Izolarea fonică a apartamentului – ce trebuie să știi
Atunci când locuiești la bloc, trebuie să asiști la mai multe evenimente de familie decât ți-ai dorit. Cu siguranță nu vor trece neauzite nici aniversările, nici certurile, nici zilele de curățenie sau joaca intensă a copiilor. Tocmai de aceea, dacă îți dorești ceva mai multă intimitate și un nivel de zgomot mai redus, este bine să iei în calcul izolarea fonică apartamentului tau. Cum amenajarea presupune o serie de proceduri, care nu sunt deloc ușor de realizat de o persoană fără experiență, ne-am gândit să-ți venim în ajutor cu câteva informații despre izolarea fonică a apartamentului și ce trebuie să știi.
În ce constă izolarea fonică a unui apartament?
Dacă vrei să faci lucrurile ca la carte, pentru început cel mai bine este să chemi un specialist care să facă o serie de măsurători privind nivelul de zgomot din casa ta. În funcție de acestea puteți stabili care soluție este mai bună și care ar fi locurile unde izolația trebuie făcută mai temeinic.
Astfel primul pas pe care îl ai de făcut pentru a reduce nivelul de zgomot din casa ta este să astupi toate găurile și golurile de casă. Acestea pot fi cele de sub ușă, de la intrarea țevilor în apartament, cele de la montarea întrerupătoarelor sau de la alte instalații. Obligatoriu montează uși și geamuri cât mai etanșe și a căror închidere scade simțitor nivelul de zgomot din exterior.
După aceea, dacă îți dorești și mai mult poți trece la o soluție profesionistă, de pereți de rigips umpluți cu vată minerală. Pentru eficiență cât mai bună nu trebuie să omiți din proiect nici tavanul, nici podeaua. În cazul podelei, o izolația fonică trebuie luată în calcul când faci o schimbare a pardoselii.
Dacă poți face acest lucru, pentru a nu mânca prea mult spațiu din interior, poți apela la o soluție de izolație fonică la exterior și al închiderea balcoanelor. Acest lucru va reduce simțitor nivelul de zgomot, mai ales dacă locuiești într-o zonă foarte aglomerată, cu mult trafic și agitație. Izolația fonică exterioară este deja asigurată dacă locuiești într-un bloc anvelopat.
Cum toate aceste lucrări necesită intervenții specializate și spațiul interior obținut trebuie să fie unul cât mai plăcut, cel mai bine este să apelezi la o echipă de specialiști. Aceștia pot face și măsurătorile necesare și îți pot recomanda și cele mai bune soluții de materiale, în funcție de nivelul de zgomot și de preferințele personale.
Aceste lucrări îți vor da cu siguranță casa peste cap și este bine să le incluzi în proiect și să le execuți, atunci când faci renovări generale său când vrei o schimbare majoră în amenajarea apartamentului tău. Nu pierde din vedere că acest gen de lucrări pot reduce spațiul util cu câțiva centimetri.
Toate aceste măsuri vor contribui și la creșterea eficienței energetice a clădirii și la reducerea cheltuielilor cu climatizarea, atât pe perioada iernii, cât și vara.
Dacă vrei să ai parte de mai multă intimitate în apartamentul de la bloc, ai grijă întotdeauna și la nivelul de izolație fonică. Dacă aceasta este nesatisfăcătoare, include-o într-un proiect imediat sau la următoare renovare.