Inaugurarea departamentului de Arta Islamica de la Luvru
La finele lunii septembrie muzeul Luvru a inaugurat o noua galerie dedicata artei islamice. Proiectata de Maria Bellini si Rudy Ricciotti spatiul destinat noii galerii se afla in Curtea Visconti si este acoperita de o minunata panza aurie. Cele doua niveluri ale galeriei sunt scaldate intr-o lumina naturala difuza si ofera suficient spatiu pentru prezentarea a 3000 de opere de arta, a caror origine variaza de la zona Spaniei pana la cea a Indiei, apartinand diverselor perioade istorice, de la secolul al VIII-lea pana la al XIX-lea. Aceasta interventie de proportii in incinta vechiului palat este prima de acest gen dupa realizarea piramidei din sticla proiectata de arhitectul I.M.Pei.
Realizarea acestui proiect a durat zece ani si a ajuns la o valoare a investitiei de 125 milioane de dolari, bani furnizati de guvernul francez impreuna cu Printul Alwaleed bin Talal al Arabiei Saudite (acesta donand 20mil dolari reprezentand cea mai mare valoare primita vreodata de muzeu), alte companii si guverne dedicate acestei cauze.
Planurile pentru realizarea acestei noi sectiuni de spatii expozitionale au fost facute publice in 2005 atunci cand propunerea cei doi arhitecti a castigat concursul international ce a avut loc. Cele doua niveluri ale galeriei au fost sapate in spatiul de sub Curtea Visconti, in zona aripii de sud a muzeului. Volumul nou creat nu a fost complet ingropat ramanand zone care se mentin la suprafata, acoperite de o structura pe care arhitectii au denumit-o „o esarfa ce pluteste prin spatiu”. Acoperisul care a fost gandit pentru a proteja interioarele a ajuns sa fie cunoscut drept „valul luminos” sau „covorul zburator” si asigura protectie pentru 2700mp de galerii cu exponate, fapt care mareste de patru ori spatiul dedicat pana atunci artei islamice.
Elementul arhitectural care scoate in evidenta intreaga interventie este structura acoperisului. Aceasta seamana cu o dantelarie, o suprafata amorfa, realizata din 8000 de tevi si sticla acoperita cu o mantie din metal. Suprafata ondulata este ridicata de la nivelul pardoselii pietei si este inchisa perimetral cu sticla creand senzatia de plutire. Salile de expozitie sunt dedesubt, accesul spre acestea facandu-se pe o scara larga pana la cel mai de jos nivel unde lumina patrunde doar perimetral.
Manuscrise delicate si tapiserii sunt expuse in galeriile de jos, unde nu patrunde nici un pic de lumina naturala, in timp ce la etajul superior au fost aranjate sculpturile in piatra, sticlaria si elementele din metal. Vitrinele din sticla cu forme unghiulare, realizate de designerul muzeului Renaud Pierard permit obiectelor sa fie vazute din toate directiile. Asa cum declara doamna Makariou, Director al Departamentului de Arta Islamica din cadrul muzeului Luvru, „este foarte important sa avem o perceptie corecta a obiectelor, a formelor si profilelor acestora si nu doar sa le atarnam pe pereti asemeni unor picturi”.
Aceasta noua galerie ofera posibilitatea expunerii unor obiecte de arta deosebite, precum un bazin din metal bogat decorat cunoscut ca Bapisteriul Sfantului Louis, cupele din jad ale lui Ludovic al IV-lea sau vas egiptean din cristal din sec. al XI-lea, dar mai ales permite multor altor exponate sa fie scoase din depozite si prezentate miilor de vizitatori ce trec pragul celebrului muzeu.
Mai multe informatii gasiti pe: http://inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa
Spune-ne câteva cuvinte despre cele mai frumoase dintre proiectele tale care au atins comunitatea, oraşul.
Sunt cele la care am lucrat la De-a Arhitectura – în orașul meu, în școala mea (My School Can Be Cool), De-a detectivii, De-a locuirea… Fiecare proiect și fiecare etapă mă obligă să mă adaptez, să mă reinventez, să găsesc noi și noi moduri de a vorbi despre arhitectură și puterea ei de structurare, organizare și potențare a vieții umane.
Care este motto-ul tău personal?
Fă ceea ce îți place, ce simți că te stimulează să evoluezi și vei da ceea ce este mai bun în tine.
Iubitorii de natură și ciclism pot achiziționa acum la preț promoțional boxa portabilă perfectă: Bose SoundLink Micro.
Iată ce avantaje oferă aceasta:
- sunetul este clar și puternic;
- poate fi controlată ușor din aplicația Bose Connect, aceasta permițând și conectarea a două boxe în modul Party, pentru un volum puternic, sau trecerea pe modul Stereo, pentru un sunet natural al vocii și al instrumentelor;
- este rezistentă la factorii de mediu și la șocuri, datorită cauciucului siliconic ce îmbracă exteriorul boxei;
- oferă posibilitatea de a fi atașată la rucsac sau bicicletă, având dimensiuni reduse;
- are o autonomie a bateriei de până la 6 ore.
