Glulam – grinzi lamelare lipite, o alternativă la beton şi oţel în construcţii
Cheresteaua stratificată încleiată, cunoscută în mod popular sub numele de glulam, este un produs din lemn fabricat. Este realizat prin lipirea împreună a laminatelor (straturi) individuale de plăci din lemn masiv cu adezivi structurali durabili, rezistenți la umiditate.
Glulam este o alternativă naturală la oțel sau beton, este un material structural natural care are un aspect economic, puternic și atractiv.
Glulam este realizat prin lipirea împreună - sub presiune și căldură - a laminatelor de cherestea care au fost rindeluite cu precizie, de aici si denumirea de grinzi lamelare lipite,cleiurile de rășină, care sunt ieftine și ușor de utilizat, sunt impermeabile și permit o rezistență mare de adeziv. Dezvoltarea cleiurilor de rășină a contribuit la utilizarea pe scară largă a construcțiilor din lemn stratificat lipit.
Produsul rezultat este puternic, stabil și rezistent la coroziune, cu avantaje semnificative față de oțel structural și beton. Glulam este realizat din lemn de molid, pin, stejar si larice Siberian.
Fabricarea, distribuția și tratarea Glulamului consumă mai puțină energie decât orice alte materiale de construcție. Glulam este un material de lungă durată cu care este ușor de lucrat.
Grinzile lamelare lipite sunt perfecte pentru proiectele care necesită deschideri lungi și frumusețe arhitecturală. Grinzile lamelare lipite sunt materiale universale, sunt potrivite atât pentru construcții mici, cât și pentru proiecte mari de construcții.
Grinzile lamelare lipite vă permit să creați, de exemplu, hale sau structuri reprezentative pentru poduri.Grinzile lamelare lipite constau din lamele plane lipite în direcția fibrelor. Metoda de fabricație nu stabilește limite stricte pentru dimensiunile elementelor. Pentru fabricarea grinzilor lamelare lipite se folosește cherestea de cea mai înaltă calitate.
Există o gamă largă de produse de construcții pentru aplicații portante din lemn: cherestea solidă de structură (KVH), grinzi duo/trio, cherestea de furnir laminat (LVL), cherestea laminată încrucișată (CLT) și altele.
KVH – grinda monobloc, imbinata in dinti pe lungime, se caracterizează prin capacități portante definite, fiind cel mai folosit in constructii.Suprafețele rindeluite atractive și timpii rapizi de livrare până la punctul de utilizare satisfac cerințele ridicate ale proprietarilor de case, designerilor și meșterilor din toate punctele de vedere.
KVH este produs și stocat în secțiuni transversale standard pentru a acoperi toate cerințele construcției moderne cu cadre din lemn.
Avantajele standardizării pentru comerț și industria de prelucrare sunt evidente:
- produs in dimensiuni standard;
- timpi scurti de livrare;
- planificare economică;
- potrivire precisă;
- aspect atractiv;
- imbinarea in dinti pe lungime permite productia pe orice lungime de pana la 13 m;
- stabilitate dimensională superioară datorită procesului tehnic de uscare.
Grinzile Duo/Trio vin in completarea KVH-ului cu un plus de mobilitate si diversitate in constructii, fiind fabricate in sectiuni standard, imbinate in dinti pe lungime, obtinand o lungime de 13m, avand o stabilitate mai mare datorita sectiunilor variate.
Glulam are o energie integrată mult mai mică decât betonul armat și oțelul, deși implică mai multă energie încorporată decât lemnul masiv. Cu toate acestea, procesul de laminare permite ca lemnul să fie folosit pentru deschideri mult mai lungi, sarcini mai grele și forme mai complexe decât betonul armat sau oțelul. Glulam are o zecime din greutatea oțelului și o șesime din greutatea betonului; energia încorporată pentru a o produce este o șesime din cea pentru o rezistență comparabilă a oțelului. Glulam poate fi fabricat într-o varietate de forme, astfel încât oferă arhitecților libertate artistică fără a sacrifica cerințele structurale.
Poate fi realizat pentru aplicații drepte, cambrate și îndoite/arcuite și alte aranjamente. Este disponibil în dimensiuni standard și dimensiuni personalizate.
Costul grinzilor glulam este puțin mai mic decât al grinzilor din oțel.
Beneficiile utilizării glulam includ:
Durabilitate: Procesul de fabricație consumă mai puțină energie decât oțelul sau betonul.
Aspect: Designerii aleg adesea glulam peste oțel sau beton pentru aspectul său „natural”.
Adaptabilitate: Procesul de laminare este foarte flexibil, permițând producerea unei game largi de dimensiuni și forme.
Rezistență: Are un raport rezistență-greutate bun în comparație cu oțelul și betonul, ceea ce îmbunătățește construcția structurilor glulam.
Durabilitate: Speciile de cherestea, precum și tipul de adeziv și conservant (tratament chimic) au impact asupra durabilității. Cu tratamentul potrivit, glulam poate oferi soluții eficiente de întreținere redusă pentru medii problematice, cum ar fi acoperișurile piscinelor.
Rezistența la foc: Elementele din lemn de secțiune mare se comportă bine la incendii, deoarece se carbonizează la o viteză cunoscută și, spre deosebire de oțel, rezistă la deformare. Finisajele de protecție împotriva focului pot fi aplicate elementelor glulam pentru a crește și mai mult performanța.