Hotelul Imperial din Tokyo: Un tur virtual al unei capodopere de Frank Lloyd Wright pierdute
Hotelul Imperial din Tokyo a fost demolat în 1967, dar iată că tehnologia zilelor noastre face posibil ca, după mai bine de jumătate de veac, această capodoperă creată de Frank Lloyd Wright să-şi redeschidă porţile publicului de pretudindeni.
În urma unui proces care a durat doi ani, pe baza planurilor originale şi a fotografiilor de arhivă, organizaţia Frank Lloyd Wright Trust a recreat digital, în detaliu, interiorul şi exteriorul clădirii, ca parte a seriei Frank Lloyd Wright: The Lost Works.
Îmbinând tradiţiile estetice ale Estului şi ale Occidentului, Hotelul Imperial a fost inaugurat la data de 1 septembrie 1923. Curând, un cutremur a distrus cea mai mare parte din Tokyo, însă clădirea lui Wright a rămas intactă.
Încăperile mici, sufocante, dar mai ales problemele legate de fundaţie care au devenit vizibile ulterior se numără printre motivele pentru care hotelul a fost în cele din urmă demolat.
Un articol din 1925 descria clădirea ca fiind “cu o sută de ani înainte de timpul său ca trăsături arhitecturale şi cu cincizeci de ani în urmă în multe aspecte care ţin de confortul oaspeţilor săi”.
Dispariţia sa fizică ar putea avea legătură şi cu practica tradiţională a reconstrucţiei ciclice specifice arhitecturii japoneze, cum se întâmplă, de pildă, cu Marele Altar Ise, care este dărâmat şi reconstruit la fiecare 20 de ani de mai bine de un mileniu.
Asta deoarece hotelul proiectat de marele arhitect american, construit de altfel în locul originarului hotel imperial, mistuit de foc în 1922, a fost înlocuit după demolare de un altul, care la rândul său va ceda amplasamentul unei construcţii ce urmează să fie finalizată în 2036. Cel de-al patrulea design al Hotelului Imperial poartă semnătura arhitectului Tsuyoshi Tane.
Bun venit la Hotel Imperial, versiunea Frank Lloyd Wright:
Numit adesea cel mai faimos arhitect din lume, Frank Lloyd Wright (1869-1959) a lăsat în urmă o moştenire colosală, proiectând peste 1.100 de clădiri de-a lungul carierei sale de şaptezeci de ani. Iniţiatorii proiectului Frank Lloyd Wright: The Lost Works îşi propun să readucă la viaţă lucrările pierdute sau, după caz, să ne arate cum ar fi arătat cele care nu au fost construite niciodată.