Geamul cu apă care poate răci şi încălzi locuinţele
Geamul umplut cu apa dezvoltat de cercetatorul britanic Matyas Gutai, care preda arhitectura la Universitatea Loughborough, ar putea rezolva aceasta problema. Mai precis, este vorba de doua foi din sticla care sigileaza un strat de apa. Pe masura ce lumina soarelui trece prin sticla, incalzeste apa, prevenind astfel supraincalzirea incaperii.
Atunci cand atinge o temperatura suficient de inalta, apa este pompata afara din geam si transportata, prin intermediul unor tevi montate in perete, catre un rezervor de stocare. Simultan, este pompata apa rece inapoi in geam, pentru a inlocui apa evacuata, noteaza New Atlas.
Mai tarziu, cand temperatura scade afara, apa calda stocata, care poate fi folosita si ca apa calda menajera, este pompata inapoi in tevi, incalzind astfel camera.
In regiunile cu temperaturi negative iarna, inghetarea apei poate fi prevenita prin adaugarea unei foi suplimentare de sticla si a unui strat de argon. Lumina soarelui si caldura din interior pot, de asemenea, preveni acest fenomen, iar daca temperaturile scad foarte mult, un sistem automat va pompa apa afara din geamuri, precizeaza Gutai.
Potrivit acestuia, deoarece sistemul este unul etans, nu permite patrunderea oxigenului si a microorganismelor, astfel incat nu ar trebui sa ne facem griji in privinta faptului ca pe sticla s-ar putea dezvolta alge.
Este intr-adevar nevoie de o anumita cantitate de energie electrica pentru ca acest sistem sa functioneze, insa Gutai sustine ca este vorba de considerabil mai putina in comparatie cu sistemele de incalzire si instalatiile de aer conditionat necesare pentru obtinerea acelorasi temperaturi la interior.
De altfel, simularile pe calculator au aratat ca o cladire dotata cu un astfel de sistem, care include si o pompa de caldura, ar utiliza cu pana la 72% mai putina energie decat o cladire prevazuta cu geamuri cu doua foi de sticla si cu pana la 61% daca vorbim de geamuri cu trei foi.
Mai mult, geamul umplut cu apa ar oferi si o buna izolare fonica. Tehnologia este subiectul unui studiu realizat de Gutai in colaborare cu Abolfazl Kheybari de la Universitatea din Kaiserslautern si publicat recent in Energy and Buildings Journal.
Foto: Loughborough University