Grătarul pentru bucătăria de vară – o experienţă la următorul nivel
Gratarul - echipamentul esential pentru pregatirea mancarii intr-o bucatarie de vara, care iti da si un motiv suficient de bun sa iti inviti prietenii intr-o seara de vara si sa va bucurati impreuna de relaxare si de mancare delicioasa.
Indiferent daca gratarul tau este mai vechi sau mai nou, urmatoarele sfaturi si trucuri cu siguranta te vor ajuta sa ai beneficii mai mari de pe urma lui si sa duci experienta gratarului de vara la urmatorul nivel.
Functionalitate inainte de toate
Ideal ar fi ca gratarul din curte sa aiba langa sau in jurul sau un blat sau un spatiu care sa iti vina in ajutor, asa ca, daca inca nu dispui de acestea, afla ca nu este prea tarziu sa iti faci amenajarea mai practica. Vei vedea cat de mult se simplifica pregatirea carnii atunci cand poti pune sosurile, condimentele si farfuriile goale chiar langa gratar. Daca dispui de un spatiu restrans in curte, poti chiar opta pentru o masa plianta pe care sa o intinzi doar atunci cand gatesti. Mai mult, aseaza si unul sau doua scaune langa gratar: in primul rand te ajuta sa te si relaxezi cat timp astepti coacerea carnii, iar in al doilea rand va putea si altcineva sa iti tina companie.
Detaliile legate de iluminat
Poate ca pe timpul zilei iluminatul nu ar mai fi neaparat o problema, dar cati dintre noi aleg sa isi faca gratarele vara in toiul zilei? Tocmai din acest motiv este bine vezi optim cum se desfasoara procesul de pregatire al gratarului. Si cum in bucatarie luminile de lucru sunt esentiale, situatia sta la fel si in cazul zonei de gratar / bucatariei de vara; de exemplu, poti astfel condimenta si curata cu mai multa atentie carnea. Nu uita nici de iluminatul ambiental fara de care nu ai putea sa ai o atmosfera placuta in curte, mai ales in jurul gratarului. Aseaza o instalatie cu becuri decorative deasupra gratarului, ca in prima imagine de mai jos, si amplaseaza-ti pe blat / pe masa una sau mai multe lampi cu becuri puternice drept lumini de lucru.
… dar si de umbrire
La fel cum iluminatul te ajuta sa faci gratarul seara, umbrirea iti este de folos daca nu vrei sa te apuci de treaba chiar cand apune soarele. Nu te poti lupta cu temperaturile ridicate, dar te poti ascunde sub o pergola sau o prelata care nici nu trebuie sa fie permanenta: te folosesti de ea doar atunci cand ai nevoie. Daca ti-ai amenajat deja gratarul, te poti considera norocos daca l-ai amplasat intr-o zona umbrita a curtii, insa de vei incepe acum amenajarea atunci retine cat de important este sa poti umbri aceasta zona.
Exista si o alta varianta pentru cei care doresc sa gateasca afara, insa nu vor totusi un gratar: o vatra decorativa! O tendinta in crestere in domeniul designului exterior consta in amenajarea vatrelor sau focurilor de tabara decorative, pentru un plus de confort si de relaxare. Temperatura exterioara iti dicteaza insa care sunt momentele potrivite pentru stat in jurul focului cu prietenii, dar poti cu succes aseza un grilaj de gratar peste vatra pentru a suplimenta lipsa unui gratar propriu-zis.
Manere pentru grilajul gratarului
Se poate sa nu iti dai seama cat de utile sunt manerele pana cand nu le vei avea, dar gandeste-te ca vei putea muta grilajul cu mai multa usurinta si mai putina mizerie. Le poti chiar tu atasa: ai nevoie de doua suruburi de fixare tip U, 8 saibe mici, 4 saibe mai mari si inca 4 piulite pentru suruburile tip U.
Flacari aromate
Pentru a da carnii o aroma mai puternica unul dintre secrete este sa pui pe foc aschii de lemn aromat. Mai mult, fiecare aroma a lemnului se potriveste la un anumit tip de carne:
- Mar: aroma fructata si dulceata merge de minune la carnea de pui si de porc
- Nuc: va da o aroma bogata cotletelor de porc, coastelor, mielului si puiului
- Mesquite: un copac care creste in America de Sud, dar al carui lemn da o aroma puternica carnii de vita, de pui, somonului si, in special, carnurilor grase
- Stejar: aschiile de lemn de stejar au o aroma lemnoasa, potrivita pentru carnea de vita, de porc, peste si pentru crustacee.
Cu cel putin 15 minute inainte de folosire, inmoaie un pumn de aschii de lemn intr-un lichid aromat, precum suc de mere sau chiar bere.