Gravitație artificială și priveliști celeste: Cum ar putea arăta primul hotel din spațiu
Statia Spatiala Von Braun, numita dupa controversatul om de stiinta Wernher von Braun, va fi asamblata la fata locului, de roboti si de drone, cum i se cade unui hotel spatial.
La baza constructiei hotelului stau conceptele descrise de von Braun, savant fata de care posteritatea incearca sentimente mixte ca urmare a legaturilor sale de la inceputul carierei cu partidul nazist, inainte de a deveni directorul Centrului de zbor spatial Marshall in anii 1950.
Inspirat, asadar, de controversatul om de stiinta, designerul Tim Alatorre a proiectat hotelul sub forma unei roti uriase, cu un diametru de 190 de metri, care se va roti incet pentru a genera forta gravitationala. In jurul unei structuri inelare vor fi amplasate 24 de capsule presurizate, interconectate, care vor servi drept locuinte private, camere de hotel si spatii destinate personalului statiei, potrivit Dezeen.
Proiectul va include baruri, restaurante si o sala de gimnastica, oferind astfel o destinatie de vacanta completa.
Hotelul va avea la baza aceeasi tehnologie folosita in cazul Statiei Spatiale Internationale, ceea ce va permite sustinerea unei populatii permanente de aproximativ 400 de oameni.
O atentie deosebita a fost acordata si interioarelor, designerii indepartandu-se de stilul minimalist, steril cu care suntem obisnuiti din filmele SF, propunand in schimb spatii primitoare si confortabile, in care materialele textile, iluminatul si finisajele calde ii vor face pe oaspeti sa se simta ca acasa.
Fundatia Gateway este doar una dintre organizatiile care lucreaza in prezent la lansarea turismului spatial. Companiile Space X, infiintata de Elon Musk, si Virgin Galactic, a lui Richard Branson, deruleaza la randul lor diverse proiecte in aceasta directie.
"In cele din urma, mersul in spatiul va fi doar o alta optiune atunci cand oamenii vor alege unde sa mearga in vacanta, similar cu a merge in croaziera sau a merge la Disney World", crede Alatorre.