Deseurile menajere - unde si cum le gestionam?
Iata o problema de actualitate, care din nefericire nu este privita cu un maxim de responsabilitate de catre locuitorii Romaniei. Educatia in ceea ce priveste gestionarea deseurilor (a celor menajere si nu numai) este un prim pas catre o societate nu doar mai curata, ci si catre un mediu mai sanatos. Retineti ca acest lucru nu se refera doar la actiunile autoritatilor locale, ideal ar fi ca fiecare dintre noi sa incepem, treptat, din casele noastre, cu o gestiune optima a deseurilor.
Ca si concept, gestionarea deseurilor se refera la educatia locuitorilor privind colectarea, transportul, reciclarea si depozitarea deseurilor. La randul lor, si conform mediului de provenienta, deseurile se impart in:
- Deseuri municipale si asimilabile (generate in mediul urban si rural)
- Deseuri sanitare (spitale si medii medicale)
- Deseuri de productie (rezultate in urma proceselor tehnologice industriale sau agricole)
Deseurile menajere se includ in categoria celor municipale si asimilabile, si provin cel mai adesea din sectorul casnic. Acestea depind in mod direct de stilul si conditiile de viata al locuitorilor si de activitatile pe care acestia le desfasoara. Astfel, o gestiune optima a deseurilor menajere este direct proportionala calitatea si cantitatea medie anuala de deseuri pe cap de locuitor.
Cat despre care sunt efectiv deseurile menajere, ganditi-va la hartie, plastic, metale, resturi alimentare, sticla, etc; cu alte cuvinte, deseuri uzuale.
O cale sigura catre gestiunea corespunzatoare a deseurilor menajere o reprezinta metodele de colectare selectiva, una dintre etapele procesului de reciclare, alaturi de separare si procesare. Un studiu Eurostat publicat la inceputul anului trecut mentioneaza ca in Romania doar 3% din deseurile menajere sunt reciclate, comparativ cu cele peste doua treimi reciclate in Uniunea Europeana. Mai mult, chiar daca vedem deseori amplasate pubelele speciale pentru reciclare (galbene, verzi si albastre), de cele mai multe ori acestea sunt folosite ocazional, de exemplu atunci cand trecem pe langa ele la o plimbare in parc, si dorim sa aruncam un PET de apa. Asadar, pentru o colectare selectiva mai bine pusa la punct, ideal ar fi sa incepeti separarea deseurilor (reciclabile vs. nereciclabile) inca din momentul in care doriti sa le aruncati.
Este foarte posibil sa va fie greu la inceput sa intrati “in ritmul” colectarii selective, de aceea un sfat simplu ar fi: cu cat mai des, cu atat mai bine. Iata cativa pasi simpli care va pot ajuta in cazul in care nu stiti exact cum sa incepeti sa gestionati in mod optim deseurile menajere:
- Reciclati in fiecare zi: urmati modelul pubelelor din oras, si separati deseurile din plastic, din hartie si din sticla. Atentie: nu le depozitati in pungi de plastic, ci optati mai degraba pentru saci de gunoi.
- Daca aveti haine si textile, ganditi-va de doua ori inainte de a le arunca: nu ar fi mai bine sa faceti o donatie celor care chiar au nevoie?
- Transformati, daca spatiul locuit va permite, deseurile biodegradabile in compost.
- In cazul componentelor electronice, faceti-va timp sa le duceti la furnizori - cel mai probabil acestia se vor oferi sa vi le recicleze.