Gradinita Les Coccinelles, volume care filtreaza delicat lumina naturala
Proiectata de echipa SOA Architects, cladirea care gazduieste gradinita este o oaza luminoasa amplasata in centrul unei zone rezidentiale din Saint-Gratien, Franta. Geometria volumelor generate este un raspuns direct la contextul urban, propunand mai multe forme intersectate, asemanatoare unei locuinte individuale cu acoperis in panta.
Proiectul organizeaza spatiile in jurul unui hol principal de acces, care se transforma in elementul central al intregii compozitii de unde se poate ajunge in cele trei zone functionale ale gradinitei. Fiecarei grupe de varsta i-a fost alocat un volum. Zonele destinate grupei mijlocii si celei mari se afla la parter in timp ce grupa mica are spatiile amenajate la etaj. Dormitoarele au fost amplasate pe partea de nord pentru a beneficia de lumina constanta si de mai multa liniste. Accesul a fost pus in evidenta prin pastrarea unei inaltimi mari de nivel, care ofera vederi ample spre imprejurimi. Biroul directorului a fost pozitionat in axul acestui hol pentru a permite acestuia sa supervizeze mai usor intreaga activitate.
Aripa destinata grupei mari este accesibila direct din holul de intrare, fiind pozitionata pe partea de sud a cladirii, in oglinda fata de cealalta aripa destinata grupei milocii. Spatiul exterior definit de cele doua volume este folosit la comun, incurajand copii din grupe diferite sa socializeze si sa se joace impreuna. Catre gradina, fatada vitrata a cladirii se deschide pentru a face loc unui spatiu cu inaltime dubla, acoperit, pe care copii il folosesc cand vremea este urata. Spatiile destinate copiilor din grupa mica au fost amenajate pe partea de sud, la etaj, iar birourile personalului pe zona de SE, ambele beneficiind de acces catre o terasa acoperita care se deschide spre zona protejata.
Structura cladirii este realizata din elemente de metal, prefabricate. Fatada cladirii a fost realizata din sipci de lemn, fixate pe verticala, intrerupte din loc in loc de goluri de diferite dimensiuni. Sipcile de lemn sunt fixate atat pe acoperis cat si in planul fatadei obtinandu-se astfel o imagine unitara si o definire mai clara a formelor compozitiei. Anvelopanta dubla permite in acelasi timp ca vara, spatiile interioare sa ramana umbrite si racoroase. Alegerea materialelor s-a facut tinandu-se cont de cerintele functionale si de cele de mediu, avand grija la costul si procesul de productie, la durabilitate si usurinta cu care se intretin.
Mai multe informatii gasiti pe: http://inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa