Fundatia Arhitext da startul celei de-a doua editii a Trienalei de Arhitectura East Centric
Marti, 26 ianuarie, a avut loc evenimentul de lansare a celei de-a II-a editii a Trienalei de Arhitectura East Centric, organizata de Fundatia Arhitext Design. Evenimentul se va desfasura in perioada 15 septembrie – 9 octombrie 2016, iar tema editiei din acest an este Drifting.
Trienala de Arhitectura East Centric este structurata in trei module: Drifting Architecture (expozitie tematica de proiecte), Discursuri critice (concurs de eseuri), Premiile Arhitext East Centric (concurs de proiecte), insotite de proiectul Agora Experiments (expozitie multimedia si workshop organizat in baza unui concurs international de idei).
Drifting Architecture este o expozitie tematica in cadrul careia vor fi prezentate lucrari de arhitectura relevante din punct de vedere conceptual si vizual, precum si al contextului social si cultural. Drifting Architecture se adreseaza arhitectilor din Europa Centrala si de Est, care pot participa cu lucrari pe care le-au finalizat in ultimii trei ani. Participarea la expozitie se va face in urma unui open call de proiecte, lansat pe 26 ianuarie 2016.
„Ne dorim ca acest open call sa ii incurajeze pe arhitectii in curs de afirmare sa isi prezinte lucrarile si ideile alaturi de lucrari ale arhitectilor consacrati. De asemenea, urmarim sa identificam cat mai multe solutii locale privind satisfacerea nevoilor si aspiratiilor specifice contextului local”, au declarat reprezentantii Fundatiei Arhitext.
Cel de-al doilea modul al Trienalei de Arhitectura, Discursuri critice, este un concurs de eseuri. Concursul va avea loc in urma unui open call lansat, de asemenea, pe 26 ianuarie. La concurs se pot inscrie studenti, critici de arhitectura sau arta, profesori, filosofi, teoreticieni, sociologi sau arhitecti, urbanisti, designeri cu inclinatii catre teorie, care pot realiza un eseu critic despre arhitectura din tarile Europei Centrale si de Est.
Din totalul eseurilor care vor fi inscrise in concurs, cinci vor fi nominalizate, urmand ca autorii lor sa isi sustina lucrarile in fata juriului si a publicului prezent la eveniment. Modulul se va incheia cu o conferinta sustinuta de reputatul teoretician Alberto Pérez-Gómez, presedinte al juriului si invitat special, urmata de o dezbatere publica, la care vor lua parte nominalizatii.
Modulul Premiile Arhitext East Centric include un concurs de proiecte la care iau parte lucrari de cea mai buna calitate realizate in ultimii 5 ani in regiune. In plus, acestea vor fi prezentate public de catre autorii lor, in mai multe sesiuni de jurizare. Concursul este completat de doua expozitii online, de expozitia Premiile Arhitext East Centric, precum si de conferinta invitatului special, binecunoscutul arhitect Dietmar Feichtinger.
Un proiect special, derulat in cadrul Trienalei de Arhitectura East Centric, este Agora Experiments, dedicat arhitecturii experimentale. Acesta isi propune sa creeze oportunitati de interactiune si de comunicare intre arhitectii tineri si cei deja consacrati. Agora Experiments va avea loc la Bucuresti si presupune doua saptamani de workshopuri, schimburi de experienta, conferinte, mese rotunde si videoconferinte.
Cat despre evenimentul de lansare a Trienalei de Arhitectura East Centric 2016, invitatii s-au putut delecta cu doua concerte de muzica clasica. Primul concert, un duo de vioara si viola sustinut de Sabin Penea si Razvan Popovici, din cadrul SoNoRo Festival, a adus in atentia publicului „Trei madrigaluri” pentru vioara si viola de Bohuslav Martinu si „Passacaglia pentru vioara si viola” pe o tema de G. F. Handel, de Johann Halvorsen. A urmat apoi un concert din doua parti, sustinut de Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti prin interpretarile Dianei Mos la vioara si lui Florenel Ionoaia la oboi. Operele alese, Benjamin Britten – „Metamorphose dupa Ovidiu” pentru oboi solo; Iannis Xenakis – „Mikka” pentru vioara solo, si Mihai Maniceanu – „Crescendo” pentru vioara solo, au reflectat tematica editiei din acest an a Trienalei, Drifting –ul. Asa cum spunea si dl. Serban Tiganas, Presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, „O alta bucurie pe care o am in acest derapaj, patinaj, controlat este imprietenirea cu muzica, care devine o chestiune aproape fireasca sau naturala. Atunci cand lipseste cred ca ar trebui sa ne punem intrebari, si nu doar sa ne bucuram atunci cand aceasta este prezenta.”
Mai multe informatii despre conditiile de inscriere si deadline-uri, puteti gasi pe site-ul dedicat Trienalei: http://www.east-centricarch.eu/triennale/open-call.
Despre Trienala de Arhitectura East Centric
Trienala de Arhitectura East Centric este un proiect cultural menit sa deschida portile pentru o colaborare cat mai stransa intre arhitectii, teoreticienii, istoricii si criticii de arhitectura din Europa Centrala si de Est si cei din intreaga lume. Prima editie a Trienalei de Arhitectura East Centric a avut loc in anul 2013, iar tema evenimentului a fost Trans(a)parente.
Trienala de Arhitectura East Centric este organizata de Fundatia Arhitext design, impreuna cu Ordinul Arhitectilor din Romania si Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”. De mai bine de 25 de ani, Fundatia Arhitext Design reprezinta un cadru de radiografiere a spatiului cultural romanesc si o punere in acord cu tendintele internationale din domeniile arhitecturii, artei si designului. Sprijinita in demersurile sale de arhitecti romani si straini si de teoreticieni consacrati, Fundatia pune in valoare conceptul de dezvoltare durabila, incurajeaza spiritul critic, traseaza noi tendinte si identifica valori prezente si viitoare.