Idei pentru finisarea pardoselii unui balcon
Balconul fiecarei locuinte este privit ca un spatiu suplimentar ce trebuie amenajat corespunzator in functie de dimensiuni, indiferent daca vorbim despre un balcon inchis sau deschis. Amenajarea balconului necesita o atentie sporita la mobilier si decoratiuni, dar mai ales la alegerea unei pardoseli potrivite, iar pentru finisarea pardoselii din balcon exista o serie de optiuni pe care ti le vom prezenta mai jos.
Sunt materiale pentru pardoseli care au ca principale caracteristici rezistenta la abraziune, durabilitatea in timp sau usurinta in intretinere. In momentul in care te decizi asupra unui finisaj pentru pardoseala, in functie de modelul ales, acesta poate schimba complet infatisarea spatiului si oferi eleganta.
Pardoseala din gresie
Cu siguranta acest tip de finisaj pentru balcon este cel mai des intalnit. Reprezinta cea mai convenibila si accesibila pardoseala, ce se poate ridica la un nivel inalt de eleganta datorita design-ului versatil. Pardoseala din gresie este durabila in timp, rezistenta la abraziune si, mai ales, usor de intretinut. Inainte de a alege modelul ce va acoperi pardoseala, este necesar sa masori spatiul si sa calculezi de cate placi este nevoie. In functie de asta, in momentul in care este ales modelul de gresie, trebuie sa alegi si tipul de montaj, clasic, drept sau pe diagonala. Inainte sa incepi montarea, este indicat sa ai o rezerva de placi, pentru eventualitatea unor incidente la montaj.
Pardoseala epoxidica
Acest tip de pardoseala este folosit din ce in ce mai des in ultimii ani in amenajarile interioare. Este modelul de finisaj ce inlocuieste mai multe tipuri de pardoseli cum ar fi gresia, granitul sau marmura. Pardoseala decorativa epoxidica este fabricata din rasina si este indicata spre folosire datorita duratei mare de viata, rezistentei la socuri, dar si la umiditate, intretinandu-se si reparandu-se foarte usor, in caz de nevoie.
Pardoseala din piatra naturala
Piatra naturala reprezinta o alegere eleganta pentru amenajarea balconului, pe care o gasesti intr-o gama variata de tipuri si culori. Este materialul care schimba intregul aspect al casei dupa ce a fost montat, indiferent de locul ales. Pentru balcon, pardoseala din piatra este o optiune buna, mai ales cand spatiul este mare si iti permite sa il transformi intr-o zona de relaxare cu finisaje si aspect deosebit.
Tipuri de finisaje din piatra naturala pe care le poti incerca pentru balcon:
Ardezia
- este modelul de piatra naturala care este facut sa reziste in timp, dar si in cazul in care spatiul se confrunta cu umiditate. Ardezia este disponibila in special in culori inchise, dar in functie de stilul de decorare al locuintei, pentru balcon, poti gasi ardezie de culori deschise precum alb sau crem.
Travertin
- este un finisaj care se potriveste atat pentru interior, precum in baie, bucatarie, hol sau balcon, cat si pentru exterior. Travertinul este rezistent atat la umiditate cat si in zonele unde traficul este intens si vine intr-o varietate de culori si nuante. Principalele nuante sunt bej, crem, gri sau nisipiu.
Marmura
- este modelul de pardoseala ce ofera eleganta absoluta oricarui spatiu. In momentul in care alegii sa finisezi balconul cu o pardoseala din marmura, fiind un model elegant, trebuie sa tii cont si de design-ul intregii locuinte pentru a nu exista o diferenta prea mare intre stilurile de amenajare. Marmura rezista foarte bine impotriva umiditatii, dar necesita o ingrijire amanuntita, cu produse corespunzatoare.
Pardoseala din lemn
Acest tip de pardoseala nu poate fi egalat la nivel de caldura si naturalete de niciun alt fel de pardoseala. Poate reprezenta o solutie costisitoare de finisare pentru o pardoseala, daca ne referim la lemn masiv sau lemn stratificat. Pardoseala din lemn masiv este obtinuta prin taierea cherestelei la diferite dimensiuni. In schimb, pardoseala din lemn stratificat se obtine prin asamblarea si lipirea a 3 pana la 10 straturi de esente diferite. Pentru balcon, daca optezi pentru un model de pardoseala din lemn, trebuie sa ai in vedere nivelul de umiditate din incapere. Umezeala si modificarile de temperatura pot duce la contractarea si dilatarea lemnului, iar acest lucru provoaca aparitia distantelor intre placi.