Inovații - primul pod din lume imprimat 3D, deschis în Olanda
Olanda a intrat in istorie deschizand acum cateva zile primul pod din lume facut la imprimanta 3D! Podul inovativ are o lungime de 8 m si este localizat in apropierea orasului Gemert. Multumita betonului precomprimat armat si tehnologiilor de imprimare 3D, podul (destinat in principal ciclistilor) poate sustine o greutate de pana la doua tone. Timpul de constructie al structurii a fost de doar trei luni.
Theo Salet, din partea Universitatii de Tehnica Eindhoven, a declarat: "Podul nu este foarte mare, dar a fost realizat la imprimanta, ceea ce il face sa fie unic." Cu ajutorul tehnicilor de imprimare 3D se foloseste mai putin beton decat ar fi fost in cazul turnarii. Pe site-ul oficial al proiectului se mentioneaza ca "imprimanta plaseaza betonul doar acolo unde este nevoie".
Podul a fost construit pentru a lega doua drumuri despartite de un sant cu apa. Desi a fost conceput pentru a fi folosit doar de ciclisti, compania de constructii BAM Infra a raportat in urma testelor ca poate sustine, in siguranta, greutati de pana la doua tone. Companiei i-a luat trei luni sa construiasca podul format din aproximativ 800 de straturi.
CEO-ul BAM, Marinus Schimmel, a declarat intr-un comunicat ca "Privim catre viitor, cautand o abordare mai noua si mai inteligenta de a adresa problemele legate de infrastructura si de a face o contributie semnificativa la imbunatatirea mobilitatii si sustenabilitatii societatii noastre."
Proiectul a demonstrat, de asemenea, si beneficiile prietenoase cu mediul ale imprimarii 3D: "A fost nevoie de mai putine resurse rare si au fost mai putine pierderi semnificative.", a spus Schimmel. Olanda este doar una dintre tarile care au experimentat cu infrastrucutra imprimata 3D. In SUA si in China se foloseste tehnologie de ultima ora pentru a fi crea structuri fara a folosi deloc forta de munca.
Tot in Olanda, compania MX3D a inceput sa imprime un pod din otel inoxidabil. S-a raportat ca aproape o treime este gata si se estimeaza ca podul va fi gata pana in martie 2018. Nu putem decat astepta sa vedem ce alte structuri fascinante si prietenoase cu mediul vor putea fi construite folosind imprimarea 3D.