Frunzele uscate - un ajutor de incredere in gradina
Potentialul frunzelor cazute in gradina dumneavoastra este asemeni unei comoare ascunse: greu de descoperit, insa extrem de valoros!
Pe masura ce inaintam in toamna vedem cum copacii devin din ce in ce mai goi, iar pamantul din ce in ce mai colorat. Frunzele ce decoreaza atat de frumos solul ajung din pacate de cele mai multe ori la gunoi, fiind considerate un mare inconvenient de majoritatea celor care curti si care nu sunt neaparat pasionati de gradinarit. Motivul pentru care am spus “din pacate” este unul bine intemeiat, frunzele uscate reprezentand mult mai mult decat o decoratiune temporara pentru gradina dumneavoastra, putand deveni o sursa binevenita de ingrasamant si nu numai.
Sfatul este sa incepeti prin a le grebla si a le strange. Desigur ca este necesar sa repetati acest procedeu pana cand toate frunzele vor cadea, dar acest pas va inlesni reutilizarea frunzelor. Ce puteti asadar face cu frunzele cazute? Iata 3 raspunsuri practice:
1) Transformati-le in compost
Unul din pasii esentiali de pregatire a gradinii pentru primavara este sa asigurati un tratament optim solului, iar frunzele uscate asigura un ingredient foarte bun pentru pregatirea compostului necesar. Daca aveti posibilitatea sa le taiati marunt (de preferabil utilizand masina de tuns iarba), atunci cu atat mai bine! Nu va trebui decat sa adaugati frunzele maruntite peste gramada de ingrediente biodegradabile pe care le veti folosi pentru compost (paie, iarba, balegar, etc), si sa lasati gramada sa se descompuna pe perioada iernii, aceasta metoda de tratare a gradinii fiind denumita chiar ‘gradina lasagna’.Cand va veni primavara, veti avea la indemana o sursa ideala de ingrasamant!
2) Mulci
Mulcirea este un proces foate sanatos pentru gradina dumneavoastra, deoarece ajuta la pastrarea umiditatii solului, previne cresterea buruienilor si este 100% natural. Pentru a le utiliza ca mulci, frunzele uscate ar trebui sa fie taiate cu masina de tuns iarba. Straturile de mulci pe care le veti aplica pot avea grosimi diferite in functie de cat de uscate sunt frunzele, astfel pentru cele mai proaspete e necesar un strat subtire (in jur de 5cm) care sa previna aparitia mucegaiului, iar pentru cele foarte uscate puteti aplica straturi de pana la 20cm. Aplicati mulciul in jurul radacinilor plantelor, un alt beneficiu adus de acesta fiind faptul ca descompunerea frunzelor lasa in urma numeroase substante nutrivite. Mai mult, sub mulci vor aparea organisme vii, precum ramele, care vor fi un ajutor in plus pentru afanarea solului.
3) Mucegai din frunze
Aceasta intrebuintare este specifica gradinilor din Marea Britanie, unde in fiecare an frunzele se aduna si se pun la pastrare pentru a obtine un ingrasamant deosebit de hranitor. Acelasi lucru puteti sa il faceti si dumneavoastra, insa retineti ca procesul de pregatire al mucegaiului din frunze este unul de lunga durata, perioada de timp fiind intre 1 si 3 ani de zile. Pregatiti-va asadar cu saci de plastic sau cosuri de metal si adunati frunzele in acestea, nefiind neaparata nevoie sa le taiati cu masina de tuns iarba. Stropiti-le cu apa si lasati mucegaiul sa isi faca treaba. Rezultatul va fi un ingrasamant inchis la culoare, cu un miros dulceag si in care se gasesc mineralele esentiale pentru un sol sanatos.
Iata asadar 3 moduri de a reutiliza frunzele uscate care cu siguranta va vor imbunatati gradina si, mai ales, o vor pregati pentru primavara! Daca aveti mai multe pareri sau sugestii legate de acest subiect, nu ezitati sa ni le impartasiti.
Sa aveti o toamna frumoasa in continuare!
Surse foto: www.rbge.co.uk, www.simonplantcare.com, www.facet.onet.pl, www.thecitrusguy.blogspot.com, www.sproutem.com, www.lovetextures.com,