Hotelul capsulă din Tokyo cu un design contemporan, dar modern cu mai multe saune
Studioul Jo Nagasaka Architecture a revizuit un hotel capsula din Tokyo, imbinand vechile cabine de dormit cu o suita de saune captusite cu lemn. Architectii Schemata au schimbat totul in vechiul hotel cu 8 etaje, Shibuya, cu exceptia capsulelor. Rezultatul s-a dovedit a fi un interior care combina finisajele contemporane cu o pardoseala finisata cu detalii retro.
Proiectul a fost inaugurat de catre None Hours, un brand hotelier care a deschis numeroase hoteluri noi in Japonia, in incercarea de a reinventa tipologia pentru secolul XXI. Pana in prezent, brandul a construit numai hoteluri noi, iar acesta este primul sau proiect de renovare. Provocarea pentru echipa Schemata a fost aceea de a crea un interior care sa se potriveasca cu imaginea marcii, fapt care a fost mult mai greu de realizat dintr-o renovare, decat o constructie noua.
Echipa a folosit culori si materiale pe care le-au considerat potrivite pentru a completa vechea capsula, cat mai mult posibil. Inclusiv o pardoseala inchisa la culoare, dulap de placaj, plastic (FRP – Fibre reinforced plastic, construite din poliesteri armati cu fibre de sticla) si mobilier simplu.
“Designul nostru are ca scop desfintarea imaginii hotelului vechi capsula prin schimbarea interiorului si a imprejurimilor, pastrand capsulele existente asa cum sunt. Culoarea capsulelor existente, un bej, aminteste de perioada de design retro, care a fost destul de greu de manevrat, dar am folosit-o intentionat ca o culoare de baza pentru interior pentru a renunta la vechea impresie a capsulelor existente”, a declarat echipa.
Cea mai mare schimbare la interior este adaugarea saunelor la etajele 1 si 7, de aici si numele hotelului ℃ sau Do-C.
Potrivit arhitectilor Schemata, “Obiectivul este acela de a interpereta stereotipul ca hotelurile vechi capsula arata ca niste saune. In Japonia, oamenii adesea au asociat in mod stereotipic hotelurile capsula cu saune, datorita stilului conventional de hoteluri din trecut. Cladirea existenta nu era in realitate echipata cu saune, dar am reconstruit intentionat imaginea stereotipica prin adaugarea unor saune acolo, indepartand impresia conventionala, pentru a stabili o combinatie puternica de capsule si saune, care reprezinta identitatea hotelului ℃”.
Hotelurile capsula devin un fenomen cultural in Japonia, dupa ce primul a fost deschis in Osaka, la sfarsitul anilor 1970. In mod traditional, capsulele au fost fabricate din plastic modular sau din fibra de sticla si au fost concepute pentru a oferi o optiune mai ieftina celor ce nu si-au putut permite constructia unui hotel traditional. Dar, au devenit din ce in ce mai populare, determinand o serie de versiune noi si cat mai performante sa se deschida.
Do-C este unul dintre putinele proiecte hoteliere la care au lucrat studioul de arhitectura Schemata Architects, alaturi de hotelul Happa, care a fost finalizat in anul 2009. Studioul de arhitectura fondat de arhitectul Jo Nagasaka in anul 1998, lucreaza mai des pentru proiecte rezidentiale si comerciale, exemple recente fiind o cafenea, Blue Bottle, si un magazin de ochelari Jins.