Dacă doriți o boxă portabilă care să aducă muzica preferată pe terasă, în grădină sau la piscină, alegeți boxa Bluetooth Bose SoundLink Revolve Plus II, care are următoarele caracteristici:
- sunetul natural și puternic este datorat difuzorului a cărui performanță este dublată de radiatoarele dual-pasive și de un deflector acustic omnidirecțional;
- este protejată împotriva stropilor de apă, a șocurilor mecanice și împotriva prafului, dar este indicat să nu fie scufundată în apă;
- bateria reîncărcabilă Li-Ion are o autonomie de până la 17 ore, iar conectându-se dock-ul la cablul de încărcare care vine odată cu boxa, se poate asculta muzică în timpul încărcării;
- trecerea de la un dispozitiv Bluetooth la altul este facilă, datorită aplicației Bose Connect, boxa putând memora ultimele 8 dispozitive conectate;
- permite conectarea a două boxe SoundLink Revolve Plus în modul Party sau, pentru un sunet cât mai apropiat de cel live, se poate folosi modul Stereo;
- permite preluarea apelurilor direct pe boxă, convorbirile telefonice fiind clare chiar și atunci când există zgomot în mediul ambiant;
- comenzile pot fi controlate ușor prin intermediul butoanelor;
- are dimensiuni mici, un mâner flexibil pentru transport și un sistem de înfiletare universală, destinat facilitării montajului pe trepied.
Boxa Bose SoundLink Revolve II oferă un sunet cu o acoperire uniformă la 360°, celelalte avantaje ale acestei boxe fiind:
- este dotată cu tehnologie de ultimă oră, difuzorul, radiatoarele dual-pasive și deflectorul acustic omnidirecțional conferind sunetului o calitate exceptională;
- este rezistentă la șocuri mecanice, la praf și la apă, nefiind însă indicat să fie scufundată complet;
- are un design elegant și minimalist;
- este ușor de transportat, datorită dimensiunilor reduse, și se poate monta pe trepied, datorită sistemului de înfiletare universală;
- are o baterie reîncărcabilă Li-Ion cu o autonomie de până la 13 ore și permite audiția în timpul încărcării, prin simpla conectare a dock-ului de încărcare la cablul de încărcare însoțitor;
- utilizarea butoanelor este facilă;
- prin aplicația Bose Connect, se pot conecta două dispozitive, boxa reținând ultimele 8 dispozitive conectate;
- pentru un sunet puternic, se pot conecta două boxe SoundLink Revolve în Modul Party, iar pentru un sunet care amintește de vocea live a artistului, se poate folosi Modul Stereo;
- permite preluarea apelurilor, convorbirile fiind inteligibile, chiar dacă există zgomot în mediul ambiant.
Sunetul Bose nu dezamăgește niciodată, iar boxele portabile disponibile acum la preț promoțional sunt pregătite întotdeauna să vă urmeze oriunde.
Metallurgica Minotti, o companie certificata ISO 9001: 2008 este angajata in satisfacerea clientului si realizeazacu succes acest lucru prin asigurarea unei oferte variate de produse, servicii complementare, livrari rapide si trasabilitate completa. Firma impune un control strict al fiecarei faze de productie, in scopul de a obtine cele mai inalte standarde de calitate.
Din 2013 Metalminotti a fost PED certificata in conformitate cu Directiva Europeana Echipamente sub Presiune (PED) 97/23 / CE.
Aproape un secol de traditie in productie, i-a permis lui Metalminotti sa dobandeasca abilitati mari si un know-how de neegalat in prelucrarea cuprului neconventional aliajelor de cupru. Pentru a face fata pietei in continua evolutie, Metalminotti a dezvoltat cea mai larga gama si cea mai buna calitate dintre aliajele de cupru existente prin consolidarea si imbunatatirea procesului de fabricatie.
”Ce ne spune acest lucru? Că nu există arhitectură meritorie în Germania, Franța etc. etc. etc. sau oriunde altundeva în lumea occidentală? Sunt designul și construirea de clădiri doar o ocazie pentru conștiință vinovată? Este această conștiință vinovată forța motrice din spatele refuzului (prevalent deja de peste un deceniu) de a expune orice fel de arhitectură contemporană?”, întreabă directorul ZHA.
Cu ce se așteaptă curatorii să rămână publicul în urma vizitării evenimentului, se întreabă în continuare Schumacher. ”Este concepția mea despre arhitectură ca disciplină prea îngustă dacă mă aștept să văd design arhitectural la o bienală de arhitectură?”, adaugă el.
Potrivit arhitectului, acest fenomen pe care l-a observat de-a lungul anilor nu face decât să submineze poziția Bienalei de Arhitectură de la Veneția ca cel mai important eveniment arhitectural din lume, devenind ”vulnerabil față de posibili concurenți dacă aceștia oferă ceea ce așteaptă majoritatea tăcută a arhitecților și, presupun, publicul general”.
Cea de-a 18-a ediție a Bienalei de Arhitectură de la Veneția are loc în perioada 20 mai-26 noiembrie 2023, în mai multe spații din orașul italian.
România participă la eveniment cu proiectul „ACUM-AICI-ACOLO” / „NOW HERE THERE”, ”un generator de idei, aducând în prim-plan călătoria de creație a inovațiilor sau invențiilor născute ca urmare a colaborării interdisciplinare”.