Iată ce trebuie să știi despre aparatul de aer condiționat înainte să îl pornești
Aparatul de aer conditionat este cel mai cautat aparat in timpul verii, dar pentru a da randamentul dorit si pentru a te bucura de racoare, sunt cateva reguli esentiale de care trebuie sa tii cont. Pentru a racori spatiul in care este montat aparatul, ai nevoie sa stii cum sa il folosesti eficient, care este cel mai potrivit aparat in functie de dimensiunea spatiului, care este temperatura optima de functionare sau cand trebuie sa aerisesti filtrele.
Iata cateva informatii utile care te vor ajuta sa utilizezi aerul conditionat corect
Principalul criteriu in alegerea unui aparat de aer conditionat nu ar trebui sa fie pretul, ci care este capacitatea potrivita spatiului in care va fi instalat. Aparatele se aleg in functie de suprafata si inaltimea incaperii.
Astfel ca, pentru dormitoare, acolo unde nivelul de zgomot trebuie sa fie si cel mai mic, este recomandat un aparat de 9.000 btu, iar pentru living un aparat de 12.000 btu. In cazul in care incaperea are o inaltime mai mare de 3 metri, atunci este recomandat un aparat mai puternic, respectiv 18.000 si 24.000 btu. Iar daca spatiul este mare si are o inaltime de aproximativ 3 metri, se recomanda folosirea mai multor aparate de aer conditionat, dar cu putere mai mica.
Nu este recomandat sa montezi un aparat cu o putere mare pe hol pentru a racori intreg apartamentul deoarece poate provoca disconfort. Spatiul fiind unul mic, temperatura aerului va scadea foarte repede la valoarea pe care ai setat-o, se va opri, iar aerul rece nu va fi impins de ventilatoare sa ajunga si in celelalte camere din locuinta.
Curata filtrele aparatului de aer conditionat. Pe filtrele aerului se depunde intotdeauna praf, iar acesta poate cauza probleme de sanatate persoanelor din locuinta. Pentru a avea o putere de racire optima, este indicat ca filtrele sa fie curatate de doua ori pe an.
Stabileste o temperatura de functionare. Pentru sanatatea organismului, nu este recomandat sa fie o diferenta prea mare intre temperatura de afara si cea din interior. De aceea, pentru o racire rapida, dar si pentru a pastra o temperatura constanta, seteaza aparatul de aer intre 21 si 25 de grade Celsius.
Atunci cand il setezi pe o temperatura mai mica, dar opresti des aparatul, din dorinta de a face economie, nu acesta este rezultatul in tocmai. Incaperea nu va avea suficient timp sa se racoreasca si de fiecare data cand vei reporni aparatul, acesta va consuma mai multa energie electrica pentru a racori cat mai repede. Specialistii recomanda ca aerul conditionat sa functioneze intreaga zi, dar la o temperatura potrivita pentru a pastra racoare in mod constant.
Protejeaza ferestrele si izoleaza zonele care sunt expuse direct. Pentru cele mai bune rezultate ale aparatului de aer conditionat, ferestrele trebuie sa fie prevazute cu sisteme precum rulouri ori jaluzele ce reduc caldura soarelui.
Daca peretii sunt expusi direct razelor solare, atunci acestia trebuie sa fie izolati cat mai bine, aceasta metoda fiind un ajutor pentru a economisi consumul de energie electrica. De asemenea, este necesara si izolarea conductelor sistemelor de aer conditionat acolo unde acestea trec prin spatii neamenajate ce au o temperatura mai mica sau mai mare decat cea normala, cum ar fi subsolul, garajul sau mansarda.
Avantajele aparatului de aer conditionat
Principalul avantaj al aparatului de aer conditionat este faptul ca racoreste spatiul si astfel iti ofera un confort in timpul verii.
Faptul ca poti regla temperatura aparatului este un alt avantaj, astfel ca poti seta temperature potrivita oricand.
Inca un avantaj il reprezinta folosirea aparatului de aer conditionat pe timpul verii de catre persoanele care au problema cu inima, dar si de catre batrani. Din cauza temperaturilor ridicate acestia pot intampina probleme de sanatate.
Daca este folosit corect si filtrele sunt curatate, aparatul de aer conditionat poate reduce poluarea si praful din incaperea in care este montat, iar acesta reprezinta un alt avantaj.
Dezavantajele aparatului de aer conditionat
Cel mai mare si cunoscut dezavantaj al aparatelor de aer conditionat este acela ca provoaca dureri de cap. Daca acesra este montat intr-o incapere si este tinut la nivel scazut, poate crea sensibilitate si astfel pot aparea durerile de cap.
De asemenea, daca filtrele aparatului de aer conditionat nu sunt curatate corespunzator si in mod regulat, folosirea aparatului de aer conditionat poate provoca alergii sau boli precum astm, dureri in piept sau probleme respiratorii. Microorganismele din aer care se depun pe filtrele aparatului de aer conditionat se imprastie in toata incaperea atunci cand aparatul este pornit.
Un alt dezavantaj important este faptul ca aparatele de aer conditionat consuma mult current electric. Acest aspect este unul negativ ce iti poate afecta bugetul, dar este si un factor negative pentru mediul inconjurator, din cauza cresterii productiei de energie.