Jean Nouvel a proiectat Casa Operei din Shenzhen ca o prelungire delicată a mării
Designul viitoarei Case a Operei din Shenzhen, China, este menit să exprime eleganţa apei şi să integreze clădirea în peisajul maritim în mijlocul căruia va fi construită.
Proiectul „Lumina mării” creat de Ateliers Jean Nouvel, biroul fondat de faimosul arhitect francez, a fost desemnat câştigătorul unei competiţii internaţionale pentru crearea unui nou reper cultural în Shenzhen, care a atras unele dintre cele mai mari nume din lumea arhitecturii.
Propunerea ce spune „o poveste originală într-un grad înalt a muzicii şi a mării din perspectiva oraşului, a muntelui şi a mării” vizează construirea a două săli de operă mari, cu o capacitate de 2 300 de locuri, respectiv de 1.800 de locuri, precum şi a unei săli de operetă de dimensiuni mai mici, a unui teatru multifuncţional şi a altor spaţii flexibile care vor putea fi utilizate pentru diferite evenimente.
Multe dintre aceste spaţii vor avea vedere la Marea Chinei de Sud, priveliştile fiind facilitate de anvelopanta din sticlă cu forme vălurite a clădirii. Transparenţa contribuie la conectarea designului de inspiraţie marină la natura înconjurătoare, explică arhitecţii. Tema este continuată la interior prin intermediul unor materiale ca sideful, cu ale sale irizaţii naturale.
„Casa Operei din Shenzhen va poziţiona acest loc vibrant, considerat unul dintre oraşele cu cea mai rapidă creştere economică din lume în ultimul deceniu, drept unul dintre principalele centre culturale ale lumii”, susţin arhitecţii.
Casa Operei este construită în cadrul iniţiativei Shenzhen New Ten, alături de alte nouă clădiri culturale semnate de nume mari precum Zaha Hadid Architects, SANAA şi Sou Fujimoto. La aproximativ 75 de kilometri va fi ridicat, asemenea unor nori pe apă, Muzeul Maritim din Shenzhen.
Printre cele mai recente proiecte semnate de Jean Nouvel, laureat al premiului Pritzker pentru arhitectură, se numără spectaculosul Muzeu Naţional din Qatar inspirat de "trandafirul desertului.