Hidroizolarea suprafețelor: 3 materiale pe care le poți folosi
Pentru a putea asigura calitatea suprafețelor și caracteristicile care le protejează de infiltrațiile de apă, hidroizolarea este un pas necesar pentru orice locuință. Fie că este vorba despre hidroizolația fundației, a acoperișului sau a beciului, aceasta previne apariția mucegaiului și distrugerea structurii pereților, respectiv a acoperișului.
La fel de importantă este rezistența materialelor și a structurilor unei case, care trebuie să-ți păstreze toate proprietățile în timp. Îți prezentăm câteva dintre materialele pe care le poți folosi, în funcție de suprafață:
Membrane bentonitice
Membrana bentonitică se folosește în cadrul hidroizolării suprafețelor precum cele de la subsol, din beci sau chiar din piscine și de pe acoperiș. Chiar dacă nu ai un beci amenajat în locuința ta este la fel de important să hidroizolezi această zonă, pentru a evita infiltrațiile de apă. Acestea pot distruge încet fundația casei tale, iar costurile reparațiilor pot să ajungă la sume mai mari decât cheltuielile necesare prevenirii unor probleme de acest fel.
Dacă apa pătrunde în zona fundației poate fi afectată instalația electrică, iar hidroizolarea va ajuta și la evitarea pierderilor de căldură prin aceste zone.
Membrana bentonitică este fabricată din bentonită, care, la contactul cu apa, se transformă din argilă într-o substanță asemănătoare unui gel. Aceasta se montează pe o suprafață dreaptă și este recomandată în special pentru zone precum beciul, subsolul sau chiar parcările subterane.
Pastă hidroizolantă
Pasta hidroizolantă este adesea folosită pentru a repara sau renova anumite suprafețe precum cele din zona acoperișului, fie că este vorba de blocuri sau case. Aceasta are acțiune rapidă, este flexibilă și rezistentă la diverse condiții meteo. De regulă, acest material poate fi aplicat chiar și pe timp de ploaie, deoarece acționează imediat ce este aplicată.
De asemenea, aceasta poate fi aplicată în cazul jgheaburilor sau a acoperișurilor prin care se observă scurgeri de apă. Astfel de soluții rapide sunt potrivite pentru reparațiile necesare în cazul suprafețelor mai vechi, dar le poți aplica și pentru a preveni viitoare probleme.
Banda bituminoasă
Hidroizolarea acoperișului și rezolvarea la timp a problemelor care implică pătrunderea apei reprezintă o necesitate pentru a proteja tencuiala și instalațiile electrice. De asemenea, calitatea acoperișului trebuie păstrată pentru cât mai mult timp, iar materialele precum banda bituminoasă ajută la întărirea suprafețelor. Aceasta poate fi aplicată pe metal, plastic, țiglă, cărămidă, lemn sau sticlă.
De asemenea, poate fi folosită pentru reparați, prin etanșarea crăpăturilor și îmbinărilor. Banda bituminoasă este practică și ușor de folosit. În special în cadrul structurilor precum terasele sau acoperișurile unor case, poți investi în aplicarea acestui tip de material, atât pentru a rezolva problemele, cât și pentru a întări structura suprafețelor.
Hidroizolația protejează orice construcție de efectele negative pe care le are umezeala, dar mai ales fenomenele meteo precum ploaia. În special în cazul suprafețelor expuse direct la apă, precum acoperișurile și terasele, ai nevoie de materiale de calitate și rezistente. Alege o sursă cât mai sigură și investește în acestea. Însă nu uita să ceri sfaturile unui profesionist înainte de a te apuca de lucrări, pentru a fi sigur că rezolvi problemele cât mai eficient.