Inovație: O perdea specială din mătase pentru spații mai liniștite
O echipă de cercetători de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) a creat un material textil ultrasubțire care ne oferă o nouă speranță pentru o lume mai liniștită.
Zgomotul este o problemă cu care mulți dintre noi se confruntă în viața de zi cu zi, făcând dificil să ne concentrăm la locul de muncă ori să ne relaxăm și să ne odihnim în propriile locuințe.
Materialul dezvoltat de cercetătorii MIT, un tip de mătase mai subțire decât firul de păr uman, conține o fibră piezoelectrică care îl face să vibreze atunci când este aplicată tensiune electrică suficient cât să producă unde sonore care interferează cu sunetele nedorite, anulându-le – o tehnologie similară cu cea folosită în cazul căștilor cu funcția de anulare a zgmotului. În testele de laborator, o bucată de material de 8 x 8 cm a putut să emită sunete de până la 70 de decibeli, reducând zgomotul cu până la 37 de decibeli. Această tehnică este însă eficientă cu precădere în spații mici, și mai puțin în încăperi mai ample, cum sunt dormitoarele, de exemplu.
Cercetătorii au descoperit, în schimb, că fibra piezoelectrică poate fi folosită și pentru a împiedica complet mișcarea materialului, astfel încât să nu vibreze odată cu undele sonore care se lovesc de suprafața sa, blocând astfel trecerea sunetelor nedorite. În laborator, vibrațiile materialului au fost reduse cu 95%, iar, în consecință, sunetul transmis a fost redus cu 75%. Mai mult, această tehnologie a făcut ca materialul să reflecte sunetul înapoi la sursă în proporție de până la 68%. Un astfel de material poate fi atârnat, de exemplu, pe peretele comun cu un vecin zgomotos.
Mai departe, cercetătorii își propun să exploreze noi modalități de a utiliza materialul pentru a bloca sunete de frecvențe multiple.
”Există nenumărate posibilități care așteaptă să fie explorate. Am zgâriat doar suprafața a ceea ce poate realiza acest material care suprimă sunetul. Acesta este doar începutul unei călătorii către o lume mai liniștită și mai serenă”, spun cercetătorii.
Până când un asemenea produs va fi disponibil comercial, vă invităm să descoperiți mai departe metodele pe care le aveți în prezent la dispoziție pentru a izola fonic o locuință, de la astuparea găurilor și golurilor, la soluții mai complexe precum pereții de rigips umpluți cu vată minerală: Izolarea fonică a apartamentului – ce trebuie să știi