Hoval: o privire la tehnologia pe care am folosit-o pentru a crea biroul nostru cu aproape zero energie
Acest nou sediu din Italia a fost construit in numai sase luni si este un model autentic de eficienta energetica, proiectat in conformitate cu cerintele Passivhaus si cu certificari de Cened A +, CasaClima din clasa A, Work & Life si protocolul Minergie.
Printre cele patru proiecte care au participat la licitatia din cadrul companiei Hoval, ideea unei structuri simple, minimaliste, realizata din otel si lemn a fost castigatoare. Casa Hoval este o cladire compacta cu separare functionala a depozitelor de birouri, cu fereste largi, incaperi luminoase si culori deschise, ce alterneaza - gri si rosu.
Nucleul acestei cladiri - gradina verde situata in interior, ne aminteste de misiunea ecologica continua a companiei Hoval. Gradina interioara este construita in conformitate cu cerintele specificate pentru a crea un microclimat intern optim, in care am integrat utilizarea eficienta a solutiilor oferite de Hoval. Odata ce pasim pragul acestui nou sediu, putem afirma ca “ne simtim ca acasa”.
Design integrat
Comparativ cu activitatea traditionala de proiectare, care incepe cu arhitectura cladirii, apoi se ocupa de analiza instalatiilor, in acest caz, sinergia a fost folosita inca de la inceput. De exemplu, alegerea si analiza spatiului si orientarii sunt detalii functionale adaptate cerintelor eficientei energetice si confortului intern al microclimatului Casa Hoval.
Inainte de realizarea designului instalatiilor, am incercat sa construim cladirea in asa maniera incat sa optimizam raportul dintre temperatura si umiditate, atat in timpul iernii cat si vara, pentru a preveni eventuale probleme care ar putea cauza temperaturi prea joase iarna si supraincalzire vara. Datorita acestui lucru, proiectul Casa Hoval nu a implicat multe ferestre orientate catre Sud, iar cladirile au fost in mod intentionat orientate catre Nord, Est si partial catre Vest, ceea ce ofera o mai mica expunere la soare in timpul verii. Daca nu am fi procedat in acest mod, ar fi aparut o nevoie esentiala pentru utilizarea aerului conditionat si a unei solutii de preventie a umiditatii, ceea ce ar fi suprasolicitat sistemul de instalatii. Avand in vedere faptul ca designul arhitectural a inclus conceptul de echilibru energetic, Casa Hoval a fost proiectata pentru a produce strict energia necesara, si nu de a acoperi deficientele unui design arhitectural necorespunzator.
Statie termica pe 3 nivele
Casa Hoval se diferentiaza deasemenea prin doua aspecte speciale: statie termica “la vitrina”, unde toate echipamentele Hoval sunt expuse, cat si o sala climatica futuristica pentru cursuri de formare. Forta motrice a obiectivului Hoval este o statie termica, in care produsele Hoval sa fie expuse si perfect vizibile din exterior. Acestea sunt deasemenea folosite in scopuri practice, cumar fi incalzirea cladirii, devenind simultana componenta a ciclului nostru de invatare, pe care Hoval il ofera tuturor profesionistilor din domeniu. Este un detaliu functional care se refera la activitatea de baza a companiei si la pasiunea tehnologica ce caracterizeaza Hoval.
Pentru a incalzi si raci Casa Hoval au fost utilizate solutii tehnice eficiente: un iluminator incastrat in plafon alimentat direct de la statia termica. Pentru a asigura circularea aerului, au fost instalate sase unitati de ventilatie controlate mecanic- Hoval HomeVent Comfort FR-500 cu unitate de tratare a aerului. Instalarea panourilor solare Hoval UltraSol a fost realizata cu scopul de a produce apa calda menajera. Pe acoperisul Casa Hoval, o instalatie fotovoltaica asigura partial necesarul energetic. In depozit, au fost instalate sase echipamente DHV pentru ventilatie industriala.
Astfel, aceasta statie termica este deasemenea o instalatie ce furnizeaza caldura, cat si un sistem didactic-educational care este folosit la instructajul pentru utilizarea echipamentelor Hoval. Ideea acestei statii termale a venit ca urmare a aparitiei nevoii de a “atinge” solutiile oferite de compania Hoval si de a crea un soi de ciclu ce poate fi experimentat. Toate dispozitivele sunt conectate in reteaua de distributie. Cazanul Hoval Biolyt, ce foloseste peleti, utilizat pentru incalzire, este conectat la cazanul in condensatie UltraGas®. Alte solutii Hoval, ce utilizeaza diferite tehnologii de alimentare cu energie electrica pot fi deasemenea activate in scopul folosirii didactice.
Aici avem o expunere pe scurt a diverselor solutii Hoval afisate pe statia termica Hoval:
- Cazan Agrolyt® , ce utilizeaza ca sursa energetica lemnul
- Biolyt, cazan pe peleti
- UltraOil, cazan alimentat cu combustibil diesel cu continut scazut de sulf
- UltraGas, cazan alimentat cu metan
- TopGas, cazan mural in condensatie
- Thermalia®, pompa de caldura ce utilizeaza surse regenerabile si ecologice (apa si pamantul)
- Pdc Belaria®
- Pdc Belaria® SRM, pompa ce utilizeaza energia din aerul atmosferic pentru incalzirea ambientala si producerea apei calde menajere.
- Pdc Belaria® SRM compact
O astfel de statie termica nu are intr-adevar nimic standardizat in componenta sa. A fost esential sa se asigure integritatea sistemelor cu o inalta eficienta energetica, sisteme care sa fie capabile sa coopereze si sa comunice eficient intre ele. Hoval a acceptat cu entuziasm o provocare ambitioasa si a utilizat in acest scop cele mai valoroase cunostinte acumulate de-a lungul timpului. Compania a prezentat deasemenea si beneficiile suplimentare ale solutiilor oferite: calitate superioara, performanta tehnica si simplitate in utilizare si mentenanta.
Obiectul este ascuns