Parchetul de bambus este un tip de parchet care se face remarcat datorita aspectului modern si calitatii superioare altor tipuri de parchet.
In functie de procedeul folosit in productie, avem doua tipuri principale de pachet de bambus:
Parchet clasic - CLASS BAMBUS
Este obtinut prin stratificarea (lipirea) fasiilor de bambus, fie pe structura orizontala fie pe structura verticala. Acest tip de parchet este si cel cel mai raspandit la ora actuala si recunoasterea sa se face usor datorita nodurilor vizibile a tulpinii de bambus.
Parchet densificat - CLASS BAMBUS
-
Se obtine in urma unui proces de comprimare a tulpinilor de bambus in prese speciale, crescand foarte mult duritatea materialului obtinut. In topul duritatii lemnelor, bambusul densificat este peste stejar, avand o duritate de doua ori si ceva mai mare decat a acestuia. Duritatea bambusului este comparabila cu lemnul de ipe (nucul brazilian - cea mai dura esenta).
Exploatarea lemnului de bambus nu afecteaza foarte mult mediul inconjurator, fiind dimpotriva o alternativa de preferat in fata lemnului clasic care creste foarte greu, si odata taiat, arborele respectiv nu se mai reface.
Recoltare bambusului se face la varsta de 5 ani, in timp ce recoltarea unui arbore clasic se face dupa 30-40 ani, iar a unor specii dupa 100 de ani de viata.
Bambusul este astfel o resursa regenerabila, padurea de bambus se reface din sistemul radicular existent in pamant dupa ce este recoltata. Bambusul este folosit la scara larga in Asia de mii de ani pentru constructii insa intrebuintarea lui ca si parchet este o chestiune relativ noua, respectiv in ultimii 20 ani.
Cele mai importante avantaje ale parchetului de bambus sunt:
- - aspect atractiv, inconfundabil
- - este gata finisat si nu necesita lacuire
- - rezistenta si duritate crescuta
Parchetul de bambus se vinde sub marca Class Bambus.