În ce constă mentenanţa unui lift?
Orice ascensor este supus uzurii in procesul de functionare. Pentru a creste siguranta in exploatare, fiabilitatea si durata de viata a instalatiei trebuie efectuate periodic servicii de intretinere. Revizia este necesara in fiecare an, chiar daca liftul nu prezinta niciun fel de probleme, procedurile fiind realizate numai de catre echipe specializate, cu o vasta experienta in domeniu. Vezi mai departe in ce consta mentenanta unui astfel de echipament.
Curatarea cabinei liftului
In cadrul serviciilor de mentenanta poate fi inclusa igienizarea si curatarea completa a cabinei liftului. Exista o gama variata de ascensoare pentru persoane, precum si instalatii de marfa, lifturi auto sau pentru spitale care necesita activitati precum aspirarea pragului, curatarea tavanului, a peretilor si pardoselii, dezinfectarea butoanelor de comanda si stergerea corpurilor de iluminat. Cabina se poate transforma cu usurinta intr-un mediu neigienic deoarece spatiul este destul de restrans si frecventat de multe persoane ori folosit pentru transportul diverselor produse si materiale.
Verificarea tuturor componentelor ascensorului
Fara indoiala, curatarea liftului este necesara pentru a nu pune in pericol sanatatea utilizatorilor si a le oferi un confort sporit. Insa, pe langa igiena, oamenii au nevoie si de siguranta atunci cand folosesc liftul. Serviciile de mentenanta vizeaza, in mod normal, verificarea detaliata a tuturor componentelor. O firma specializata va analiza buna functionare a troliului, lagarelor si axelor, precum si lubrifierea lor. De asemenea sunt realizate operatiuni pentru a verifica sistemul de franare, cablul de tractiune, putul ascensorului, limitatorul de viteza, camera masinii ori sistemul de iluminat din cabina.
Sesiunile de mentenanta sunt efectuate periodic, la intervale programate, si pentru reglarea amortizoarelor, monitorizarea sistemului de inchidere-deschidere a usilor sau consolidarea intregului sistem electric.
Remedierea defectiunilor identificate
Profesionistii care efectueaza mentenanta lifturilor, dupa verificarea completa a intregului mecanism, repara, inlocuiesc si remediaza orice defectiune. De regula, cele mai frecvente probleme ale ascensoarelor tin de operarea mai lenta, incurcarea comenzilor, pauzele de functionare, erori la deschiderea usilor, zgomote sau consum mare de energie. Uneori, anumite probleme pot fi observate doar cand se realizeaza o inspectie de rutina.
Daca mentenanta liftului este trecuta cu vederea sau nu se face in mod corespunzator, componentele mecanismului se vor degrada mai rapid, iar durata de viata a instalatiei va fi scurtata. In plus, timpul lung de asteptare, avariile si defectiunile dese reprezinta inconveniente si, cel mai important, un pericol pentru siguranta celor care folosesc liftul. Asadar, este recomandat ca inspectia sa se realizeze conform legislatiei in vigoare, atat in scop preventiv, cat si corectiv si predictiv. Rezolvarea cat mai rapida a erorilor de functionare este necesara pentru folosirea eficienta a liftului, intretinerea corecta a mecanismului si securitatea utilizatorilor.
Serviciile de mentenanta sunt esentiale pentru siguranta si confortul utilizatorilor si buna functionare a unui lift. De preferat ar fi ca reviziile sa se efectueze cu strictete, in functie de graficul de lucrari programate, de catre echipe specializate, care cunosc specificatiile tehnice ale fiecarui ascensor. Prin sesiunile de mentenanta se poate evita aparitia defectiunilor de orice fel. Totodata, se pot remedia cu usurinta anumite disfunctionalitati, astfel incat sa fie prevenite problemele mult mai grave.