O casă de vacanţă cu acoperiş sculptural din stuf
Casa Dune a fost proiectata de biroul de arhitecti lituanieni Archispektras ca spatiu de vacanta in care beneficiarul, un impatimit al kite-surfului, sa se poata relaxa impreuna cu familia si prietenii. Amplasata la doar 100m de plaja cu deschidere la Marea Baltica, locuinta beneficiaza de acces direct la apa, astfel ca beneficiarul se poate bucura de fiecare zi cu vant pentru a practica sportul preferat. Inaltimea relativ mica si materialele casei au fost influentate de relieful inconjurator, presarat cu dune si vegetatie, precum si de relatia cu imobilele invecinate.
Folosind stuful pentru crearea unui acoperis traditional, arhitectul Ignas Kalinauskas declara ca a ales sa exploateze la maximum efectele pe care le putea obtine prin sculptarea in masa a volumului de paie, obtinand astfel o forma moderna ce scoate in evidenta casa. Alegerea acestui material le-a permis arhitectilor sa asigure o legatura cu traditiile locale si arhitectura vernaculara, dar in acelasi timp, prin formele date, volumul este contemporan ca aspect. „In egala masura stuful recreeaza atmosfera specifica zonei de plaja”, declara arhitectul.
Formele deosebite ale acoperisului sunt sustinute la interior de o structura din lemn lamelar, cu inaltimi si sectiuni variate. Structura este partial lasata la vedere intr-un capat al volumului, unde se afla amenajat spatiul de parcare. Aici, acoperisul este atat de abrupt ca aproape ajunge pana la nivelul terenului.
Zona de coama este acoperita in panouri de lemn si tot acolo se afla inserat un luminator, ce strabate casa pe lungime si permite iluminarea naturala a principalelor zone de locuit. O zona de vitraje amplasata la partea inferioara a acoperisului ofera membrilor familiei vederi panoramice spre mare si orizont.
La interior spatiile au fost finisate in lemn de pin, deschis la culoare, astfel ca atmosfera este una calma si relaxanta, potrivita cu mediul rural pitoresc in care a fost construita casa. Arhitectul declara ca intentiile lor au vizat crearea unor interioare placute, simple si curate, care sa ii ajute pe beneficiari sa se poata bucura de frumusetea naturii.
O zona de zi deschisa, cu bucatarie, loc de luat masa si spatiu de discutii, ocupa zona centrala a casei, unde inaltimea tavanelor este cea mai mare. Cosul de fum al semineului care se ridica din centrul zonei de zi este singurul element care intrerupe vizual cei sase metri de inaltime ai spatiului. La mezaninul amenajat cu vedere spre zona de zi se afla un spatiu de recreere suplimentar. La capatul mai amplu se gaseste un spatiu de depozitare pentru echipamentul sportiv, in vreme ce barca este pastrata langa zona de parcare. Langa aceasta se afla o camera de jocuri cu o masa de biliard si un perete vitrat care se deschide spre peisaj. Pe masura ce cladirea se ingusteaza, la capatul opus gasim un hol care conduce spre un dormitor cu baie al carui spatiu este protejat de versantii coborati ai acoperisului din stuf.