Idei simple pentru grădini de legume la fel de frumoase ca cele de flori
Inspirandu-ne din ideile de mai jos, destul de usor de pus in practica, ne putem creste in gradina propriile legume si verdeturi fara sa facem compromisuri pe partea estetica.
Foto principala: Pinterest
Gradinile verticale, ideale pentru valorificarea spatiilor mici, iti vor scoate zarzavatul din anonimat. Cu cateva ajustari simple, care implica folosirea unui capsator pentru tapiterie si a unei membrane antiburuieni, insipida lada de lemn reprezinta o alegere excelenta pentru un asemenea proiect.
In cazul in care folosesti o lada mai veche, asigura-te ca aceasta nu a fost tratata chimic cu substante care nu ai vrea sa ajunga in mancare. Mai poti cultiva verdeturi si in jardiniere construite pe treptele unei scari vechi sau chiar in rafturile unui dulap pe care aveai de gand sa il arunci.(foto in continuare)
Foto: wwwdiycrafts1.com
Foto: Pinterest
Foto: Pinterest
Cu ajutorul unui sistem de palisare, plante agatatoare precum castravetele pot fi crescute cu succes pe verticala intr-un ghiveci. Expertii recomanda ca adancimea vasului sa fie de aproximativ 45 de centimetri. Pluseaza cu vase viu colorate, care merg foarte bine si cu rosii si cu ardei. Pata de culoare poate veni chiar de la zarzavat. Poti obtine o explozie cromatica combinand plante ca mangoldul, fasolea decorativa, busuiocul rosu, rozmarinul si cimbrul. (foto in continuare)
Foto: balconygardenweb.com
Foto: balconygardenweb.com
Foto: balconygardenweb.com
Nici ghivecele suspendate nu sunt doar pentru flori. In recipiente care variaza de la butelii de plastic si cosulete la vase din ceramica, putem creste plante aromatice, rosii cherry si multe altele. Pe langa aspectul inedit, reprezinta o alta forma de gradinarit indicata atunci cand spatiul nu ne prisoseste. Este important sa te asiguri ca structura pe care vor fi agatate plantele este suficient de rezistenta pentru a le sustine. (foto in continuare)
Foto: balconygardenweb.com
Foto: Pinterest
Foto: blackgold.bz
Si mai remarcabila este gradina de legume suspendata rasturnata. Se pare ca gradinaritul cu susul in jos este mai simplu – potrivit specialistilor, te scapa de plivit si de daunatori, faciliteaza udatul, iar plantele se dezvolta nestingherite. Pot fi crescute in acest fel rosii, castraveti, vanata, fasole sau ardei.
Gasim in mediul online o multime de proiecte DIY care presupun in general utilizarea unei galeti voluminoase (de 20 de litri), in care a fost decupata o gaura cu un diametru de aproximativ 5 centimetri pentru a introduce rasadul. (foto in continuare)
Foto: Garden Beautiful
Foto: Pinterest
Gandeste in afara geometriei conventionale pentru a transforma un petec banal de pamant intr-o adevarata tapiterie. Cu o planificare atenta a operatiunii de plantare sau de insamantare, poti crea o gradina de legume ca o opera de arta. Tine cont de faptul ca anumite plante nu merg bine impreuna, asa ca documenteaza-te inainte. (foto in continuare)
Foto: Jennifer Bartley
Foto: Jennifer Bartley
Pe langa faptul ca te ajuta sa iti organizezi mai bine spatiul, separatoarele iti ofera un alt prilej pentru a-ti pune in practica spiritul creativ. Foloseste, in armonie cu piesajul inconjurator, pietre, borduri sau indicatoare pentru a crea zone distincte in gradina ta. (foto in continuare)
Foto: Jennifer Brown
Foto: homegardendesign.com