Interioarele spectaculoase ale unei clădiri din 1920, amenajate ca spații de lucru
Imaginati-va cum ar fi sa veniti dimineata la munca si, in loc sa va izolati intr-un cubicul, va asezati la un birou intr-o incapere cu decoratii spectaculoase si arhitectura clasica. Aceasta este propunerea celor de la Crew care au infiintat in interiorul cladirii Bancii Regale a Canadei, o cladire istorica datand din anii 1920, spatii de lucru, sali de intalnire si zone de discutii ce pot fi folosite de orice liber profesionist sau antreprenor la inceput de drum.
Arhitectul local Henri Cleinge este cel care s-a ocupat de proiectul de reamenajare, intervenind prin inserarea unor elemente cu estetica si finisaje contemporane in acest interior bogat ornamentat. Construita in 1928, aceasta cladire istorica a fost nefolosita dupa ce Banca Regala a Canadei a decis sa isi mute sediul in 2010. Echipa de la Crew Collective a vazut in acest spatiu o oportunitate astfel ca cei 12000mp au fost transformati in spatii de lucru pentru companii nou infiintate, o cafenea si birouri individuale pentru cei care vor sa inchirieze. Desi spatiul este destinat preponderent liber profesionistilor, oricine poate sa intre si sa lucreze, cladirea fiind in continuare deschisa publicului.
Interventiile contemporane ale arhitectului sunt minime si nu au modificat elemente originale ale constructiei. S-au dispus o serie de panouri vitrate menite sa separe spatiul generos, iar pentru cei care vor un birou izolat sau au nevoie de incaperi pentru teleconferinte s-au creat incaperi al caror exterior este finisat cu alama. S-au definit zone pentru birouri individuale dar si spatii comune in care sa fie incurajata interactiunea dintre specialisti apartinand diferitor domenii. Paleta de materiale folosita este una foarte restransa, cu tonuri neutre care sa nu concureze cu decoratiile existente.
Atmosfera este una deosebita pentru cei care vin si lucreaza aici, iar spatiul le ofera o sursa de inspiratie prin eleganta formelor si diversitatea elementelor decorative. Amplitudinea incaperilor, precum si lumina naturala ce se revarsa prin ferestrele arcuite, creaza un mediu potrivit atat pentru lucru cat si pentru relaxare.
Urmarind o strategie bine pusa la punct, chiar si cele mai anoste cladiri pot fi transformate in spatii interesante, cu arhitectura si atmosfera deosebite. De pilda, biroul de proiectare Studio Vara a transformat o veche structura din San Francisco, care inainte functionase ca spatiu comercial intr-un spatiu de birouri, luminos si eficient dedicat unei firme care se ocupa cu constructia de locuinte de lux: O veche structura din San Francisco devine un birou eco