Inginerii au transformat plantele în sursă de lumină
Introducand nanoparticule specializate in frunze, inginerii de la MIT au creat astfel plante care pot straluci aproape patru ore. Este o descoperire, pe care revendicarile universitatii ar putea-o permite sa fie utilizata in interiorul locuintelor ca o iluminare de mica intensitate, dar si pentru copaci pentru a actiona ca lumini de strada auto-alimentate. Aceasta metoda ar putea fi utilizata pe orice planta. Pentru a crea stralucirea, plantele au fost impregnate cu o solutie care combina luciferaza, enzima care le ofera si licuricilor stralucirea lor, care a reactionat in frunzele plantei.
Rezultatul este o lumina slaba care dureaza trei ore si jumatate, aproximativ patru ore. Metoda poate fi utilizata pe orice tip de planta si, pana in prezent, a fost testata pe voinicica, kale(varza furajera), spanac, in plus fata de macris. In prezent, rasadurile stralucitoare cu lungimea de 10 centimetri pot emite doar o cantitate mica de lumina necesara pentru a citi. Cu toate acestea, inginerii care lucreaza la programul univeristatilor de nanobotanica a plantelor considera ca o optimizare suplimentara ar ajuta plantele stralucitoare sa functioneze ca si corpuri de iluminat suficient de luminoase pentru a fi folosite intr-un spatiu de lucru.
Vizunea este aceea de a face o planta sa functioneze ca o lampa de birou, o lampa pe care nu trebuie sa o conectezi la o sursa de energie. Lumina este, in cele din urma, alimentata de metabolismul energetic al plantei in sine”, a spus Michael Strano, autorul principal al studiului si profesor de chimie la MIT.
Plantele se pot autorepara, au energie proprie si sunt deja adaptate mediului exterior. In viitor, cercetatorii spera, de asemenea, sa dezvolte o modalitate de a picta sau pulveriza nanoparticule pe frunzele plantelor, ceea ce ar face posibila si transformarea copacilor si a altor plante mari, in surse de lumina. Obiectivul nostru este de a efectua un tratament atunci cand planta este doar o planta de rasad sau este o planta matura si sa functioneze asa in ultima perioada de viata a plantei. Munca noastra serioasa poate duce catre lampi stradale, care nu sunt altceva decat copaci tratati care pot ilumina indirect, in jurul locuintelor”, a mai spus Strano.
Grupul de nanobionici din cadrul universitatii investigheaza si alte moduri prin care plantele pot fi proiectate pentru a inlocui functiile efectuate in prezent de dispozitivele electrice. Finantat de Departamentul de Energie al SUA, grupul incorporeaza plante cu diferite tipuri de nanoparticule pentru a dezvolta plante care pot detecta explozivi si plante care pot monitoriza conditiile de seceta.