Cat despre complexitatea acestui tip de amenajare, retineti ca rotunzimea nu inseamna doar forme circulare. Nu ezitati sa utilizati formele ovale, cilindrice, inelele sau formele arcuite, deoarece vor avea aceleasi efecte, si mai mult, vor accentua volumetria incaperii respective. Luand fiecare tip de camera in parte, haideti sa privim la cateva scheme de amenajare, din care va puteti inspira:
Bucataria
Bucatariile sunt cel mai adesea amenajate cu linii si suprafete drepte, care denota ordine si eficienta. Cu toate acestea, o bucatarie ce contine elemente rotunde poate aduce energie si parca invita la si mai multa activitate.
- In primul exemplu prezentat observam amenajarea unei mese rotunde tip bar in coltul insulei, insa materialul folosit contrasteaza cu cel al blaturilor si fac masa sa iasa in evidenta. Spre deosebire de blaturile din marmura alba, masa din lemn de culoare inchisa sugereaza mai mult decat un spatiu destinat prepararii mancarurilor, invitand mai degraba la conversatie si relaxare. Regasim forma rotunjita si la corpurile de iluminat, care au si o culoare asortata cu cea a lemnului mesei.
- In cea de-a doua fotografie, formele rotunde nu au fost utilizate pentru piese de mobilier, ci le regasim in imprimeul placajului de mozaic al peretilor, din dreptul zonei de lucru a bucatariei. Impresia generala lasata de aceasta bucatarie induce bunadispozitie si creativitate. Iata asadar o amenajare vesela!
Camera de zi
Pentru camerele de zi formele rotunde nu reprezinta un element strain, putand fi folosite adesea pentru covoare, pernute decorative sau unele dintre piesele de mobiier.
- Urmatoarea camera de zi se afla la parterul unei locuinte etajate, cu o structura care creaza un impact puternic prin liniile drepte. Asadar, pentru a „netezi” suprafetele rigide au fost amenajate elemente cu forma rotunda la fiecare etaj. Design-ul nu este repetitiv, desi creaza cu succes impresia de continuitate.
Dormitorul
Amenajarea cu forme rotunde nu trebuie sa devina o amenajare aglomerata si incarcata, ci trebuie sa functioneze ca o completare ce genereaza o atmosfera placuta pentru spatiul interior. In dormitorul prezentat putem observa efectul pe care imprimeul cu cercuri il are asupra peretelui vopsit in negru, acesta adaugand un detaliu de volumetrie unui spatiu care altfel ar fi putut parea tern.
Baia
Baia este o incapere in care de multe ori predomina formele rotunde, si asta datorita bazinului chiuvetei sau a vasului de toaleta, care sunt adesea achizitionate cu forme rotunjite. Profitati de acest lucru si alegeti aceeasi forma pentru oglinda din baie. Asa cum prezinta si fotografia urmatoare, daca baia dumneavoastra a fost amenajata intr-o culoare deschisa, alegeti accesoriile de baie in culori contrastante, insa asortate. Rama pentru oglinda din baie devine asadar un accent atat prin forma rotunjita, cat si prin culoare!
Iata asadar cateva idei despre importanta formelor rotunde in amenajarile interioare. Ca intotdeauna, parerile si sugestiile dumneavoastra sunt binevenite in rubrica de mai jos!
Surse foto: www.houzz.co.uk, www.violetandgeorge.com, www.thomasontunick.com, www.milall.com.
Redactat de: Claudia Gorunescu