Impermeabilizarea structurilor din beton folosind profile de etansare a rosturilor de turnare si dilatatie
Lucrarile impermeabile din beton, asa-numitele „cuve”, au castigat in importanta in ultima vreme. Ele se regasesc in constructiile ingineresti cat si la constructiile tunelurilor.
La piesele impermeabile din beton, betonul preia, pe langa functia de rezistenta, si functia de etansare. Fata de etansarea de suprafata, „cuvele” prezinta o serie de avantaje. Constructia este, de regula, simpla si divizata clar.
Elementele de constructie care protejeaza suprafata exterioara nu sunt necesare.
Punctele slabe ale unor astfel de constructii le reprezinta insa rosturile. Crearea si etansarea lor necesita o deosebita atentie din partea proiectantului si a executantului.
Crearea si pozitionarea rosturilor se va determina de catre proiectant impreuna cu beneficiarul si executantul. Dimensiunile rosturilor depind de o serie de factori, precum:
- tipul solului;
- miscarea prezumata a elementelor de constructie;
- derularea constructiei si a operatiei de betonare;
- armatura;
- deformarea termica a betonului.
Rosturile sunt, conform functiei lor de mai multe feluri: de dilatare, de lucru si de rupere.
Rosturile de dilatare sau de deplasare sunt rosturile cu un spatiu intermediar si cu o latime anume pe intreaga grosime a elementelor de constructie, care permit deplasarea elementelor de constructie ca urmare a modificarilor de temperatura.
Rosturile de lucru sunt rosturi care, din motive ale cursului operatiunilor sau a masurilor constructive sunt create in plan. Ele despart elementele de constructie mai lungi in sectiuni de betonare unice. Spre deosebire de rosturile de dilatare la care armatura se intrerupe, rosturile de lucru sunt traversate de armatura.
Latimea rosturilor este data de cea mai mare deplasare asteptata, fiind de regula de 20 mm.
Rosturile de lucru se vor planifica si se vor plasa in zonele elementelor de constructie cele mai putin solicitate. Pe langa aceste necesitati constructive, betonul trebuie compactat complet, iar suprafata acestuia in zona rosturilor de lucru sa fie curatata de laptele de ciment. Capetele libere ale unui sistem de etansare trebuie sa se afle la cel putin 30 cm, preferabil 50 cm deasupra nivelului masurat al apei freatice (fig. 2.5).
Fig. 2.5 Inaltimea minima a sistemului de etansare deasupra calculatiei nivelului apei.
La elementele de constructie de grosime mai mare sau egala cu 300 mm, rosturile de lucru intre radier si perete se executa in principiu fara etansare suplimentara. Aceasta presupune o pregatire atenta a rosturilor. Suprafata pe care se va turna beton trebuie sa fie corespunzatoare si sa nu prezinte o structura similara celei a betonului spalat (fig. 2.6).
Fig. 2.6 Rosturi de lucru curatate profesional de laptele de ciment
Laptele de ciment ce se vede in figura 2.7 se va indeparta.
Fig. 2.7 Suprafata rosturilor de lucru acoperita cu lapte de ciment
ETANSAREA ROSTURILOR
ETANSAREA ROSTURILOR DE DILATARE
Pentru etansarea rosturilor de dilatare sunt necesare elemente de etansare care, prin geometria si compozitia lor sunt capabile sa preia fara pierderi deformarile. De regula, se folosesc benzi de rosturi de dilatare interioare si exterioare din elastomer sau termoplast. In cazuri speciale se monteaza benzi de inchidere a rosturilor, montaje cu clema sau etansari prin adeziune. Figura 2.9 reda o scurta prezentare.
Sisteme de etansare a rosturilor de deplasare
a) banda de rosturi de dilatare interioara
b) banda de rosturi de dilatare exterioara
c) banda de inchidere a rosturilor
d) constructie tip clema
ETANSAREA ROSTURILOR DE LUCRU
Pentru etansarea rosturilor de lucru sunt disponibile diverse sisteme. Pe langa benzile de rosturi de lucru din elastomer sau termoplast exista table neizolante precum si alte produse: benzi de rosturi de lucru combi, sisteme de tuburi de injectie, table de rost izolate, captuseli absorbante, etansari prin adeziune. O scurta prezentare a diferitelor sisteme de etansare pentru rosturile de lucru, crearea acestora si executia armaturilor se regaseste in tabelul 2.6.
Lipirea capetelor se face folosind uneltele de mai jos:
Catalin Silegeanu
E-mail: silegeanu.catalin@hidroplasto.ro
Phone: +40 231 522 525
Fax: +40 231 522 526
Sediu social - Productie - Depozit : Str.Pacea nr. 24 , Botosani , Romania
Website: http://www.hidroplasto.ro