Inscrierile pentru cursurile De-a arhitectura in noul an scolar 2017-2018 sunt deschise
S-au lansat inscrierile pentru arhitectii si cadrele didactice care doresc sa parcurga unul dintre cursurile De-a arhitectura in anul scolar 2017-2018. Programele De-a arhitectura ofera o deschidere spre un domeniu care nu apare in curricula scolara, dar care face parte din viata noastra si o influenteaza. Astfel, copiii participanti la unul dintre cusurile pentru ciclul primar sau gimnazial vor cunoaste limbajul specific arhitecturii, familiarizându-se cu reprezentarile specifice acesteia si isi vor imbogati cultura vizuala.
De-a Arhitectura are ca scop sa ii ajute pe copii sa intelega arhitectura si mediul construit si sa faca legaturi intre ceea ce afla la scoala si procesele complexe care transforma locurile in care traiesc. Ca adulti, vor continua sa fie utilizatori ai oraselor, dar vor deveni si cetateni, factori de decizie si clienti pentru arhitecti - vor trebui sa participe activ la modelarea locului in care traiesc si sa creeze, utilizând atât mostenirea culturala, cât si inovatia, comunitati cu o viata sanatoasa si armonioasa.
In pregatirea pentru anul scolar 2017-2018 sunt deschise inscrierile pentru a oferi asistenta unui numar de clase din ciclul primar, scoli de stat, care doresc sa desfasoare cursurile dezvoltate de Asociatia De-a Arhitectura:
- PENTRU ELEVII DIN CLASA PREGATITOARE, I SAU A II-A: DE-A ARHITECTURA MINI, curs optional (curriculum la decizia scolii sau extracurricular), 40 de clase (dintre care maxim 8 in mediul rural)
- PENTRU ELEVII DIN CLASA A III-A, A IV-A SAU A V-A: DE-A ARHITECTURA IN ORASUL MEU, curs optional (curriculum la decizia scolii sau extracurricular) ce face parte din oferta la nivel national, aprobat prin Ordinul Ministrului Educatiei Nationale nr. 4422 din 28 august 2014, 70 de clase (dintre care maxim 10 in mediul rural)
- PENTRU ELEVII DIN CLASA A VI-A, A VII-A, A IX-A, A X-A SI A XI-A: DE-A ARHITECTURA IN SCOALA MEA, curs optional (curriculum la decizia scolii sau extracurricular), 10 clase (dintre care maxim 2 in mediul rural)
- PENTRU ARHITECTI VOLUNTARI
In programul de asistenta al asociatiei se pot inscrie numai clasele din scolile de stat. Scolile private care doresc sprijin pot contacta asociatia folosind adresa de e-mail: inscrieri@de-a-arhitectura.ro.
„Consider ca scoala nu inseamna doar educatie formala, de aceea, pe cât posibil, am incercat mereu sa aduc, pe lânga disciplinele din orar, ceva nou, acel ceva care stimuleaza curiozitatea copiilor, creativitatea, care ii scoate din rutina zilnica a lectiilor. Am ales cursul «De-a arhitectura» pentru ca, dupa parerea mea, prin obiectivele si continuturile sale, se incadreaza in mult dorita (dar greu de realizat) abordare transdisciplinara a invatarii.” - prof. inv. primar Nicoleta Laura Piros, Scoala Gimnaziala Nr. 6 „Iacob Muresianu”, Brasov
Un arhitect voluntar poate sustine desfasurarea unui curs De-a arhitectura in scoli in doua feluri:
- Asistarea unei singure clase pe parcursul unui an scolar (septembrie-iunie), in echipa cu invatatorul/profesorul. Presupune prezenta la fiecare ora de curs, pregatirea orelor si discutii de feedback.
- Asistarea uneia sau mai multor clase la distanta, pe parcursul unui an scolar. Presupune comunicarea (in general saptamânala) cu invatatorul clasei pentru a-l ajuta sa pregateasca si sa sustina independent lectiile. Aceasta modalitate le este accesibila voluntarilor veterani, care au predat cel putin un an in maniera directa.
Activitatea voluntarului nu este remunerata. El va primi adeverinta de voluntariat, iar timpul petrecut in scoala si pentru pregatire va fi inregistrat, in baza contractului cu asociatia si a fiselor de pontaj, ca vechime in activitatea profesionala (conform noii legi a voluntariatului).
„Consider ca in urma unui curs depre arhitectura si mediu construit, elevii participanți vor ajunge sa ințeleaga o «lectie» mult mai importanta si mai ampla: comunitatea si responsabilitațile unui membru al acesteia. Un astfel de curs, abordat intr-o maniera formala, probabil ar fi devenit inca o corvoada; in timp ce abordarea «learning by doing» le va starni imaginatia si creativitatea, caracteristici esențiale ale vârstei careia cursul se adreseaza.
Cred ca pentru schimbari pe termen lung privind calitatea mediului construit, primul pas este educatia, acesta fiind principalul motiv al inscrierii mele in programul De-a arhitectura.” - arh. Amalia Tuca (indrumator voluntar)
Asistenta asociatiei se face in baza unui Acord de parteneriat cu unitatea de invatamânt si cuprinde lucruri specifice pentru fiecare curs in parte, printre care: acces la materialele metodologice si didactice pentru profesorul clasei, ghidaj la distanta (prin email) in studierea individuala a ghidului indrumatorului, atelier de formare cu activitati practice si schimb de experienta, acces la materialele auxiliare pentru elevi, intâlnire de pregatire pentru profesorii si specialistii/arhitectii implicati, curs online de pregatire pentru profesorii si specialistii/arhitectii implicati, acces la resursele de sprijin ale asociatiei pe parcursul anului scolar, certificate pentru profesori si elevi, asistenta unui specialist voluntar (arhitect, student arhitect, urbanist sau peisagist), acolo unde exista posibilitatea. Voluntarul participa la programul de pregatire si sprijina profesorul clasei pe parcursul anului scolar, la distanta (in pregatirea periodica a orelor) sau direct la ore (pregatirea si sustinerea orelor impreuna cu profesorul clasei). Asociatia se straduieste sa ofere aceasta asistenta suplimentara tuturor claselor inscrise, insa aceasta depinde de inscrierile si disponibilitatea specialistilor voluntari din fiecare localitate.
Toti cei interesati sunt invitati sa consulte si sa se inscrie pe pagina web dedicata: http://de-a-arhitectura.ro/inscrieri/ si sa contacteze asociatia pentru alte detalii la: inscrieri@de-a-arhitectura.ro.
Pentru sustinere in anul scolar 2017-2018 avem deocamdata alaturi pe Controltech si OminiClinic.
Asociatia De-a Arhitectura a fost infiintata formal in ianuarie 2013 de catre sase arhitecti si isi propune o imbogatire a culturii arhitecturale si urbane a societatii romanesti actuale prin educatia copiilor care sunt si „formatori de opinie” ai parintilor lor. Aici rezultatele asociatiei din anul 2015: Raport 2015.